Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Gråt hår © Anna Stokland

Derfor lar flere kvinner det grå håret vokse frem

Kroppspositivisme, egenkjærlighet og pandemi med stengte frisørsalonger har fått flere og flere til å omfavne sine grå hår – på alt fra Hollywoods røde løpere til her hjemme. Se hvordan du kan få det beste ut av dine grå lokker.

Bilder og rosende overskrifter gikk verden rundt da skuespillerne Andie MacDowell, Helen Mirren og Jodie Foster alle gikk opp den røde løperen under årets filmfestival i Cannes med hver sine grå manke. I Andie MacDowells tilfelle bestod den nye looken av de velkjente mørke krøllene ispedd en mørkegrå ettervekst. Helen Mirren viste frem en helt lysegrå tone, og Jodie Fosters hår hadde fått et sølvgrått stenk. Og det er ikke bare på den røde løperen at flere og flere kvinner omfavner sitt grå hår. I forlengelsen av at vi akkurat nå opplever en bevegelse av kroppspositivitet, som kjemper for å la den naturlige kvinnekroppen få komme til syne i mediebildet – med strekkmerker og alle de sporene et levd liv etterlater – er fokuset nå også rettet mot kvinners naturlige grå hår. Det bekrefter Salli Anderschou, som er innehaver av frisørsalongen Freund i København. Hun opplever en tydelig endring blant sine kvinnelige kunder både når det gjelder deres tilnærming og syn på grått hår.

"Forskjellen fra for bare et par år siden til i dag er at folk ikke lenger på samme måte ønsker å skjule, men vil integrere de grå hårene i frisyren. Noen vil også til og med fremheve dem. Før tenkte de fleste at de kun skulle ha håret i den fargen det opprinnelig hadde før det ble grått. Flere er nå bevisst på at dette ikke lenger er den eneste veien å gå – siden det krever utrolig mye vedlikehold, og at de heller ikke lærer å akseptere forandringen ved å unngå den med hårfarging", sier Salli.

Den såkalte grey hair movement begynte allerede før verden gikk i korona-lockdown, men vokste seg større under pandemien. Rent praktisk hadde folk større problemer med å få til et frisørbesøk hver fjerde–sjette uke, som det kreves for å vedlikeholde den grånende etterveksten, men antagelig er omfavnelsen av de grå hårene også et uttrykk for den selvaksepten og den egenkjærligheten flere av oss har øvd på å praktisere under pandemien.

gettyimages-1327308923-594x594 © Getty Images

Jobb med, og ikke imot, de grå hårene

Allikevel mener Salli mange påvirkes av frisøren sin.

– Kvinner som kommer hit med en grå ettervekst, kan være enormt usikre på hva de skal mene om den. Så hvis jeg som frisør hadde sagt: ‘Ja, her er det bare å brette opp ermene og kjøre på med farge’, ville de nok i de fleste tilfeller ha hørt på meg. Men når jeg møter dem med en innstilling om at vi skal jobbe med de grå hårene, og ikke imot dem, blir de mer positivt stemt.

Akkurat som med så mange andre forandringer, kan det ta tid å venne seg til og forstå sitt nye grå hår. Det er jo ikke bare fargen, men også hårets tekstur, som forandrer seg. Det grå håret er ikke like mykt, og det er mer porøst – og derfor kan man bli nødt til å ta avskjed med de helt lange lokkene. Den endrede teksturen kan også kreve nye produkter og andre hårpleierutiner.

"Fordi dette blir en så stor ting, kan det føles grenseoverskridende, og det endrer jo utseendet litt. Det kan være vanskelig for enkelte å takle at produktene som de før var så fornøyd med, ikke lenger passer til det nye grå håret," sier Salli.

Men alt dette blir lettere når man lærer håret sitt å kjenne på ny – og kanskje også får litt hjelp av frisøren. Grått er nemlig ikke bare grått, men heller nærmere Fifty Shades of Grey – siden hårfargen har et vell av nyanser. Salli forteller at mange kunder tror at man enten skal dekke det med en hårfarge som ligner den man hadde før det ble grått, eller at man skal leve med det litt gulaktige eller ujevne grå håret som mange får når de lar det vokse ut. Grått hår er nemlig, akkurat som nedbleket hår, mottakelig for misfarging, og kan derfor lett får en litt gulaktig tone. Men det skal ofte bare et par justeringer til, som for eksempel noen lyse striper eller en sølvsjampo, og så kan alle oppnå en vakker og unik grå farge – og dermed ta et endelig farvel med hyppige frisørbesøk eller hjemmefarging av den grå etterveksten.