Bli kvitt kviser
© Getty Images

Slik blir du kvitt hudproblemene fra innsiden

Mørke ringer under øynene, urenheter, rødme og gusten hud er problemer som sjelden løses med hudpleie alene!

Mørke ringer under øynene

Årsak: Mørke ringer under øynene kan være et tegn på at nyrer og binyrer er under press, for eksempel på grunn av dehydrering.

Løsning: Start dagen med et glass vann tilsatt 1-2 teskjeer epleeddik. Det hindrer væskeansamlinger. Drikk to liter vann hver dag. Grønnsaker om gulrøtter, rødbeter og rød paprika har et høyt innhold av fytokjemiske stoffer som karotenoider - disse motarbeider frie radikaler som skader kropp og hud. Lag en juice med grønnsakene og drikk et stort glass hver dag.

Tette porer på nesen

Årsak: Tette porer kan skyldes ubalanse i bukspyttkjertelen og et ustabilt blodsukker.

Løsning: Balanser stresshormonene fordi de kan forvirre blodsukkeret. Drikk mellom en halv og hel liter brenneslete daglig. Brennesle inneholder glucogenin som senker blodsukkeret og inneholder hudvennlige mineraler og sporstoffer som avgifter huden. En god nattesøvn er også med på å stabilisere hormonene dine, så gå til sengs før klokken 22.30. Søvnen før midnatt teller dobbelt så mye på skjønnhetskontoen som den etter midnatt.

Kviser på haken

Årsak: Urenheter på halsen kan skyldes at hormonsystemet er i ubalanse eller at leveren er under press. Det kan skyldes for mange fester med mye alkohol, for lite søvn og hvile.

Løsning: Prøv å roe ned tempoet i hverdagen, og unngå sukker og godteri som tetter porene innenfra. Spis mandler, gresskarkjerner, chiafrø og linfrø. De inneholder plantestoffene lignaner som bidrar til å balansere hormonene dine. Putt frøene i en blender, tilsett kanel og lakrisrot, og spis blandingen med yougert eller Skyr. Spis blomkål med ristede gresskarkjerner og økologisk tofu med dressing av oliven og linfrøolje blandet med eddik og krydder. Alt inneholder stoffer som virker balanserende for hormonene.

Gusten hud

Årsak: Guden hud og manglende glød kan oppstå på grunn av mangel på næringsstoffer, røyk, dårlig luft, fordøyelsesproblemer og dårlig blodsirkulasjon.

Løsning: Spis masse grønnsaker, spesielt gulrøtter, rødbeter og rød paprika. Det kan gjøre underverker for gløden i huden. Spis eggeplommer som inneholder hode nærings- og fettstoffer. Trening setter i gang blodsirkulasjonen og gir glød til kinn og hud, så ta på deg løpeskoene.

Rødhet og sprengte blodkar

Årsak: Blussende eller permanent rødme i huden, og sprengte blodkar kan være et tegn på tynne blodkar, stress eller betennelse i kroppen. Det kan være genetisk betinget.

Løsning: Få i deg mye betennelsesdempende antioksidanter, spesielt fra grønne, oransje og røde grønnsaker og bær. De inneholder styrkende og beskyttende karotenoider.

Sensitiv hud

Årsak: Følsom hud med rødme, tørrhet, fet t-sone, nupper, kviser, irritasjoner og utslett kan oppstå på grunn av matintoleranse, dårlig fordøyelse og opphopninger av giftstoffer, pesticidrester og plast i kroppen.

Løsning: Bland en teskje melkesyrebakterier i et glass kokt, lunkent vann. La blandingen stå i 15 minutter og drikk det rett før du går til sengs. Det tetter tarmhinnene og motvirker dårlige bakterier og sopp som skaper betennelse i krippen. Spis også økologisk mat siden det er fritt for sprøytemidler og giftige stoffer. Hvis du har sensitiv hud, er du ekstra var overfor miljø- og sprøytegift.

Tørr hud

Årsak: Tørr hud skyldes mangel på væske og fettstoffer som binder væsken.

Løsning: Drikk to til tre liter vann hver dag. Pass på at det er gode fettstoffer i maten du spiser. For eksempel økologisk og kaldpresset kokosolje, økologisk smør og olivenolje. Spis også oliven og fet fisk som makrell, sardiner og laks. Væskeholdige matvarer som spinat, salat, tomater, agurk, selleri og vannmelon er lurt å få i seg. Ta gjerne kosttilskudd med kaldpresset fiskeolje i tillegg.

Kilder: Ernæringsekspert Thorbjörn Hafsteindottir og holistisk hudterapaut Tanja Eskildsen.