© Anna Stokland / Matthew Adams Dolan SS20

Ekspertene tipser: Sånn får du volum i håret

Hva kan man gjøre hvis man ønsker mer volum i håret? Vi har snakket med Art Director Andres Valle-Kløvstad og Senior Stylist Martine Gjelsvik Hansen fra Gevir som deler sine beste tips og triks.

Hvilke hårtyper og ansiktsformer trenger volum?

Martine: Runde, lange og firkantede ansiktsformer trenger mest volum. Av de forskjellige hårtypene vil jeg si at glatte, fine hårtyper og tynt, naturlig krøllete hår kan bli hjulpet langt på vei av ekstra volum.

Andres: Jeg vil si at de fleste hårtyper kan trenge litt volum. Når det kommer til ansiktsformen og ansiktstrekk kan man tenke at mye volum ofte kan fremheve pannen. Derfor er det viktig å tenke på hvor man plasserer volumet i håret.

© Anna Stokland / Atlein SS20

Det kan være vanskelig å oppnå en fyldig manke med den skandinaviske hårtypen. Hvorfor?

Andres: Skandinavisk hår er som regel lyst, og jo lysere håret er, jo mindre er skjellaget på håret. Man har mellom 5-15 skjellag, og disse lagene består av keratin, som også er hårets beskyttende overflate. Når håret har færre skjellag er det lettere for håret å knekke og å bryte ned.

En annen faktor er at de ulike hårtypene også har forskjellig levealder, og denne kan variere fra mellom 3 og 8 år.Det finnes preparater som kan være med på å stimulere hudebunnen og få igang blodsirkulasjonen, noe som bidrar til å gi næring hårsekkene. Dette kan forlenge hårets levetid, og bidra til at håret blir lengre før det knekker.

Hvordan går man frem for å skape volum i håret?

Martine: Det finnes mange ulike måter å få et volum i håret på. Det kan være ved hjelp av highlights, hårføning, krøller og riktig sjampo og balsam.

Andres: Volum oppnås best i kombinasjon med gode produkter og et varmeverktøy. Ved feil bruk av produkter risikerer du at du får motsatt effekt, nemlig at håret blir flatt. Det er viktig å høre på fagfolk og å selv bli kjent med produktene du velger å bruke. Det finnes et hav av produkter, men som oftest må man teste litt ut for og finne sine favoritter.

En god huskeregel er at dersom du ønsker at håret skal holde volumet, skal du bygge opp volumet lag for lag - litt på samme måte som sminke. Start med en primer, og påfør denne i hele håret. Påfør så volum-skum i røttene, og en god tonic i lengdene. Deretter påfører du varmebeskyttelse over hele håret. Deretter starter du å jobbe med føneren, og bygger opp volumet ved hjelp av denne. Start alltid å føne ved røttene og jobb deg utover. Du kan også variere med luft-temperaturen: varmluft former håret, og kaldluft gir varighet på frisyren.

"En god huskeregel er at dersom du ønsker at håret skal holde volumet, skal du bygge opp volumet lag for lag - litt på samme måte som sminke" — Andres Valle-Kløvstad

Har du noen tips til hvordan man oppnår volum som holder ekstra godt?

Andres: Etter endt føning anbefaler jeg ofte å sette opp håret med spenner, eller å rulle opp håret - uten ruller. Dette er for å få spenst i håret og for å la håret sette seg. Varm luft former håret, mens når det kjøles ned blir formen varig. Rull opp håret og gjør noe annet mens det tørker, som for eksempel sminken din. Ønsker man ekstra sterkt hold eller høyde på håret kan man tuppere håret lett, men pass på å ikke ta for hardt i. Bruk kun lette strøk med tupperingskammen der du ønsker høyde og volum. Pass på å ha en lett utfriseringsbørste til å gre overflaten med, slik at du får et polert og rent sluttresultat. Her kan jeg anbefale børster som for eksempel Fan Palm og kvalitetsvinneren Mason Pearson.

© Anna Stokland / Rag&Bone SS20

Hvilke varmeverktøy klarer du deg ikke uten?

Andres: Fønere, stylere, rettetanger og varmruller er gode verktøy som er kommet for å bli. Det aller viktigste ved bruk av alle disse verktøyene er varmebeskyttelse. Du kan merke effekten av varmebeskyttelsen ved å påføre en liten del på håndflaten din, og føne over. Du vil umiddelbart kjenne forskjell, og akkurat det samme vil håret ditt! Derfor er varmebeskyttelse virkelig et must.

Videre er det viktig med en kvalitetsføner. Det skal helst være litt futt i føneren, og den må kunne skrues opp til høy temperatur. En liten, dvask reiseføner fra det glade 90-tall gjør nok ikke susen, dessverre. GHD har gode fønere som hverken er store eller tunge. De har god motor og kan jobbes lett med. Jeg liker Helios-modellen fra GHD (1899 kr).

Martine: Jeg anbefaler disse produktene: Bavyliss Blue Lightning Airstyler, Soft Curl Tong og Professional Hair Dryer by GHD

© Anna Stokland / Zimmerman SS20

Kan man oppnå volum hver dag og sørge for at håret forblir sunt samtidig?

Andres: Varmebeskyttelse er alfa og omega. Det samme gjelder det generelle vedlikeholdet av håret. Sørg for å pleie og bruke kur ved siden av varmebeskyttelsen. Hår som blir behandlet både kjemisk og med varme trenger både fuktighet og proteiner - dette er veldig viktig. Håret holder både volum og form om det er sunt. Dersom håret er friskt og glansfylt gjenspeiler det ofte tilstanden til håret.

Det er viktig og skylle produktene nøye ut hvis du opplever at håret blir flatt. Tilfører man ekstra pleie ved for eksempel en kur, vil det som regel bli igjen rester av produktet i håret. Personlig skyller jeg produktet godt ut og avslutter med en liten runde med kaldt vann. Det er ekstra viktig å påføre ekstra volum-produkter i håret i etterkant av en kurbehandling.

Martine: Det er viktig å pleie og kuret håret sitt selv om man ønsker volum. Riktige produkter og gode verktøy som en hårføner eller krølltang er veldig viktig. Start alltid med den anbefalte volum-sjampoen og balsamen fra din frisør, og forbered håret så med en lett fuktighetsspray eller krem før du tar i en volumspray eller skum. Deretter føner du håret. Det er også viktig å prøve å få håret opp fra røttene. Spray og style håret som ønsket helt til slutt.