© Anna Stokland

Frisørens beste tips: Slik får du langt hår på rekordtid

Senior Stylist Solgunn Kalvatn fra Gevir deler sine beste tips for å fremme sunt hår og rask hårvekst.

Hvor fort vokser håret, og hva kan man gjøre for at det skal vokse raskere?
Håret vokser ca 1 cm i måneden, altså rundt 12 cm i året. Produktene du bruker vil nok ikke påvirke at håret faktisk vokser raskere, men de vil kunne bidra til å forbedre kvaliteten til røttene og hårstråene. Det finnes mange produkter som lover at håret skal vokse raskere, men som regel er det eneste som fungerer at man er ekstra påpasselig med å ta vare på håret. Dette resulterer i en følelse av at håret vokser raskere.

Hvorfor får noen veldig langt hår, mens andre stopper lengden til ca rett under skuldrene, og blir bare tynt og slitt?
Noen har skjøre hårstrå som knekker av seg selv. Dessverre er det slik at kvaliteten på håret bestemmes av genene dine. Derfor er det ekstra lurt å stusse håret regelmessig for å få friske tupper.

Uansett hvordan hårtype du har, er det viktig å innføre gode rutiner som pleier håret. Bruk hårkur og leave-in krem eller olje regelmessig, invester i en god børste og forsøk å ikke børste håret når det er vått for å forhindre at det knekker. Unngå også føning og andre varmebehandlinger.

Skjønnhet kommer innenfra, men vil matvarer påvirke håret?
Ja, absolutt. Vitaminbalansen i kroppen er viktig for at håret skal vokse seg sterkt og sunt. Jern, D-vitamin, B-vitamin er blant de viktigste vitaminene håret trenger. Mange sverger også til kollagentilskudd. Mangler du noen vitaminer eller næringsstoffer som for eksempel jern, kan du miste mer hår - spesielt om du er stresset.

Kan jeg farge håret som normalt når jeg sparer til langt hår?
Det er lett å se på etterveksten at håret gror, og har du en ettervekst som du trenger/ønsker å farge vil det gå bra. Men for at tuppene skal holde seg friske og for at de ikke skal knekke, er det lurt å gå for en mild behandling som for eksempel farging eller minicolor istedenfor bleking.

Senior Stylist hos Gevir, Solgunn Kalvatn.

Hvor ofte bør jeg klippe håret når jeg sparer til langt hår?
Dette er avhengig av hvilket utgangspunkt du har. Går du fra helt kort hår og ønsker det langt, så er det lurt å klippe det i riktig fasong underveis i sparingen. Klipping er litt individuelt og avhenger av hårkvaliteten og pleien du gir håret. En tommelfingerregel er å klippe ca hver 8. uke for deg med kort hår og hver 12. uke for deg med lengre hårfrisyrer. Å klippe det 3-4 mm vil uansett hjelpe veldig på kvaliteten.

Hvor ofte burde jeg vaske håret når jeg sparer?
Vask håret når du føler at håret ikke er fresht - ingen ønsker dårlige hårdager. Men husk at varmt vann og sjampo tørker ut håret, og spesielt om du føner det etterpå. Håret begynner med røttene og de trenger å få igang blodsirkulasjonen, så gi selv en god hodebunnsmassasje. Og en gang i blant skal du unne deg selv og håret ditt en ekstra god hårkur og profesjonell hodebunnsmassasje hos hos frisøren.

Hvor ofte bør jeg kure håret, og hvilke produkter kan du anbefale?
Kur det så ofte du kan, men la kuren virke i minst 2-5 min. Kurene som ikke spesifiserer hvor lenge de skal virke kan du la sitte i fra 20-30 min. Vær tålmodig og la kuren virke lenge, så unngår du å sløse hårkuren ved å skylle den ut for tidlig. Gold Lust Pre-Sjampo fra Oribe er en veldig god anbefaling når det kommer til kurer for tørt hår. Nutri Plenish-oljen fra Aveda er en annen anbefaling. Begge disse produktene styrker håret og gir det glans. Bruk gjerne både en proteinkur og en fuktighetskur for å både pleie og styrke håret.

Hvordan kan man ta vare på langt hår i solen?
Velg produkter som har UV-beskyttelse og som renser håret etter bading i saltvann og klor. Bruk gjerne en solhatt for at håret og hodebunnen ikke skal blir solbrent. Hårfargen blir veldig lett påvirket av soling og bading, så vær gjerne litt ekstra oppmerksom.

Hvilke styling-produkter burde man bruke når man sparer til langt hår?
Her finnes det leave-in kremer du påfører håndkletørket og tørt hår som bidrar til å styrke håret, så du ikke får flisete tupper eller knekte hårstrå.