© Anna Stokland

Så enkelt lysner du håret hjemme

Lengter du også etter lysere lokker til sommeren? Vi har samlet fem enkle måter å lysne håret med naturlige ingredienser, som du garantert allerede har liggen på kjøkkenet.

Endelig nærmer sommeren seg sakte, men sikkert, og for mange er det synonymt med høye temperaturer, lysere hår og lange dager (og kvelder) på stranden. Den vakre solkysset looken er spesielt populær når temperaturen stiger, og hvis du vil hjelpe de lyse lokkene på vei, finnes det mange enkle og billige DIY-alternativer til hvordan håret ditt kan holde seg lyst – også resten av året.

Hvis du ønsker å komme solens varmende stråler i forkjøpet, men ikke ønsker den store forvandlingen hos frisøren, kan du lese lenger ned i saken hvor vi guider deg til fem enkle måter å lysne håret på hjemme.

Kamille

Kamille er en eldgammel mirakelingrediens som blant annet sies å lindre smerte, helbrede irritert hud, virke beroligende og lysne håret. Takket være innholdet av pigmentet apigenin gir kamille en lysere tone når den helles over håret. Det gir håret en gyllen farge – litt som en mild skyllefarge.

Sånn gjør du
Bruk omtrent fem til seks teblader til å brygge en veldig sterk kamillete, og sørg for at det er nok til å dyppe alt håret i blandingen. Gjør det derfor i en kjele og la teen stå til den er lunken. Dypp nå hele håret i blandingen og la det lufttørke. La den eventuelt lufttørke i solen, da dens sterke stråler hjelper lysingen enda lenger på veien.

Honning

Naturens søtningsmiddel er en kjent ingrediens i flere DIY-skjønnhetsoppskrifter, og kan også brukes til å bleke håret. Honning inneholder nemlig enzymet glukoseoxidase som ved kontakt med vann utvikler seg til en form for blekemiddel, også kalt hydrogenperoksyd. Men, dersom du ser etter et veldig lyst resultat, bør du prøve noe annet. Denne metoden er nemlig veldig mild, så du blir nok ikke platinablond!

Sånn gjør du
Fukt håret og fordel rikelig med honning i hele året. Sett håret opp i en dott og la honningen virke i fire timer - alt etter hvor lyst du vil ha det. Vask så honningen ut som normalt.

Saltvann

Etter en ukes badeferie pleier de fleste å se en forandring på håret. Saltvann og sollys har nemlig en blekende effekt på håret, fordi hårstråene åpnes og mister fargepigmentet melanin.

Sånn gjør du
Vil du gjenskape badeferiens blekende effekt hjemme skal du gjøre følgende: Bland et glass med lunket vann og en stor spiseskje salt. Fordel blandingen i håret og la det tørke i solen. Husk å gi håret en god runde med fukt når du er ferdig, for å unngå at håret tørker ut.

Sitron

Presset sitronsaft i håret er kanskje et av de eldste skjønnhetstriksene i boken - og med god grunn! Trikset virker nemlig skikkelig bra. Sitronsaften åpner nemlig hårstråene, som resulterer i at hårets pigmenter oxiderer i kontakt med sollys. Resultatet er en blekning av hårfargen!

Sånn gjør du
Hell sitronsaft på en sprayflaske og fordel væsken i håret. La så håret lufttørke i solen, og husk å gi håret en god hårkur etter behandlingen for å bevare fuktigheten i håret.

Eddik

Den sure væsken har mange bruksområder når det kommer til håret. Ikke bare kan eddik brukes til å fjerne kalkrester fra håret, men den kan også brukes som et naturlig blekemiddel. Bruk kun eddik i håret dersom håret ditt er sunt og friskt. Har du veldig tynt eller slitt hår kan eddik nemlig skade håret ditt ytterligere.

Har du derimot sunt og friskt hår kan du godt forsøke å bleke håret med eddik. Ønsker du en kjøligere tone bør du bruke hvit eddik. Dersom du ønsker et varmere resultat, anbefaler vi eplecidereddik. Velg gjerne en eddik som også kan brukes på kjøkkenet, og aller helst en økologisk variant.

Sånn gjør du

Bland eddik og vann i en mugge med like deler eddik og vann. Du kan enten fordele blandingen i håret før du hopper i dusjen. Hell den gjerne over på en sprayflaske og spray innholdet jevnt over hele håret. La virke i omtrent fem minutter før du vasker håret som normalt. Alternativt kan du helle blandingen over håret etter at du har vasket det med sjampo og balsam. Skyll deretter lett med vann. Begge metodene vil gjøre håret både blankere og lysere. Du kan gjenta behandlingen neste hårvask, også vedlikeholde fargen ved å gjenta behandlingen annenhver uke.

Økologisk eplecidereddik, Helios hos Life.no 72 kr.