Spis deg til et sunt hår | Helse
© Getty Images

6 ting du kan spise for sunt og langt hår

Sliter du med tørt og slitt hår? Vi har samlet de 6 beste matvarene du kan spise for å forbedre din hårkvalitet. Veien til glansfulle, sunne og ikke minst lange lokker er kortere enn du tror!

Enten du har langt hår eller en kortere frisyre, er det viktig å ta godt vare på dine lokker. Det er mange gode produkter som hjelper deg på vei, men du kan spare mye ved kun å spise mat som gir håret ditt masse næring.

Vi har samlet seks matvarer og næringsstoffer du bør introdusere som en solid del av kostholdet ditt hvis du drømmer om et sunnere, fyldigere og lengre hår!

1. Protein

Hvis du gjerne vil ha sunt og langt hår er det viktig at du spiser proteiner, da dette næringsstoffet bidrar til økt hårevekst. Proteiner hjelper dessuten også mot at håret brekker.

Finnes i: Fisk, kylling, bønner, linser, egg, meieriprodukter som skyr, yoghurt og ost.

2. Omega 3 fettsyrer

Hvis du ikke har nok fett i ditt kosthold, kan håret ditt bli tørt, noe som kan gjøre at du mister mer hår enn vanlig.

Finnes i: Fet fisk som laks, chia frø, hørfrøolje, valnøtter.

3. Jern

Vil du gjerne ha sterkt hår skal du huske å få i deg nok jern. Spis rødt kjøtt eller bønner for å øke jernmengden i din kost.

Finnes i: Rødt kjøtt og bønner.

4. Vitamin C

For at kroppen skal klare absorbere jernet, trenger den C-vitamin. C-vitamin bidrar også til at håret ikke brekker og at tuppene ikke blir slitte.

Finnes i: Appelsiner, kiwi, papaya og søtpotet.

5. Vitamin A

Drømmer du om å ha glansfult hår? Da skal du huske å spise A-vitamin, som er vitaminenes svar på hårolje.

Finnes i: Gulrøtter og grønne grønnsaker som for eksempel spinat og brokkoli.

6. Sink

Sink er viktig for at kroppen kan produsere keratin, noe som er avgjørende for et sunt hår. Får du ikke nok sink, blir håret ditt tørt og kjedelig, og du kan også lettere miste hår. Dessverre er sink-mangel utbredt blant mange kvinner, blant annet fordi vi ikke spiser nok rødt kjøtt.

Finnes i: Kjøtt, fisk og skalldyr er kilder hvor kroppen lettest tar opp sink. Du kan også få sink fra meieriprodukter, frø og fullkorn.