Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

slugginghud © Zara

Kan denne TikTok-trenden være løsningen på dine hudproblemer?

Sosiale medier er et sant mekka for nye skjønnhetstrender. Noen er bedre enn andre – men den seneste trenden skal faktisk ha god effekt på noen hudtyper.

Hva gjør man når huden plutselig blir rød, får utbrudd eller bare ser tørr og livløs ut? Ifølge den seneste bølgen på TikTok, kan alle tre utfordringene løses med et tykt lag vaselin. Det høres kanskje rart ut, men dersom man dykker ned i trenden, vil det faktisk gi god mening.

Hva er slugging?

Trenden går under navnet slugging, som på norsk best kan oversettes til en overflate smurt inn i et tykt, fetende lag - og handler om å dekke huden med for eksempel vaselin. Det stammer opprinnelig fra K-beauty og har i det siste gått viralt på mediet Reddit og nå på TikTok. Det skyldes at folk hevder å ha fått forbedret hud av å smøre med fet vaselin, fordi det fete laget skal holde huden isolert slik at vann og fukt ikke fordamper, men forsegles i huden.

Hjelper hudbarrieren

Ved å isolere huden kan du, ifølge trendens tilhengere, hjelpe en utfordret hudbarriere som et resultat av for mye eksfoliering, sol eller for lite søvn. En svekket hudbarriere er en av de faktorene som oftest er årsaken til rød, irritert, tørr og reaktiv hud. Når huden dekkes av en fet beskyttelse, vil den fort heles og dermed komme i balanse igjen. Det er blant annet også noe man kjenner til fra heling av sår - hvor vaselin også blir brukt til å smøre inn arr, slik at huden fortere kan hele etter eksempelvis en operasjon.

Når fukten forsegles på huden vil hudens væskenivå ifølge trenden forbli i hudens celler og huden vil dermed føles og se mer fuktig ut. Men det er nok de færreste, som har lyst til å smøre vaselin i ansiktet, da det i løpet av de siste årene har vært mange spekulasjoner omkring hvorvidt petroleum som vaselinen inneholder, kan virke tilstoppende. Derfor er en god hovedregel å prøve slugging hvis huden din enten er tørr eller irritert. Dersom du derimot har fet og tilstoppet hud, vil ikke dette være metoden for deg.