© Bulls

Slik beskytter du deg mot solen

Sol og sommer handler ikke bare om gyllen hud, varmegrader og sand mellom tærne, men også om farlig stråling og for tidlig aldring. Slik beskytter du huden din!

Sommersesongen er en herlig tid. Solen gjør oss glade og bekymringsfrie, men uten riktig solbeskyttelse kan solen virke negativt på huden din. Solen sender ut skadelige UV-stråler, og det er UVA- og UVB-stråler som det er viktig å beskytte seg mot.

UVB-stråler - kan gi solbrenthet og overflateskader på huden.
UVA-stråler - disse strålene når dypere ned i huden, og kan føre til for tidlig aldring og gi langvarige skader i huden.

Vi må ikke glemme at solen også har mange fantastiske egenskaper. Den danner D-vitamin i kroppen, har en styrkende effekt på immunforsvaret, gir oss energi og gjør oss glade.

15 tips til hvordan du beskytter huden din:
1. Har du lys hud som blir lett solbrent, trenger du høyere beskyttelsesfaktor enn en person med mørkere hud. Anbefalt solfaktor er minimum 15 - uansett hudtone.

2. Jo nærmere ekvator du kommer, jo høyere faktor trenger du fordi solen er sterkere der. Varmt, fuktig klima akselerer solbrenthet, derfor er det også viktig med høyere faktor i varmere strøk.

3. Påfør solkrem 20 minutter før du går ut i solen, og påfør jevnlig i løpet av dagen - spesielt etter bading og svetting. Alle solkremer er vannavstøtende, men ikke vannfaste!

4. Bruk alltid solkrem og beskytt deg mot UV-strålene, selv når det er overskyet.

5. Ingen solkrem gir 100 prosent beskyttelse mot solen, derfor bør man unngå å være i solen over lang tid. Unngå solen når den er på sitt sterkeste - midt på dagen.

6. Solkremer er ferskvare, og gamle solkremer virker ikke like bra i år som i fjor. Helst bør du kjøpe nye solkremer hvert år.

7. Ikke glem hender, føtter, hals og ører når du smører deg. Husk at du også kan bli solbrent i hodebunnen. Beskytt deg med hårprodukter som hårgelé eller hårspray med solfaktor. Skjerf og hatter beskytter aller best mot solen.

8. Hud som er solbrent kan brenne i opptil 48 timer. Bruk derfor aftersun for å berolige huden. For alle som har vært i solen er det viktig å tilføre fuktighet rett etter soleksponering.

9. Har du allerede blitt brent bør du prøve å kjøle ned områdene så raskt som mulig. Hvis du er på stranden kan du dyppe en t-skjorte i rent, kaldt vann og legge mot huden.

10. Ved bruk av riktig mengde solkrem med SF (solfaktor) 15, blokkeres minst 94 prosent av UV-strålene i to timer. Etter det må du smøre et nytt lag.

11. Velg en solkrem som beskytter både mot UVA- og UVB-stråler.

12. UV-strålene som treffer huden din vil fremkalle frie radikaler. Disse skader DNA-et i de friske hudcellene - noe som er årsaken til pigmentflekker, rynker og etter mange år - hudkreft. For å motvirke skadene skal du bruke en krem med antioksidanter, som nøytraliserer frie radikaler og reparerer skader på friske hudceller.

13. En hvit t-skjorte tilsvarer omtrent faktor 7. Og det er ikke nok til norsk vinterhud. Smør deg inn med solkrem selv om du har på en kjole eller t-skjorte.

14. Skinnende stoffer reflekterer solstrålene bort fra kroppen.

15. Soleksem kan forhindres ved at kroppen får en lett omgang med skrubbing hver morgen.