© Anna Stokland / Alexa Chung SS19

Er du avhengig av leppepomaden din?

Føles det som om at leppene blir mer avhengig av fukt hver gang du smører dem? Da skal du lese videre her..

Hjelper det egentlig å bruke leppepomade?

Det har lenge vært en teori om at leppepomade faktisk gjør problemet verre. Grunnen er at den tynne huden på leppene blir ute av stand til å fukte seg selv. Derfor gjør vi deg nå klokere på om leppepomaden fortjener en plass i vesken.

Derfor blir leppene tørre

Huden på leppene er veldig tynn og mindre motstandsdyktig enn resten av huden din. På denne huden er det verken hårsekker eller kjertler. Resten av huden blir fuktet ved at naturlige oljer blir utskilt fra hårsekkene eller kjertlene. Leppene får litt hjelp fra kjertlene som grenser opp til leppekanten og de er med på å vedlikeholde den beskyttende barrieren på leppene. Denne barrieren er mye tynnere enn på resten av huden vår. Når denne barrieren er brutt begynner problemet med tørre lepper.

Hold deg vekk fra denne type leppepomade

For det første er leppepomade helt klart å foretrekke over ditt eget spytt. Forsøker du å fukte de tørre leppene ved å slikke deg om munnen, vil de kun bli enda mer uttørket takket være enzymene i spyttet. Disse enzymene virker nedbrytende på den beskyttende barrieren på leppene. Men når det er sagt er det ikke likegyldig hvilken balm du smører deg med.

Grunnen for at myten om at leppene blir avhengig av leppepomade er oppstått, skyldes bruken av dårlige leppepomader. Disse har irritert leppene, mer enn de har hjulpet. På den måten har man smurt med noe som har gitt mer tørre og irriterte lepper. Jo tørrere leppene føles, desto mer vil man smøre. Det vil da kun resultere i mer irriterte lepper.

Derfor fraråder den engelske dermatologen Sam Bunting å kjøpe leppepomade med ingredienser som kamfer, mentol eller salicylsyre, som kan irritere huden og dermed forverre leppenes tilstand.

Håndplukket til deg

Unngå en kunstig barriere

Dersom leppepomaden er basert på vaselin kan den skape en kunstig barriere over huden på leppene, noe som ifølge den amerikanske dermatologen Joshua Zeichner kan gjøre huden doven. Dette er fordi leppene ikke lengre behøver å gjøre noe for å vedlikeholde fukten. Leppene vil da ikke fukte seg selv når du stopper med å smøre med den tykke vaselinen. I disse tilfellene råder han til at du tar en pause fra leppepomaden og lar leppene finne tilbake til sin naturlige syklus. Videre kan du godt bruke produkter en gang i mellom, eller bare skifte over til en leppepomade som ikke inneholder noen av de nevnte ingrediensene.

Finner du en god balm, som fukter uten å irritere eller forsegle huden fullstening, vil den styrke den naturlige barrieren i stede for å motarbeide den. Det er derfor ikke noen grunn til å droppe leppepomaden, men du bør være mer kritisk neste gang du velger noe til å fukte leppene med.

Det er viktig å finne frem gode produkter som kan pleie og lindre - og ikke minst forhindre tørrhet. Her er 3 gode leppepomader som leppene dine vil takke deg for!