Gråt hår
© Anna Stokland

Derfor lar flere kvinner det grå håret vokse frem

Kroppspositivisme, egenkjærlighet og pandemi med stengte frisørsalonger har fått flere og flere til å omfavne sine grå hår – på alt fra Hollywoods røde løpere til her hjemme. Se hvordan du kan få det beste ut av dine grå lokker.

Bilder og rosende overskrifter gikk verden rundt da skuespillerne Andie MacDowell, Helen Mirren og Jodie Foster alle gikk opp den røde løperen under årets filmfestival i Cannes med hver sine grå manke. I Andie MacDowells tilfelle bestod den nye looken av de velkjente mørke krøllene ispedd en mørkegrå ettervekst. Helen Mirren viste frem en helt lysegrå tone, og Jodie Fosters hår hadde fått et sølvgrått stenk. Og det er ikke bare på den røde løperen at flere og flere kvinner omfavner sitt grå hår. I forlengelsen av at vi akkurat nå opplever en bevegelse av kroppspositivitet, som kjemper for å la den naturlige kvinnekroppen få komme til syne i mediebildet – med strekkmerker og alle de sporene et levd liv etterlater – er fokuset nå også rettet mot kvinners naturlige grå hår. Det bekrefter Salli Anderschou, som er innehaver av frisørsalongen Freund i København. Hun opplever en tydelig endring blant sine kvinnelige kunder både når det gjelder deres tilnærming og syn på grått hår.

"Forskjellen fra for bare et par år siden til i dag er at folk ikke lenger på samme måte ønsker å skjule, men vil integrere de grå hårene i frisyren. Noen vil også til og med fremheve dem. Før tenkte de fleste at de kun skulle ha håret i den fargen det opprinnelig hadde før det ble grått. Flere er nå bevisst på at dette ikke lenger er den eneste veien å gå – siden det krever utrolig mye vedlikehold, og at de heller ikke lærer å akseptere forandringen ved å unngå den med hårfarging", sier Salli.

Den såkalte grey hair movement begynte allerede før verden gikk i korona-lockdown, men vokste seg større under pandemien. Rent praktisk hadde folk større problemer med å få til et frisørbesøk hver fjerde–sjette uke, som det kreves for å vedlikeholde den grånende etterveksten, men antagelig er omfavnelsen av de grå hårene også et uttrykk for den selvaksepten og den egenkjærligheten flere av oss har øvd på å praktisere under pandemien.

© Getty Images