Slik blir du kvitt pigmentflekker

Det er på denne tiden vi ser de uønskede konsekvensene av sommersolen, nemlig de fryktede pigmentflekkene. Men fortvil ikke - det finnes hjelp!

Hva skyldes pigmentflekker?

Pigmentflekker og pigmentforandringer kan vise seg som én veldig stor fregne eller for eksempel som flere mindre merker, hvor de mørke flekkene flyter sammen. Det kan ramme alle hudtyper og ses ofte i ansiktet, på bryst og hender som er utsatt for sollys det meste av året.

Man skiller mellom tre slags: pigmentflekker, melasma og post-inflammatorisk hyperpigmentering.

Mange kvinner har hørt om pigmentflekker, som kommer i forbindelse med overdreven eksponering av sollys - og ses typisk som mindre flekker eller en stor fregne på hender, armer og i ansiktet. Pigmentflekker kan forekomme hos både mørke og lysehudtoner.

Har du skjoldede flekker ved overleppen, på kinnene og pannen, er det melasma og skyldes ofte forandringer i hormonene eller stress. Post-inflammatorisk hyperpigmentering oppstår som reaksjon på en inflammasjon som arr fra akne eller sår fra en eventuell ulykke.

De to siste formene for pigmentering forekommer ikke av solen, men solen kan fortsatt forverre symptomene. Dersom du allerede nå har blitt oppmerksom på flekkene, kan de være en god ide å holde hodet i skyggen og bruke faktor 50.

I denne artikkelen får du svar på følgende om pigmentflekker:

Slik forebygger du pigmentflekker

Den enkleste måten å minske pigmentflekkenes fremkomst, er å starte med forebyggende pleie. Når først de mørke flekkene har vist seg, kan det nemlig være vanskelig å bli kvitt dem. Det beste vernet mot pigmentflekker er solbeskyttelse, da solens direkte og indirekte stråler kan fremprovosere pigmentforandringer og samtidig forverre de du allerede har. Gjør det derfor til en daglig vane å smøre med solbeskyttelse - gjerne faktor 50 som optimalt skal brukes hver eneste dag hele året rundt og som minimum fra mars og frem til oktober.

Fjern pigmentflekker med hjelp fra de professjonelle

Dersom du drømmer om en jevnere overflate, er det hjelp å hente hos hudlegen og kosmetologen – uansett hvilken form for pigmentforandringer du har.

HUDLEGEN
Hvis dine pigmentforandringer er veldig tydelige og av dyp karakter, kan du få blekende kremer på resept av en hudlege. Kremene er mer effektive (og strengere for huden) enn dem du får reseptfritt. I tilfeller hvor hudlegen vurderer at det er nødvendig og vil virke, tilbyr de laser- eller lysbehandlinger. Laser virker nemlig ikke på alle slags forandringer og det er ingen garanti for at det nødvendigvis vil virke på deg. Hudlegen kan også ordinere laserbehandling som enten utføres av hudlegen selv eller på en klinikk. Laserbehandling kan fjerne overfladisk pigmentering - når laserstrålens lys sendes over huden og festner seg ved den mørke pigmentflekken som den oppløser. Denne behandlingen er effektiv, men ikke smertefri da laserbehandling kan sammenlignes med følelsen av en smellende strikk over huden. Dessuten skal du være ekstra påpasselig med skygge og solbeskyttelse etterfølgende, fordi det kan gjøre huden mer lysfølsom.

KOSMETOLOGEN
På klinikker kan du få skreddersydd effektive behandlinger som med tiden vil lysne de mørke områdene. Kjemiske peelinger gir gode resultater: De berørte områdene påføres glykolsyre, hvor huden vil skalle av etterfølgende og den nye huden blir mindre pigmentert gang for gang. Se etter behandlinger med produkter fra anerkjente merker som Phformula og Exuviance. Et synbart resultat krever en rekke behandlinger og din hud er ekstra følsom over for sol i den perioden – så sørg for at det ikke venter en badeferie uken etter.

Slik fjerner du selv pigmentflekker

Takket være et økt fokus på området gjennom de siste par årene – og spesielt på grunn av Østens tradisjon for skjønnhetsrutiner og pleie som gir jevn hud – er kosmetikkbransjen blitt god til å lage lysnende kremer og behandlinger til hjemmebruk som gir effekt. Og da pleie til pigmentflekker nå også har vekket europeernes interesse, ser vi mange nye produkter i butikkhyllene, som før kun var forbeholdt det asiatiske marked. Se etter ingredienser som retinol (A-vitamin), C-vitamin, fruktsyre (AHA) og salicylsyre (BHA), som alle har en lysnende effekt. Men er det viktig å introdusere disse produktene enkeltvis i din rutine, da de for noen kan være for sterke å bruke samtidig. Det kommer an på hudens sensitivitet, da noen kan tåle et forløp med både peeling og A-vitamin, mens andre vil oppleve at huden blir irritert så fort de to blandes.

Husk alltid å kombinere forløpet med daglig bruk av solkrem - noe som også skal brukes etterfølgende da solen kan få flekker som endelig hadde blitt mindre synlige til å vokse frem igjen.

Dersom du vil fjerne pigmentflekkene på egen hånd, får du her våre favoritter til hjemmebruk.