Porer og hudormer
© © Anna Stokland / Thakoon AW17

Slik blir du kvitt store porer

Store svarte porer, også kjent som hudormer, er noe mange kvinner er plaget med i hverdagen. Men de svarte prikkene på nesen kan reduseres betydelig

Blackheads, porer og hudormer: De svarte prikkene på nesen har mange forskjellige navn, men uansett hva de kalles, er vi sannsynligvis mange som kan være enige om at de er plagsomme. Spesielt hvis du er en av de som har store porer og mørke hudormer. Den gode nyheten er at synligheten og størrelsen på porene betydelig kan reduseres dersom du kjenner disse til følgende tips og produkter.

Hva er porer?

For å forstå hvorfor nesen, pannen og haken noen ganger fylles med mørke, forstørrede porer og hudormer, må man først forstå hva de er.

Det er to typer porer: de som omgir hårsekkene, også kalt follikler, og de som transporterer svette. Det er den første typen som skaper plager i form av små, svarte bulker på ansiktet. Dette skyldes at hårsekkene i porene blir tette av hudens egne naturlige oljer, kalt talg. Talg hjelper med å fukte huden, men kan også tette den hvis døde hudceller og skitt klumpes i hårsekkene. Dette utvikles ofte til hudormer som i åpnet tilstand blir svarte, og i lukket tilstand blir hvite.

Hvordan bli kvitt store porer

Først av alt må du akseptere at du ikke kan fjerne porene. Som beskrevet har de også en viktig funksjon for huden og det er ingen hud uten porer. Men hvis du er irritert av store og svarte porer og hudormer, kan de reduseres ved hjelp av følgende metoder.

Rens

Det er viktig å rense huden morgen og kveld for å hjelpe utskillelsen av oljer, keratin og døde hudceller på veien, og å minimere sjansen for tilstoppede hudormer og porer.

Ling Rose Hip Glycolic Cleanser
© Ling Rose Hip Glycolic Cleanser 549,-

Eksfolier

I tillegg er det viktig å eksfoliere. Ikke gå for mekaniske skrubbekorn; hvis du også lider av urenheter, kan skrubbekornene nemlig føre til at du gnir bakteriene rundt ansiktet og forårsaker flere problemer. I stedet trenger du en peeling med enzymer og fruktsyrer som fungerer i porene. Du kan enten ty til en ukentlig ansiktsmaske eller daglig smøre huden med et salicylsyre-serum som vil oppløse de tilstoppede porene.

Skrubb
© REN Glycolactic Radiance Renewal Mask 356,- // Murad Blemish Clearing Solution 649,-

Rengjør den oljete huden

Leirmasker er også gode til å rense overflødig fett ut av porene, og her vil det være en god ide å varme opp huden slik at porene er godt åpne før du bruker masken.

Lag for eksempel et dampbad for huden ved å fylle opp en beholder med kokende vann og kanskje noen essensielle oljer. Hold hodet over beholderen og legg et håndkle over hodet og beholderen slik at dampen ikke forsvinner. Etter ti minutter er huden klar for leiremasken.

Mask sos purete, Clarins 360,-
© Mask sos purete, Clarins 360,-

Manuell rensing av porene

Du kan også fjerne smuss i porene manuelt ved hjelp av strips eller ved å klemme det ut. Her er det svært viktig at huden er varm og smidig og at hygienen er på topp, slik at du ikke skaper flere urenheter underveis.

Hvis du vil klemme de ut selv må du først rense huden og eventuelt legge på en rensemaske slik at porene er åpne. Vask masken av med rene hender, og ta en dampende varm vaskeklut som du legger over nesen din i ett minutt. Rull deretter en Kleenex rundt fingrene og trykk forsiktig på nesen din. Igjen er det svært viktig at både Kleneexen og hendene er helt rene. Rengjør huden igjen og påfør en fuktighetsgivende maske.

Du kan også velge å bruke strips. Rengjør huden med varmt vann før bruk slik at porene er åpne, og legg deretter rensestripsen over nesen, haken og pannen, hvor mange har porer og urenheter.

Combo pore strips
© Combo pore strips, Bioré 69,-