Farge håret hjemme
© Jason Lloyd Evans / Isabel Marant

Unngå disse tabbene når du farger håret hjemme

Vi har snakket med en hårekspert om de typisk feilene man begår ved hjemmefarging!

Mange tyr til hjemmefarging når de ønsker en kvikk og enkel oppfriskning. Enten det bare er for å dekke over etterveksten eller få håret en kvart tone mørkere, anbefaler frisørene å unngå hjemmefarging siden fallgruvene er mange.

Det kjipeste er at reparasjonskostnaden kan bli høyere enn om du bare hadde tatt behandlingen i salong, men i junglene av gode produkter som lover det ene og det andre er det lett å la seg overtale, i tillegg slipper man å vente i lange køer for time hos frisøren.

Nyttige tips: 9 punkter du bør lese over før du farger håret på egenhånd.

Vi har snakket med hårekspert Siri Myhre som eier Nalu Nalu frisørsalg på Grünerløkka om de verste tilfellene, og hva som er viktig å huske på om man ønsker å gå frem på egenhånd.

Hva er én typisk feil å begå når man farger håret hjemme?

– Den største feilen er at man bare kaster fargen i håret uten noe system. Man må jobbe ryddig og systematisk for et jevnt og fint resultat.

Hvordan farger man riktig?

– Start med å dele inn håret i små seksjoner, slik at du får jobbet med mindre områder, og beveg deg gradvis nedover med små partier om gangen. Det finnes en teknikk å gjøre dette på, som er grunnen til at frisører anbefaler å farge håret hos en erfaren.

Hva må man tenke på for å lykkes med hjemmefarging?​

– Underlag, hvordan håret ser ut før man farger det, hvilket resultat man ønsker og hvilket utstyr man trenger for å oppnå det. Her kommer problemet med hjemmefarging inn - dette med undertoner og hva som skal til for å korrigere fargen. Det er en del vi frisører er lært opp og erfart som er umulig for hvermannsen å vite. Man kan ikke bare ta en hjemmefargingseske prydet med en mørkfarget modell og tenke at resultatet blir identisk. Den eneste fargen det går med er svart.

Farge eller toning? Finn ut av hva håret ditt egentlig trenger!

Hva er et typisk problem kvinner kommer med til frisørsalongen?

– Vi opplever at kunder med blondt hår oftest svinger innom for en sos-behandling. De har alltid vært lyse, og ønsker å farge håret mørkere - ja, dette kan gå fryktelig galt. Hjemmebleking, striper og balayage er noe jeg absolutt ikke anbefaler å prøve på egenhånd. Etter en bleking vil det alltid komme frem mye gult, samtidig som det sliter ekstremt på håret. Bleking er i tillegg veldig vanskelig å få jevnt og fint.

Og hvor dyrt kan det bli å reparere?

— Å reparere en mislykket hjemmefarging kan koste alt fra 1000 til 10.000 kroner. Det kommer helt an på hvor ødelagt håret er og hva som må til for å fikse det. Å reparere en hjemmefarget manke tar mye lenger tid enn hvis du hadde farget håret i salong.

Hva er ditt beste tips når det kommer til hjemmefarging?

– Mitt beste tips er å gå til en frisør. Hvis du synes det er for dyrt, kan du bestille time hos en lærling. De er ofte veldig flinke, men bruker bare lenger tid, men man slipper de store overraskelsene som når man går til verks på egenhånd.