© anna stokland

Denne superingrediensen er naturens svar på retinol

Har du først prøvd den, så er det ingen vei tilbake - og ingrediensen er for alvor på vei til å bli en stjerne innen hudpleie.

Det er ingen tvil om at retinol er en superhelt i forkledning når det kommer til hud. Og det er utvilsomt en av de absolutt mest effektive ingrediensene i kampen mot fine linjer og rynker, forstørrede porer, akne, pigmentering eller grov tekstur. Imidlertid kan retinol være litt sterkt, og derfor tåler ikke alle retinol. Hvis huden din reagerer på retinol, vil du sannsynligvis oppleve at den blir mer irritert, rød eller tørr.

Men det finnes heldigvis en annen metode. En ingrediens som gjør omtrent det samme som retinol, men som er mye mildere mot huden, er bakuchiol (du uttaler det ba-koo-heel). Bakuchiol er en kraftig antioksidant – et ekstrakt hentet fra frøene og bladene til babchi-planten, som vokser i India og har blitt brukt i mange år i ayurvedisk og kinesisk medisin takket være dens helbredende, beroligende og anti-inflammatoriske egenskaper samt antibakterielle egenskaper.

Hva gjør bakuchiol?

Akkurat som med retinol, øker bakuchiol produksjonen av kollagen og øker celleomsetningen – en virkelig god effekt hvis du drømmer om færre linjer og mindre dype rynker. Uregelmessigheter, både tekstur og pigmentering, i huden reduseres. Med andre ord – bakuchiol kan gjøre det samme, men er derfor mye skånsommere mot huden.

En annen fordel med bakuchiol er at det, i motsetning til retinol, ikke gjør huden din mer følsom for solen - faktisk er det noen bevis på at huden til og med blir mindre følsom for solen. Bakuchiol er som nevnt tidligere en kraftig antioksidant, som bidrar til å bekjempe frie radikaler og dermed beskytter huden mot forurensning, stress og de skadelige UV-strålene, som alle bidrar til å fremskynde aldring. Dette betyr imidlertid ikke at du ikke trenger solkrem, den er aldri oppe til debatt og bør brukes hver dag hele året.

© anna stokland

Hvordan skal jeg bruke bakuchiol?

Det er ingen indikasjoner på at bakuchiol irriterer eller tørker ut huden – eller skader hudbarrieren din. Og det er derfor du kan bruke bakuchiol daglig. Både morgen og kveld. Velger du et serum med bakuchiol kan det hende du foretrekker å bruke det om morgenen under dagkrem og spf, mens en olje med bakuchiol er god om natten.

Er det noen ingredienser som ikke kan brukes sammen med bakuchiol?

Det korte svaret er nei. Noe som gjør det til en enkel og effektiv ingrediens å inkorporere i hudpleierutinen din.

Den største utfordringen kan være å finne produkter med nok bakuchiol til å gjøre en reell forskjell for huden din. Nedenfor har vi samlet fire gode forslag – og ellers er det viktig å studere ingredienslisten nøye. En god huskeregel er at bakuchiol må komme foran konserveringsmidlene, som i hudpleie ofte går under navnene fenoksyetanol, kaliumsorbat eller etylheksylglyserin. Hvis bakuchiol er oppført etter disse ingrediensene, kan du være ganske sikker på at det er for lite av superingrediensen til å gjøre noe for huden din.