Dette er behandlingen modellene sverger til

Vi har testet behandlingen som har tatt Hollywood med storm. Se hvilken behandling det er og hva den faktisk går ut på.

Med sol, sommer og varme trenger huden litt ekstra pleie. Fotona 4D er en foretrukket behandling blant superkjendiser som Victoria Beckham og Kim Kardashian, og har tatt bransjen med storm etter at den ble lansert. Vi fikk teste behandlingen som blant annet lover mindre linjer og strammere hud ved Elite Helse i Oslo.

Vi snakket med Andrea Dalen som jobber som dermatologisk sykepleier og utførte behandlingen, for å få en skikkelig innføring først.

Hva er Fotona 4D facelift og hva gjør den for huden?
– Fotona 4D er en innovativ laserbehandling hvor det brukes to forskjellige bølgelengder (Nd: YAG og Er: YAG). Altså brukes to forskjellige lasere på hals, ansiktshud og slimhinner i munnhulen som jobber i fire nivåer. Ulike bølgelengder påvirker ulike kromoforer i huden. De ulike stegene går på å stramme opp huden, øke produksjonen i kollagenet, redusere synligheten av fine linjer og rynker, og helt til slutt en laserpeeling som skal jobbe med hudens overflate, den sistnevnte delen er helt frivillig å utføre, men anbefales til de som ønsker å jobbe med arr, ujevnheter eller for eksempel hyperpigmentering.

Hvem kan behandles med Fotona 4D?
– Fotona 4D passer til alle hudtyper og hudtilstander. Mange behandlinger som anbefales er avhengig av klientens utgangspunkt og ønsket resultat om man så ønsker å jobbe med dype arr etter akne eller få en generell hudoppstramming. Dersom man har hyperpigmentering i huden trengs det nok flere behandlinger over tid.

Hvordan vedlikeholder man huden best mulig etter en slik behandling?
– For å oppnå de beste langsiktige resultatene bør man opprettholde med en behandling to ganger i året i kombinasjon med et medisinsk hudprogram. Og ikke minst en høy solfaktor hver dag.

Vår skjønnhetsansvarlig Sonia Uppal fikk teste behandlingen over tre ganger.

Forventninger
– Jeg ønsket å teste denne behandlingen for å jobbe med små arr i huden etter kviser og for å bedre hudstrukturen. Også er det alltid fantastisk å få et lite løft, spesielt om sommeren når man er så mye i solen og huden får gjennomgå. Også hadde jeg lest så mye bra om behandlingen, blant annet at supermodellene sverger til denne for naturlig oppstramming før et show, så da måtte den bare testes.

Behandlingen:
– Jeg fikk teste tre runder med behandling med 4 – 8 ukers mellomrom. Laserbehandling går ut på at det overføres ufarlige, langbølgede laserlys inn i huden. Langbølgelys penetrerer dypt inn i huden. Når det blir varmt nok skal hudens kollagen stimuleres og strukturen med blant annet talgproduksjon og fuktbevarende evne bedres, for å oppnå et oppstrammende resultat. Under behandlingen kontrolleres temperaturen i huden med infrarød temperaturmåler. Det er nok det aller siste og fjerde steget i behandlingen som føles ubehagelig mot huden siden laseren jobber med det ytterste hudlaget. Man bør derfor stålsette seg litt i forkant, for dette er ikke noen kosebehandling. Likevel går behandlingen rimelig fort, og er ikke særlig vond annet enn at laseren føles varm mot huden. Heldigvis kjøles huden ned underveis.

Resultat:
– Umiddelbart etter behandlingen var jeg helt rød, men det gikk raskt over. Huden vil likevel føles veldig varm og etterhvert nokså stram. Dagen etter er den like stram og du vil se et løft, mer og mer etter hver behandling faktisk. “Nedetiden” er individuell, men siden jeg gikk gjennom siste steg for å behandle det ytterste hudlaget, flasset jeg endel. Jeg unngikk sol, sminke og altfor mye produkter slik at huden fikk hvilt og reparert. Det er først en uke etter behandlingen at man ser effekten. Jeg følte at huden min var strammere, mye renere altså fri for talg, porene virket mindre og huden glattere. Denne effekten varte kanskje noen uker, og da er det på tide med en ny behandling. Det anbefales alt fra 2 – 6 behandlinger for full effekt, men jeg anbefaler også å få et skreddersydd hudpleieprogram. Til nå er dette kanskje et av de mest effektive behandlingene jeg har testet for oppstramming og forbedring av strukturen i huden.

*Vi gjør oppmerksom på at denne behandlingen ble dekket av Elite Helse.