Hudpleieingredienser: Hyaluronsyre, kollagen, retinol, niacin, glyserin, antioksidanter
© Getty Images

Hudpleieingrediensene du bør kjenne til

Hyaluronsyre, kollagen, retinol – hva er egentlig alle disse rare ingrediensene i hudpleien vår, og hva skal de være godt for?

Hva er: Hyaluronsyre?

Man ser ofte dette ordet med uthevet skrift på forpakningen til fuktighetskremer og serum, men hva er det egentlig? Hyaluronsyre er et sukkermolekyl som finnes naturlig i huden, øynene, ledd og i hjernen. Det kan holde på opptil 1000 ganger sin egen vekt i vann, så det er kanskje ikke så overraskende at stoffet blant annet binder fuktighet i huden. Men med alderen avtar kroppens egen produksjon av stoffet, noe som kan føre til at huden mister volum, elastisitet og fuktighet. Heldigvis kan man tilføre mer av denne viktige fuktighetsingrediensen med hjelp fra hudpleieprodukter.

Hva er: Niacin?

Du finner det i innholdsdeklarasjonen på en rekke produkter, kanskje også under navnene B3-vitamin, niacinamid eller nikotinsyre. Det vannløselige vitaminets derativer har viktige roller i energimetabolismen i den levende cellen og ved DNA-reparasjon. Oversatt til hverdagsspråk betyr det at det har en helende effekt på solskadet og akneplaget hud. Inni kroppen bygges niacinlagrene av aminosyren tryptofan som finnes i proteiner i kosten. Niacinmangel kan føre til mangelsykdommen Pellagra, som kjennetegnes av forbrenningsproblemer og rødflammet hud, men også overinntak kan gi ubehag.

Hva er: Kollagen?

Det er det viktigste proteinet i bindevevet hos mennesker og dyr, så kroppen inneholder store mengder av det fra naturens side. Kollagen har høy strekkfasthet og er den viktigste bestanddelen i brusk, leddbånd, sener og ben, og brukes ved plastisk kirurgi og som kunstig hud ved brannskader. Kollagen har også mange andre medisinske bruksområder, som behandling av komplikasjoner i bein og hud. Ved aldring fører nedbrytingen av proteinet til rynker. Dermed er det blitt en populær ingrediens i kosmetikk – det kan også inntas i flytende form.

Hva er: Glyserin/glyserol?

Glyserol er et alkohol som i sin naturlige form er en blank, tyktflytende og ufarlig væske, som også kan fremstilles syntetisk. Som en humectant, eller hygroskopisk væske, absorberer den vann fra lufta, og «låser» dermed fukten i huden. I kombinasjon med en annen ingrediens, dimethicone, virker glycerin dessuten fortykkende på det øverste laget av huden vår, samt styrkende på hudens beskyttelsesmekanisme. Utenfor kosmetikkens verden kan væsken brukes som flekkfjerner, som fortykningsmiddel i iskrem (med koden E422), eller til fremstilling av sprengstoff. (nitroglyserol).

Hva er: Retinol?

Dette er en aktiv form av A-vitamin man får naturlig gjennom fettholdige matvarer som fløte, tran, fet fisk og lever. Retinol er viktig med tanke på ernæring og helse, men har også blitt stadig mer utbredt i kosmetikkverdenen. Denne ingrediensen er særlig god i behandling av akne, for å øke hudens produksjon av kollagen og redusere synligheten av pigmentflekker og fine linjer. A-vitaminsyre kan være tøft for huden om det ikke brukes riktig. Det er svært viktig å være nøye med solbeskyttelse om man bruker hudpleieprodukter som inneholder denne ingrediensen, og gravide bør unngå det helt.

Hva er: Antioksidanter?

Man ser ofte ordet «antioksidanter» i forbindelse med hudpleie, men hvorfor skal dette være så bra for huden? Antioksidanter motvirker skader på cellene ved å beskytte dem mot de frie radikalene som ellers kan bryte ned huden og forårsake skader og tidlig aldring. Produksjonen av skadelige frie radikaler øker spesielt når huden utsettes for sterk sol, forurensing eller dersom man stresser mye eller røyker. Gode kilder til antioksidanter i hudpleien er blant annet C- og E-vitaminer, Idebenone, Tocopherol og ekstrakt fra halvmodne kaffebær; en av naturens sterkeste antioksidanter.