Blackheads: Slik blir du kvitt de sorte hudormene på nesa
© Anna Stokland / Stella McCartney SS17

Slik blir du kvitt sorte hudormer på nesa

Få bukt med uren og fet hud!

Hudormer er sjeldent et vakkert syn, og mange sliter spesielt med dem som sitter på nesa. Du har kanskje også lurt på hvorfor det er så innmari vanskelig å fjerne dem?

Problemet kan nemlig skyldes at det er noe annet enn sorte hudormer du har på nesa. På latin heter det sebacus filaments, og ofte forveksles de med problematiske hudormer.

Ny forskning: Derfor er akne en fordel

Hva er sebacus filaments?

Sebacus filaments er det latinske navnet på en naturlig del av en hårfolikkel - en slags pose som omslutter de små ansiktshårene og porene i huden. Disse ligger i små klynger på for eksempel nesen, og sebacus filaments har den funksjonen at de bidrar til å opprettholde oljeproduksjonen rundt porene.

Grunnen til at vi forveksler dem med sorte hudormer, er fordi de ofte befinner seg i den "fete" t-sonen (nesa, pannen og haken) - områder man ofte opplever forstørrede porer. De blir først synlige når folikkelen de befinner seg i blir fylt opp med sebum.

Forskjellen på sebacus filaments og sorte hudormer er at hudormene ofte er større og fylt opp med både sebum, talg og skitt, og oksiderer når proppen av poren kommer i kontakt med luft (derfor den mørke fargen). Sebacus filaments er altså små klynger som omkranser selve poren, men den gode nyheten er at du faktisk kan bli kvitt dem!

Slik blir du kvitt dem

Det beste rådet er selvfølgelig å ta turen til en profesjonell hudsalong, for eksempel Your Skin i Oslo sentrum, hvor huden blir renset helt i dybden.

Ønsker du derimot å fikse problemet for egen arbeidskraft, må du huske å utføre fjerningen jevnlig. Sebacus filaments fylles opp igjen i løpet av 30 dager.

Velger du å rense huden selv, skal du gjøre følgende: Legg en varm vaskeklut over nesa i ca ett minutt, og press deretter forsiktig på nesa med fingre som du har rullet en kleenex rundt for å beskytte for bakterier.

Husk helt rene hender før du begynner, da kontakt med bakterier vil øke sjansen for inflammasjon og urenheter. Husk også å rense huden igjen etter du har klemt på nesa.

Generelt kan du med fordel bruke en elektrisk rensebørste og et renseprodukt som inneholder fruktsyrer, da dette har en eksfolierende effekt på huden og vil motvirke at oljene setter seg.

Så da er det bare å sjekke i speilet med én gang og analysere i vei. Kanskje er ikke de sorte prikkene så farlige som du hadde trodd?

Kilde:Yahoo Beauty