© Anna Stokland

Slik finner du de beste produktene til ditt hår

Vi har tatt en prat med Gevir-frisør Jannike Håvik Larsen om hvordan man finner frem i jungelen av hårprodukter.

Hva er forskjellen mellom frisørprodukter og faghandel?

Pleienivået er mer konsentrert i salong-produkter enn i produktene du kjøper på dagligvarebutikken. I en butikksjampo finnes det ingredienser som gjør at håret kjennes mykt og fint ut. Dette er kun en kosmetisk effekt, da disse produktene ikke vil kunne gå inn i hårstrået og gjenoppbygge og pleie det på samme måte som produktene du får fra salongen. Hovedforskjellen mellom salongprodukter og dagligvare-produkter ligger nemlig i ingrediensene.

Hvilke kriterier har du til sjampo, balsam, kur og styling?

For meg er det viktig at en sjampo og balsam komplementerer hverandre så håret føles pleiet og mykt ut, samtidig som at det skal være luftig og ikke føles tungt. Når det kommer til stylingprodukter er det viktig at produktene er enkle å anvende, og at håret lukter og føles rent ut, selv etter påføring av flere produkter.

I merkene vi fører på Gevir finner man alt man trenger i en linje. Det er smak og behag om man ønsker å holde seg til en linje, eller blande produkter på tvers av produktlinjer. Jeg er veldig glad i å mikse produkter, så lenge de fungerer sammen. Da har man muligheten til å trekke ut sine favorittprodukter og skreddersy sin egen produktgarderobe. Dersom du ønsker å gjøre dette er det lurt å rådføre seg med en frisør som er kjent med ingrediensene i de forskjellige produktene, og som vet hvilke produkter som fungerer sammen.

Hva er dine beste tips til å finne frem i havet av produkter?

Man må prøve seg frem! Som med huden vår, så er håret forskjellig fra person til person, og hvert hår har forskjellig behov. Det er ikke sikkert at sjampoen venninnen din bruker vil fungere likedan for ditt hår. Derfor er det beste å prøve seg frem ved å teste ut forskjellige produkter og ved å rådføre deg med frisøren din. Frisørene står inne med masse erfaring og er interesserte i å lære bort sin kunnskap, så det er lurt å benytte seg av det.

"Som med huden vår, så er håret forskjellig fra person til person, og hvert hår har forskjellig behov" — Jannike Håvik Larsen

Gevir-frisør Jannike Håvik Larsen

Kan du si litt om hva slags ingredienser man skal unngå i hårprodukter?

De fleste har hørt om ingredienser som sulfater, silikon og parabener. Disse har et negativt rykte på seg, og er ingredienser de fleste er oppmerksomme på.

Sulfat er et slags rensemiddel som er med på å gi den skummende effekten som finnes i mange sjampoer. Det finnes mange typer sulfat, og du bør forsøke å styre unna sulfatet Sodium lauryl. Dette kan nemlig virke hormonforstyrrende og uttørkende for hodebunnen.

Silikon, som det finnes mye av i butikksjampo, vil gi deg følelsen av mykt og glansfullt hår, men silikonen legger seg kun som en hinne utenpå hårstrået, uten å faktisk trekke inn. Dermed vil ikke butikk-produkter kunne trenge inn i hårstrået og gi håret den fukten eller gjenoppbygningen det trenger.

Den siste ingrediensen man skal unngå er parabener, er en gruppe kjemikalier som tilsettes produkter for å øke holdbarheten, men som er hormonforstyrende.

De tre nevnte ingrediensene finnes i mange produkter, og det er ikke farlig å bruke produkter med disse ingrediensene av og til. Bare husk at de faktisk ikke vi gjøre noe godt med håret ditt. Du kan derfor forsøke å supplere med med positive ingredienser som Argan-olje, kokos-olje og Vitamin E.

© Anna Stokland

Hvor mange produkter bør man bruke for å oppnå resultat?

Dette er veldig individuelt. Noen bruker mange forskjellige produkter til enhver tid, mens andre bruker færre, og vil ha det så enkelt som mulig. Om du helst vil bruke så få produkter som mulig er det ekstra viktig å velge riktige produkter! En av mine go-to produkter er en god leave-in krem. Dette blir et slags multi-produkt, da du kan få varmebeskyttelse, fuktighet, glans samt et frizzreduserende produkt - alt i ett. Dette ene produktet vil dekke over flere av hårets behov. Enda et must-have produkt er en volumspray i form av våtspray eller tørrspray.

Er det stor forskjell på innholdet i de forskjellige frisørproduktene?

Det er stor forskjell på innholdet i diverse frisørprodukter. På Gevir er vi opptatte av det naturlige og estetiske. Derfor vil vi at merkene vi fører gjenspeiler dette. Merker som Oribe, Aveda og Keune inneholder rikelig med naturlige ingredienser, og dekker over et bredt spekter av utvalg til enhver hårtype.