© Anna Stokland / Fendi SS20

Frisøren guider: Dette hjelper mot tørt hår

Hvordan kan man best pleie tørt hår, og hvor fort kan man forvente å se resultater? Nora Blåsternes fra Gevir tipser til hvordan du best tar vare på dine tørre lokker.

Føles hårmanken tørr og livløs etter en lang og kald vinter? Vi tok en prat med Nora Blåsternes fra Gevir som delte sine beste tips for tørt hår som trenger ekstra pleie og glans.

Hvorfor blir håret tørt?
Det er flere grunner til at håret blir tørt. På sommeren utsettes håret for sol, saltvann og klor som gjør at håret mister litt av sin naturlige fuktighet. På vinteren, når man er ute i kulden og går inn i varmen, gjør temperaturforskjellen at håret kan bli tørt og livløst. Det kan også bli tørt ved bruk av feil produkter eller ved hyppig bruk av varmeverktøy.

Hva kan man gjøre med et hår som har blitt veldig tørt og slitt?
Et tips er å prøve å vaske håret sjeldnere. Håret kan bli tørt og sprøtt av å vaske det ofte, da man fjerner det naturlige fettlaget i hodebunnen. Olje er et annet supert tips, det trekker lett inn i håret og gir fuktighet og glans.

Hvordan og hvor ofte skal man kure håret?
Det fins flere måter å kure håret på, men en kur skal vanligvis brukes mellom sjampo og balsam. Sjampoen åpner skjellaget i håret og gjør det klart for kuren til å trekke inn. Det anbefales å vaske håret med sjampo to ganger for å få renset det ordentlig godt. Klem ut så mye vann du klarer eller håndkletørk det før du tar i kuren. Balsam tar man til slutt da den lukker skjellaget og dermed lukker kuren inn i håret. Hvor ofte du bør kure avhenger av hvor slitt eller tørt håret er. Som regel pleier vi å si at med 1-2 ganger i uken får du best effekt. For de med litt dårlig tid og som trenger mer pleie i hverdagen vil en leave-in kur passe best. Denne påføres i nyvasket, håndkletørt hår.

Frisør Nora Blåsternes guider til hva som hjelper tørt hår.

Kan du si litt om hva slags kurer som er best for ulike hårtyper?
Hva slags kur man bruker avhenger av hvordan hårtype man har og om håret er kjemisk behandlet. Proteinkurer hjelper med å bygge opp hårstråene innenfra og passer dermed ekstra godt dersom du har kjemisk behandlet hår i form av bleking. Tynt, typisk nordisk hår trenger mest protein. Fuktighetskurer er perfekt for de som har frizzy, krøllete eller tørt hår. Fargekurer er fint å bruke om man vil bevare fargen best mulig og gi pleie samtidig. Noen trenger også hodebunnskur om man sliter med tørr/fet hodebunn.

Burde man kure håret hos frisøren?
Det finnes kurer som går mer i dybden av håret som kun tilbys i salong. I tillegg til å få en ekstra, dypvirkende kur får du også en deilig, avslappende massasje. Massasje øker blodsirkulasjonen i hodebunnen og gir en beroligende virkning. Det kan også gjøre at håret vokser fortere.

Hjelper det å klippe hår som er tørt?
Tørt hår kan man opprettholde med kur, en god balsam eller olje. Har man derimot splittede tupper som begynner å flise seg oppover burde man klippe det. Håret vokser ikke fortere ved å klippe det ofte, men jo lenger man venter jo mer fliser det seg oppover som igjen fører til at man må klippe enda mer neste gang.

Hva burde man unngå av ingredienser i styling-produkter? Alkohol feks tørker jo håret ut?
Silikoner, sulfater og parabener kan forårsake irritasjon i hodebunnen og gi håret langvarig skade.

Hvor raskt vil jeg oppnå resultater om jeg følger rådene du gir her?
Det kommer an på hårkvaliteten, men om du er flink til å kure det med riktig produkt 1-2 ganger i uken og ellers tar vare på håret ved hjelp av varmebeskyttelse, så vil jeg si at du kan se resultater allerede etter et par måneder.