Molton Brown parfyme og kroppsprodukter
© Molton Brown

Slik finner du parfymen som kler deg

Vi møtte en av verdens fremste parfymører og «nesen» bak den ikoniske duften til Molton Brown!

Vi var til stede da hotell Miss Clara i Stockholm ble forvandlet til en frodig spansk hage, og lukten av fersk appelsin og tapas møtte oss i døra.

Loftsrommet med glasstak var pyntet for en eksklusiv relansering av den ikoniske signaturduften til Molton Brown, Orange & Bergamot - merket som leverer til det britiske hoffet og har en kultstatus i Storbritannia. Nesen bak duften, Beverly Bane har fulgt opp merket i over ti år, og var til stede for å fortelle om sammensetningen av de nye ingrediensene i velværeserien.

Parfymør Beverly Bane og journalist Sonia Uppal

Parfymør Beverly Bane og journalist Sonia Uppal

Hvordan lukter Molton Browns signaturduft?

– En av de første duftene til Molton Brown luktet appelsin og bergamott, og med tiden har denne duften blitt en signatur for merket.

Jeg har hørt at Dronning Elizabeth bruker Molton Brown, stemmer det?

– Ja, det har jeg også hørt. Merket er størst i England, og Molton Brown er stolt leverandør til det britiske hoffet.

Så nå relanserer dere, hva er nytt? Og hva var den største utfordringen?

– Vi relanserer først og fremst lukten, og det å prøve å bevare karakteren i duften Molton Brown er kjent for, og samtidig tilføye nye og moderne akkorder må ha vært den største utfordringen. For det er en hel annen konstruksjon i den nye parfymen. Det er en sammensetning av musk og sedertre i basenoten, hint av ylang ylang med sitrusekstrakter i toppnoten og neroli for å skape dybde. Duften er en oppdatert versjon av den forrige, mye friskere, men samtidig mye mer spennende.

Hva er det beste med jobben din som parfymør?

– At du aldri slutter å lære. Det er alltid noe nytt, og jeg liker at man kan gjøre en ting på så mange måter. Man kan skape en duft som er helt unik.

Hva er ditt beste tips for å finne den rette duften?

– Ikke prøv altfor mange parfymer, og gå for et merke du foretrekker. Finn ut hvilke duftnoter du liker, og lukt på maks seks parfymer. Spray deretter to favoritter på hver side av armen, la det sitte i to til tre timer, og den lukten du liker best i slutten av dagen, den bør du gå for.

Hvorfor endrer en duft karakter gjennom dagen?

– En parfyme er satt sammen av base-, hjerte- og toppnoter som sammen skaper en unik og kompleks lukt når den sprayes på huden. En parfymes sjel skapes i basenoten. Det er her vi setter inn de sterkeste konsentrasjonene av duftoljer. Her finner du ofte råmaterialer som sandeltre, musk, lær og vanilje. I hjertenoten legger vi inn lukter fra blomster og krydre, mens i toppnoten de lettere sitrusduftene som danner inntrykk når du sprayer parfymen på huden. Denne vil forsvinne etter en stund, og hjertenoten vil komme frem. Den lukten du sitter igjen med på slutten av dagen, er sammensetningene i basenoten. Jeg liker at en duft forteller en historie, og derfor er komposisjon og balanse utrolig viktig.

Kan du huske din første favorittduft?

– Gud! Det er så vanskelig å svare på, fordi jeg aldri klarer å være lojal til et merke, men husker at jeg alltid beundret den orginale duften til Coco Chanel.

Og hvilken parfyme bruker du nå?

– Akkurat nå har jeg helt oppheng på den orientalske duften til Bottega Veneta, og parfymene til det britiske nisjemerket Glossier.

Vil du si at at parfymelukter er trendbaserte?

– Ja, på vinteren kommer ofte de litt tyngre, orientalske duftene, mens mot vår og sommer kommer de lette sitrus- og blomsterbaserte duftene.

Men kan ulike duftnoter være trendy på lik linje med farger i motebildet?

– Nei, ikke akkurat, men de siste sesongene har noter av appelsin, tuberose og roseblader vært utrolig populært, og det samme med noter av lær og tobakk. Og nå som forbrukerne er så bevisste på hva de ønsker, må vi være ekstra forsiktige når vi skaper dufter, for kunden vil ikke kjøpe noe de ikke kjenner igjen eller som ikke vekker gode assosiasjoner. Akkurat som farger. Det er ingen som bruker rosa om de ikke føler seg komfortable i fargen.

Finnes det noen fasit for hvor en parfyme bør sprayes på kroppen?

– Det er helt personlig, men jeg anbefaler områder huden lett blir varm, som for eksempel i nakken. Da holder lukten seg lenger på huden, men det er viktig å huske at parfymer lukter forskjellig fra person til person. Det er duftstoffene som reagerer med den kjemiske sammensetningen i huden vår.

*Vi gjør oppmerksom på at deler av kostnadene i forbindelsen med denne artikkelen, er dekket av Molton Brown. Alt som publiseres, er likevel vurdert på et fritt og uavhengig journalistisk grunnlag.