hårfarge
© Anna Stokland

Slik finner du hårfargen som kler deg best

Forvirret på fargefronten? Her er trikset for som hjelper deg å finne hårfargen som kler deg!

Hvilken hårfarge passer meg?

Ingenting er så spennende som en ny hårfarge, men selv om forandring fryder er det viktig å finne en nyanse som kler ansiktsfargen din. Og hva skal man tenke på? Hudfarge, øyenfarge eller brynsfarge? Ifølge fargeekspert Michael Rowdan fra frisørsalongen Smith´s London, er det kun én ting man skal ta hensyn til:

– Fargen på øynene dine er den beste måten å måle hvilken nyanse som vil kle deg best, forklarer han til magasinet Marie Claire.

Hårfarge til brune øyne

Generelt bør kvinner med brune øyne alltid gå etter høstfarger, som for eksempel røde, gyldne og kobberfargede nyanser.

Hvis kvinner med brune øyne ønsker blondt hår, bør de gå for mer smøraktige, gyldne toner. Drømmer de derimot om brunt hår, er rike nyanser som kastanjebrunt veien å gå.

hanneli mustaparta hår

Hanneli Mustaparta har den perfekte nyansen på håret, valgt ut i fra hennes brune øyne.

© Getty Images

Hårfarge til blå øyne

– Lyse eller himmelblå øyne passer best sammen med kald hårfarge, som isblond, platinablond eller grå hårfarge, sier hårfargeeksperten.

De blåøyde kan i tillegg gå for mørkere nyanser, så lenge de går eller kjølige undertoner, tipser eksperten, og legger til at det for eksempel kan være sort med et skjær av blått.

Slik beholder du håret blondt og vellykket

1. Behold etterveksten om du vil fake den blonde fargen
— Den "naturlige" hårfargen rammer inn ansiktet, og gjør at helheten ikke blir så tilgjort. Har du vært helt lys som barn kler du som regel godt å være blond selv om du har blitt en del mørkere med årene, forteller Jannicke Talseth Hagen, frisør og eier av frisørsalongen Theresegaten 35.

2. Vær ærlig med hvilke behandlinger håret ditt har vært igjennom — Gi oss frisører korrekt informasjon om hvilke fargebehandlinger og andre kjemiske behandlinger håret ditt har vært gjennom. Har du farget håret mørkt ved tidligere behandling, vil dette sette en stopper på naturlige og klare blonde- /platinablonde striper.

Er du naturlig brunette med ubehandlet hår er det nesten uendelige med muligheter på hvor lys du kan bli, men vær realistisk med fargen. Den skal kle deg, og din stil.

3. Vær realistisk med hvilken blondfargen håret ditt kan oppnå
— Det er en enklere å lysne et allerede fargebehandlet hår og oppnå den gylne, svakt rødlige blondfargen til Karlie Kloss, enn å få et lysere resultat à la modellen med flette. Regelen er at jo mørkere håret ditt i utgangspunktet er farget, jo mer gyllen må du regne med at blondfargen blir.

Elsa Hosk hair

Den svenske toppmodellen har en blond hårfarge, som står godt til de isblå øynene.

© Getty Images

Hårfarge til grønne øyne

Er du velsignet med grønne øyne, kan du bære både kalde og varme hårfarger, forklarer eksperten:

– For eksempel vil ulike kobbertoner i håret få øynene dine til å poppe frem, mens dypere rustfarger vil gi huden din varme.

Gigi Hadid hair

Har du grønne øyne som skjønnheten Gigi Hadid, kan du stort sett velge og vrake i hårfarger, sier eksperten.

© Getty Images

9 tips om du vil farge håret hjemme

1. Det er forskjell på farge og toning

Permanent hårfarge er en varig farge som har god dekkevne og som inneholder ammoniakk. En toning er en skyllefarge som dekker fra 30-70 prosent og som holder i cirka seks uker, forutsatt at du velger en nyanse som ligger nært den hårfargen du har i utgangspunktet.

2. Ikke gå etter bildet på esken

Man skal ikke gå ut ifra bildet foran på esken, men se på fargeindikatoren som står på siden eller bakpå esken. Der vises hvilket resultat man får hvis man har den anbefalte hårfargen, og hvilken farge du kan forvente i forhold til nyansen du har fra før. De aller fleste hårfarger til hjemmebruk er beregnet på et naturlig hår, og resultatet er helt avhengig av utgangspunktet.

3. Tørt hår

Man skal være oppmerksom på at hvis håret er veldig tørt kan det trekke til seg ekstra hårfarge, og da kan resultatet bli mørkere enn forventet. Et godt tips er å pleie håret med en hårkur beregnet på tørt hår før du farger det.

4. Mislykket farging

Det er forskjellige metoder man kan benytte dersom fargingen blir mislykket. Snakk med din frisør om hvilken metode som er best for deg og ditt hår.

5. Unngå blass farge

Du kan farge håret hjemme cirka én gang i måneden. I tillegg bør du bruke en hårpleieserie - sjampo, balsam, kur og styling - for farget hår. Flere av disse produktene inneholder også solfilter som beskytter håret fra å bli bleket av solen.

6. Unngå farge på huden

Får du farge på huden bør du fjerne den umiddelbart med litt såpe og lunkent vann på en bomullsdott. Hvis du ikke oppdager det før etter du har skylt ut fargen, kan du fjerne flekker på huden med et skrubbeprodukt.

7. For rødt eller grønnskjær

De aller fleste hårfargingsprodukter gir et godt resultat. Men hvis fargen ikke blir som forventet kommer det vanligvis av at man ikke har riktig grunnlag - at man har vært for lys eller mørk.

8. Er hjemmefarging for alle?

Hjemmefarging skal i prinsippet passe for alle typer hår, men det er anbefalt at du leser igjennom bruksanvisningen før hver farging.

9. Grå hårfarge

De forskjellige hårfargene skal kunne dekke det de lover, også grått hår.