©

Slik blir du kvitt pigmentflekker

Det er på denne tiden vi ser de uønskede konsekvensene av sommersolen, nemlig de fryktede pigmentflekkene. Men fortvil ikke - det finnes hjelp!

Hva skyldes fregner og pigmentflekker?

Fregner er medfødt, og popper frem så fort solen aktiverer pigmentene i huden din. Pigmentflekker derimot er ikke genetiske, og mye mindre søte. De er bare et kjedelig bevis på at huden er solskadet. Er du uheldig, dukker pigmentflekkene opp rundt kjeveparti, panne, eller danner skyggen av en uønsket bart på overleppen.

Med filtermanien i sosiale medier, og mengden av kremer på markedet som lover å jevne ut hudtonen, og bleke pigmentflekker og fregner, nærmer vi oss det asiatiske skjønnhetsidealet med lys, plettfri hud. Å vise at du er en mesterinne i å steke i solen med en dyp nøttebrun farge, er blitt mer harry enn hipt.

Solfaktor året rundt hindrer pigmentflekker

Hud klar som porselen er i ferd med å bli det vestlige idealet også, men med en viktig forskjell: mørkere hudtoner eller fregner skal ikke bort!

Hudpleier og hudkonsulent Anne Kathrine Hansen mener bruk av solfaktor hele året er den sikreste måten å hindre overproduksjon av pigment og pigmentflekker. Men en annen viktig årsak som vi ofte glemmer, er parfymeskader.

— Får du lett pigmentflekker bør du velge parfymefrie produkter i ansiktet om sommeren. Parfymerte kremer gjør jo faktisk huden mer sensitiv, forteller Hansen.

Reseptbelagt krem mot pigmentflekker

Det mest effektive produktet mot pigmentflekker, er også verstingen om den ikke brukes riktig: reseptbelagte Hydroquinone.

—Huden blir bedre, men pigmentflekkene kommer sterkere tilbake om man ikke har rådført seg med en lege. Før den ble reseptbelagt i Norge, testet jeg hydroquinone. Det bleket ikke bare huden men også klærne mine. Aldri finn på å bestille over nettet, den kan ødelegge huden din, advarer Hansen.

Trygge ingredienser mot pigmentflekker

Hudpleie med melke- eller salisylsyre løsner opp pigmentflekkene. Disse er trygge å bruke om sommeren som en forsiktig sliping. Er det virkelig plaget av pigmentflekker bør du vente til høsten med å fjerne flekkene.

—Når solperioden er over kan du gå over til mer effektive ingredienser som TCA- eller glykolsyrer. Disse syrene har mindre molekyler, som gjør at de trenger dypere ned i huden, forklarer Hansen.

Krem som gir glød og forebygger

Er du lite plaget av pigmentflekker, men vil forebygge eller få mer klarhet i huden generelt? Da er C-vitamin antioksidanten å se etter. Men skal kremen ha en effekt er forpakningen viktig, mener Beatrice Fahlkvist, Scientific and regeltory affairs manager for L’Oreal.

— C-vitaminkrem på krukke, er ikke smart. Antioksidanten trenger et lystett miljø for ikke å forringes. Er den formulert med glykolalkohol er dette også et pluss. Se etter dette på forpakningen når du velger et C-vitaminprodukt, råder Fahlkvist.

Pigmentflekker og vitaminer

Pigmentflekker og solskader synes bedre nå som brunfargen forsvinner, og nå er produkter som korrigerer dette i fokus som aldri før. Aktive syrer som askorbinsyre i kombinasjon med et vitamin C-ester er bevist å hemme pigmentdannelse med opp mot 80 prosent.

Den viktigste huskeregelen kjenner vi egentlig allerede: elsker du solen, burde du også elske solkrem. Ikke bare for forfengelighetens skyld, men for hudhelsen din.

Dersom du vil fjerne pigmentflekkene på egen hånd, får du her våre favoritter til hjemmebruk.