Akne, tørr hud og pigmentflekker: Disse produktene skal du unngå å bruke samtidig
© Getty Images

Hudpleie: Disse produktene bør ikke brukes sammen

Føler du at ansiktskremen din ikke gir nok fukt og pleie? Da kan det hende du gjør denne feilen!

Utvalget av hudpleie kan virke som en jungel som bare vokser seg større og mer kaotisk for hver dag, og sliter man med enten akne, tørr hud eller pigmentflekker er det ofte vanskelig å vite hvilke produkter man skal bruke, men når du først har fått rådgivning om hvilke produkter huden din trenger, kommer gjerne neste dilemma: Hvilke ingredienser kan brukes sammen for optimal effekt?

Det finnes nemlig enkelte ingredienser som komplementerer hverandre og forsterker virkningen for huden din, noe som er fint å vite. På den andre siden finnes det ingredienser som sammen gir altfor sterk effekt - og dermed kan skade huden din.

Derfor har vi rådført oss med Sarah Lidback, produktmanager hos den anerkjente Akademikliniken, for å bli litt klokere på hvilke ingredienser som kan blandes og hvilke vi absolutt ikke må bruke samtidig.

HVILKE INGREDIENSER SKAL MAN BRUKE OM MAN SLITER MED ENTEN TØRR HUD, PIGMENTFLEKKER ELLER URENHETER?

– I moderne hudpleieprodukter finnes det en god del gjennomtestede og interessante ingredienser. Vi er spesielt begeistret for hydroxysyrer: Dette er en syregruppe som dekker for eksempel melkesyrer og salicylsyrer, og som har den fine egenskapen at de kan hjelpe til på ulike områder.

Tørr hud:

– Ved tørr hud tror dessverre mange at det blir bedre hvis man bare smører seg med fet krem, men problemet kan skyldes at huden er full av døde hudceller, noe som gjør det umulig for huden å ta til seg pleieingrediensene - uansett hvor mye man smører og smører. Her fungerer hydroxysyrer som et redningsprodukt, da det eksfolierer og fjerner de døde hudcellene, samtidig som syren er med på å kickstarte prosessen av nye celledannelser i huden.

Vil du gjerne pleie huden med gode ingredienser, skal du se etter kremer med ingredienser som glycerin, hyaluronsyre, shea butter, ceramider, sodium PCA, antioxidanter og peptider.

Uren hud:

– Har du problemer med uren og fet hud, skyldes det at huden er i ubalanse. Her kan problemet skyldes, i likhet med den tørre huden, at de døde hudcellene har samlet seg opp og tilstoppet porene. Det vil på sikt lede til inflammasjon og urenheter i huden.

For å få kontroll over fet hud, skal du se etter produkter med ingredienser som retinol, C-vitamin, niacinamid og fuktgivende ingredienser som hyaluronsyre.

Pigmentflekker:

– Pigmentflekker skyldes hyperpigmentering i huden, som oftest følges av gamle solskader. Her handler det om å jevne ut hudtonen for å få fin overflate. Derfor bør det fokuseres på å bruke hydroxysyrer, retinol og A-vitamin, i tillegg til niacinamid og ekstrakt fra lakrisrot som også kan ha en god og utjevnende effekt.

Vil du heller gå all natural? Disse skjønnhetsproduktene kan erstattes med avocado!

HVILKE PRODUKTER ELLER INGREDIENSER BØR MAN IKKE BRUKE SAMMEN?

– For å forsikre seg om at man ikke overbelaster huden med for mange ingredienser samtidig, vil jeg alltid anbefale å søke råd hos enten en hudlege eller en dyktig kosmetolog i forhold til hvilke produkter man bør velge.

– Selv om både hydroxysyrer og retinol er ingredienser med gode egenskaper for huden, kan det også bli for mye dersom ingrediensene går igjen i både rens, serum, krem og øyenkrem. Ha derfor en rens med hydroxysyrer, og et serum eller en ansiktskrem med retinol i.

– Dessuten vil jeg råde om at du ikke bør bruke sterke syrer sammen, da kan du ha lett for å overbelaste huden. Her tenker jeg for eksempel på produkter som inneholder retinol eller ascorbinsyre. De er fine hver for seg, men bør ikke blandes.

Se her: Lag din egen sheet-mask som gjør godt for huden

HVILKE INGREDIENSER FORSTERKER HVERANDRES EFFEKT?

– Retinol og niacinamid er en god kombinasjon, fordi ingrediensenes effekt forsterkes uten at det blir for mye. Dessuten er squalane alltid en god ingrediens å bruke for å forsterke andre ingredienser, da den også gjør det enklere for andre ingredienser å penetrere inn i huden. Squalane er spesielt god i kombinasjon med E-vitamin. På samme måte fungerer C-vitamin og E-vitamin godt sammen, fordi de begge forsterker og forlenger hverandres effekt.