Dette bør du vite før du kjøper solkrem

– Mange solkremer kan være farlige, sier ekspert.

Hver sommer bombarderes vi av informasjon om hvor viktig det er å bruke solkrem for å unngå kreft og tidlig aldring, men når Forbrukerrådets årlige solkremtest publiseres, er det lett å bli både forvirret, og litt skremt.
I testen setter Forbrukerrådet smilefjes foran solkremen som kommer best ut av testen, og sure fjes foran solkremen med hormonforstyrrende stoffer, som mistenkes å bidra til kreft, diabetes, fedme og andre alvorlige sykdommer.

Sommerklare føtter, strålende bryllupsminke - les flere skjønnhetssaker her.

– Solkremer med kjemiske filtre er laget slik at de kan absorberer solstrålene, og bryter de ned til å bli mindre skadelig for huden, men det vi vet er at noen av ingrediensene som brukes i de kjemiske filtrene kan virke hormonforstyrrende fordi de etterlikner det kvinnelige hormonet østrogen, forteller spaterapeut og helsecoach Krista Kiley, fra Aveda.

Hennes råd til sensitive hudtyper, og spesielt barn er å bruke mineralsolkrem om du vil være på den tryggere siden.

– Mineralkrem med fysiske filtre inneholder ofte zink, som fungerer som en skjerm på huden din. Zinken avleder solstrålene vekk, mens kjemiske solkremer trekker inn i huden. Å bruke kjemiske filtre over mange år kan være ganske skadelig, spesielt for små barn. Dette er noe mange mennesker begynner bli mer bevisste på, forteller Krista som har jobbet med velvære i over 20 år.Costume jentenes anbefaler: Solkremene vi kjøper igjen, og igjen!

Her er huskelisten for hvordan du velger riktig solkrem:

  1. Sjekk forbrukerrådets liste over fy-ingredienser, men les deg opp for å danne din egen mening.

  2. Er du allergiker bør du velge krem fremfor spray, siden det lett kan komme inn i luftveiene.

  3. Zinkbaserte solkremer kan gi mørkere hudtoner og gråere hud, men de nyeste mineralkremene på markedet er laget så dette ikke skjer i like stor grad.

Hudpleietips: La oss inspirere deg med flere saker om sunn hud.

  1. Hudtyper som er fete, har akne eller rosacea-tendenser, frarådes kremer med alkohol eller parfyme siden dette kan irritere huden.

  2. Nå er det ikke lenger lov å påstå at en krem er vannfast, men vannresistent, som betyr at den kan beskytte deg selv om du svetter eller bader i 40 minutter, og i opptil 80 minutter.

5 solkremer med mineralfilter:

Solkrem fra Aveda, 590 kr, solkrem fra Clinique, 240 kr, solkrem fra Exuviance, 399 kr, solkrem fra Coola, 399 kr, solkrem fra SkinCeuticals, 268 kr.

Kilder: Aveda, Forbrukerrådet, Skin Cancer Foundation of New York.

Gå ikke glipp av..invitasjoner til VIP-kvelder og nyheter om mote. Meld deg på nyhetsbrevet!