Renser du huden i riktig rekkefølge?

Det å rense huden er en daglig rutine for de fleste jenter. Men gjør vi det egentlig på riktig måte?

Hvor vanskelig kan det egentlig være? Du fordeler rensen i hendene, deretter på ansiktet, skyller av og tørker med håndkle. Men så skal det jo være bra for huden mens du holder på og da. "Formålet med rensing er å fjerne svette, skitt, bakterier, og sminke fra huden din", sier hudlegen Neal Schultz til glamour.com. Og han fortsetter: "For å gjøre det riktig, må du tenke på alt fra produktene du bruker til varmen på vannet."

Fjern sminken før du starter rensingen.

Det kan virke innlysende, men de fleste vanlige renseprodukter er ikke tilstrekkelig bra nok til å fjerne for eksempel vannfast maskara og sterk solfaktor. Området rundt øynene er mer skånsomt enn ellers i ansiktet, så her skal man være litt mer forsiktig når man fjerner sminken og renser huden. Her kan det være fint å ta sminkefjerner på en bomullsdott og holde den over øyenvippene så maskaraen løses opp, og du kan forsiktig tørke bort resten. Det er ikke bra å gni for hardt. Når sminken er fjernet er du klar for rensen.

Rens, skyll og tørk.

Når du renser ansiktet fordeler du rensen i hendene, og påfører fra munnvikene opp over nesen, opp i pannen, og ned igjen over tinningen og kinnene. Gjør dette i ett til to minutter for å fjerne smuss og skitt grundig. Skyll deretter med lunkent vann (det bryter ned bakterier bedre enn med kaldt vann), så klapper du -ikke gni- huden med en tørr håndduk eller klut.

Etter rensing er det tid for hudpleieprodukter.

Når du er ferdig å rense påfører du de produktene du bruker, enten om det er toner, serum, øyekrem eller bare vanlig dagkrem. Dette gjør du når huden fortsatt føles litt fuktig, da er porene åpne og mottakelige for pleie.

Sminkeservietter er ikke en daglig rensemåte!

Ja, de er praktiske, men i følge hudlege Peter Lio er mange sminkeservietter lastet med tøffe, aktive stoffer og konserveringsmidler som kan forårsake tørr og irritert hud. Her er hans tips: "Bruk serviettene når du er på farten og har dårlig tid, og ha de som reserve i skapet. Velg de serviettene som er for sensitiv hud. Da er det mindre sjans for at de inneholder sterke, irriterende ingredienser. Bruk serviettene mest effektivt ved å starte i midten av ansiktet og jobb deg utover. Snu servietten og dra over ansiktet forsiktig på nytt. Skyll alltid med vann eller toner for å bli kvitt eventuelle rester."

Rens før du trener.

Hvis du ikke fjerner sminken før du trener risikerer du å få sminke, skitt og olje i porene når du tørker bort svetten. For å gjøre det så enkelt som mulig burde du oppbevare sminkeservietter og en flaske med toner i gymbagen. Hvis du ikke får tid til å dusje etter trening, kan du gjerne tørke over ansiktet med en toner når du er ferdig.

Å vaske ansiktet før du legger deg burde alltid være målet, men være forberedt på de gangene du ikke får gjort det.

Det er ikke stor forskjell på å bruke sminke åtte timer på dagen eller på natten, spesielt ikke hvis du sover på ryggen. Uansett hva du gjør, må du ikke overkompansere ved å skrubbe kraftig når du våkner. I stedet renser du som normalt og tar en god ansiktsmaske i fem til ti minutter for å rense porene. Også må du selvfølgelig slenge putevaret til vask. Putt noen sminkeservietter og en toner på nattbordet ditt til neste gang, så unngår du å sove med sminke.