Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

sdfvg © Anna Stokland

Så enkelt lysner du håret hjemme

Dersom du har fått sansen for DIY-skjønnhet eller om du syntes ventelistene for de gjenåpnede frisørsalongene er litt for lange, kan du prøve disse naturlige fargemetodene

Etter å vært i karantene i noen måneder uten hjelp av hverken frisører eller kosmetologer, har flere åpnet øynene for DIY-skjønnhet. Selv om årets DYI-skjønnhetsbølge er heller et resultat av behov enn av lyst, er det mye som tyder på at trenden er kommet for å bli. Det er nemlig overraskende mye man kan gjøre for både hud og hår hjemme hos seg selv!

Dersom det er på tide å gjøre noe med håret kan du vurdere å lysne det nå i sommer. Derfor har vi samlet fem naturlige måter å bleke håret på med naturlige ingredienser som du sannsynligvis allerede har i kjøkkenskapet.

kamillete pukka
1 / 5

Kamille

Kamille er en eldgammel skjønnhetsingrediens, som også kan brukes i håret. Dersom man heller kamille over håret, vil håret få en naturlig lysere tone grunnet innholdet av pigmentet apagenin. Dette pigmentet gir håret en gyllen farge, litt på samme måte som en mild fargesjampo.

Sånn gjør du
Brygg en veldig sterk kamille-te med fem-seks teposer. Bruk gjerne en gryte og la blandingen stå til den er lunken. Dypp nå hele håret i blandingen, og la det så lufttørke - gjerne ute i solen, da solstrålene vil bidra til å lysne håret ytterligere.

Three chamomille tea, Pukka hos Sunkost.no 65 kr.

Kjartans-lynghonning-33332-510x510
2 / 5

Honning

Naturens søtningsmiddel er en kjent ingrediens i flere DIY-skjønnhetsoppskrifter, og kan også brukes til å bleke håret. Honning inneholder nemlig enzymet glukoseoxidase som ved kontakt med vann utvikler seg til en form for blekemiddel, også kalt hydrogenperoksyd. Men, dersom du ser etter et veldig lyst resultat, bør du prøve noe annet. Denne metoden er nemlig veldig mild, så du blir nok ikke platinablond!

Sånn gjør du
Fukt håret og fordel rikelig med honning i hele året. Sett håret opp i en dott og la honningen virke i fire timer - alt etter hvor lyst du vil ha det. Vask så honningen ut som normalt.

Kjartan's lynghonning, Sunkost.no 149 kr.

salt pink salt © Unsplash.com
3 / 5

Saltvann

Etter en ukes badeferie pleier de fleste å se en forandring på håret. Saltvann og sollys har nemlig en blekende effekt på håret, fordi hårstråene åpnes og mister fargepigmentet melanin.

Sånn gjør du
Vil du gjenskape badeferiens blekende effekt hjemme skal du gjøre følgende: Bland et glass med lunket vann og en stor spiseskje salt. Fordel blandingen i håret og la det tørke i solen. Husk å gi håret en god runde med fukt når du er ferdig, for å unngå at håret tørker ut.

citroner afblege hår © Pexels.com
4 / 5

Sitron

Presset sitronsaft i håret er kanskje et av de eldste skjønnhetstriksene i boken - og med god grunn! Trikset virker nemlig skikkelig bra. Sitronsaften åpner nemlig hårstråene, som resulterer i at hårets pigmenter oxiderer i kontakt med sollys. Resultatet er en blekning av hårfargen!

Sånn gjør du
Hell sitronsaft på en sprayflaske og fordel væsken i håret. La så håret lufttørke i solen, og husk å gi håret en god hårkur etter behandlingen for å bevare fuktigheten i håret.

Økolog Eplemos
5 / 5

Eddik

Den sure væsken har mange bruksområder når det kommer til håret. Ikke bare kan eddik brukes til å fjerne kalkrester fra håret, men den kan også brukes som et naturlig blekemiddel. Bruk kun eddik i håret dersom håret ditt er sunt og friskt. Har du veldig tynt eller slitt hår kan eddik nemlig skade håret ditt ytterligere.

Har du derimot sunt og friskt hår kan du godt forsøke å bleke håret med eddik. Ønsker du en kjøligere tone bør du bruke hvit eddik. Dersom du ønsker et varmere resultat, anbefaler vi eplecidereddik. Velg gjerne en eddik som også kan brukes på kjøkkenet, og aller helst en økologisk variant.

Sånn gjør du

Bland eddik og vann i en mugge med like deler eddik og vann. Du kan enten fordele blandingen i håret før du hopper i dusjen. Hell den gjerne over på en sprayflaske og spray innholdet jevnt over hele håret. La virke i omtrent fem minutter før du vasker håret som normalt. Alternativt kan du helle blandingen over håret etter at du har vasket det med sjampo og balsam. Skyll deretter lett med vann. Begge metodene vil gjøre håret både blankere og lysere. Du kan gjenta behandlingen neste hårvask, også vedlikeholde fargen ved å gjenta behandlingen annenhver uke.

Økologisk eplecidereddik, Helios hos Life.no 72 kr.

Mer om Hår? Motta Costumes nyhetsbrev