Hår hjemmefarging
© Getty Images

9 nyttige tips til hjemmefarging

Slik får du det beste fargeresultatet - helt på egenhånd!

1. Forskjell mellom farge og toning

Permanent hårfarge er en varig farge som har god dekkevne og som inneholder ammoniakk. En toning er en skyllefarge som dekker fra 30-70 prosent og som holder i cirka seks uker, forutsatt at du velger en nyanse som ligger nært den hårfargen du har i utgangspunktet.

2. Ikke gå etter bildet på esken

Man skal ikke gå ut ifra bildet foran på esken, men se på fargeindikatoren som står på siden eller bakpå esken. Der vises hvilket resultat man får hvis man har den anbefalte hårfargen, og hvilken farge du kan forvente i forhold til nyansen du har fra før. De aller fleste hårfarger til hjemmebruk er beregnet på et naturlig hår, og resultatet er helt avhengig av utgangspunktet.

3. Tørt hår og hjemmefarging

Man skal være oppmerksom på at hvis håret er veldig tørt kan det trekke til seg ekstra hårfarge, og da kan resultatet bli mørkere enn forventet. Et godt tips er å pleie håret med en hårkur beregnet på tørt hår før du farger det.

4. Mislykket farging

Det er forskjellige metoder man kan benytte dersom fargingen blir mislykket. Snakk med din frisør om hvilken metode som er best for deg og ditt hår.

5. Unngå blass farge

Du kan farge håret hjemme cirka én gang i måneden. I tillegg bør du bruke en hårpleieserie - sjampo, balsam, kur og styling - for farget hår. Flere av disse produktene inneholder også solfilter som beskytter håret fra å bli bleket av solen.

6. Unngå farge på huden

Får du farge på huden bør du fjerne den umiddelbart med litt såpe og lunkent vann på en bomullsdott. Hvis du ikke oppdager det før etter du har skylt ut fargen, kan du fjerne flekker på huden med et skrubbeprodukt.

7. For rødt eller grønnskjær

De aller fleste hårfargingsprodukter gir et godt resultat. Men hvis fargen ikke blir som forventet kommer det vanligvis av at man ikke har riktig grunnlag - at man har vært for lys eller mørk.

8. Hjemmefarging for alle?

Hjemmefarging skal i prinsippet passe for alle typer hår, men det er anbefalt at du leser igjennom bruksanvisningen før hver farging.

9. Grått hår

De forskjellige hårfargene skal kunne dekke det de lover, også grått hår.