Slik forbereder du huden på sommersolen
© Anna Stokland

Slik forbereder du huden på sommersolen

Vil du slippe unna trist hud, pigmentflekker, rynker og urenheter? Da skal du huske å gjøre dette, slik at huden din er forberedt på en ny sesong med sommer og sol.

Selv om det fortsatt er en stund til solen står høyest på himmelen, kan dens fravær gi oss muligheten til å ta ekstra godt vare på huden. Gi ansiktet omsorg og pleie for å redusere gusten hud, pigmentflekker, fine linjer og urenheter.

Manglende glød

Virker huden både grå og livløs skyldes det hovedsakelig at den er dekket av et lag døde hudceller. Med alderen bremses vår egen utskillingsprosess, som gjør at huden dekkes av eldre celler som igjen blokkerer for nye, underliggende celler. Det resulterer i en grå og matt overflate, samtidig som det faktisk blir vanskeligere for hudpleieproduktene dine å virke i dybden.

Løsningen

Gå for eksfolierende produkter med AHA – en forkortelse for alfa hydroxy acids – en gruppe fruktsyrer som omfatter glykolsyre og melkesyre. AHA trenger gjennom hudens øverste lag, hornlaget, som er den huden du ser når du studerer deg selv i speilet. AHA fjerner døde hudceller og stimulerer til ny celledannelse. Resultatet er en mer glødende, glatt og jevn ansiktshud. AHA kan også øke mengden av hyaluronsyre i huden, og har en unik evne til å bane vei for din øvrige pleie, da både effekten av A-, C-vitamin og plantebaserte vekstfaktorer forsterkes av fruktsyrene.

Mørke pigmentflekker

Små pigmenteringer eller større, mørke flekker i ansiktet kommer som regel av hormonelle forandringer eller skader fra solen. Begge får cellene til å overprodusere melanin, som hopes opp i huden og blir til sjenerende pigmentflekker mange av oss skulle vært foruten. Her handler det om å være tidlig ute med god hudpleie, da disse flekkene vil kun bli synligere med tiden.

Løsningen

Blek de mørke flekkene med den effektive antioksidanten C-vitamin. Den kan virke nøytralisere frie radikaler som er med på å skape ødeleggelse i cellefunksjonen. C-vitamin skal ha en lysnende effekt på den mørke pigmenteringen, minske skader i cellene og styrke hudbarrieren når vårsolens stråler igjen titter frem – naturligvis i kombinasjon med daglig solbeskyttelse.

Dype rynker og fine linjer

Kollagen og elastin er noe av grunnlaget som er med på å holde huden vår sunn og spenstig, men disse nivåene synker allerede fra 25-årsalderen. Det resulterer i en tynnere hud med flere linjer og grovere porer. Generelt får vi en slappere hud over årenes løp.

Løsningen

Stram opp med A-vitamin, som skal være en av de mest veldokumenterte ingrediensene når det gjelder å jevne ut fine linjer samt sette fart på hudens kollagenproduksjon. A-vitamin virker også stabiliserende, og skal gi en tykkere og sunnere hud. Husk at det trengs en tilvenningsfase for de fleste produktene som inneholder A-vitamin. Start med bruk hver tredje dag og utvid til daglig bruk ved økt toleranse. Du kan også bruke plantebaserte vekstfaktorer som skal stimulere vårt eget veksthormon. Fra vi er barn til voksen alder, bidrar ulike vekstfaktorer i alt fra hud til knokler. Imidlertid avtar nivået av vekstfaktorer allerede fra tidlige tenår, noe som betyr at hudforyngende cellefornyelse også minsker. Med plantebasert vekstprotein kan kroppens egen vekstfaktor bli etterliknet ved at cellene dine får signaler om at det er på tide å reparere eller fornye seg.

Urenheter

Uren hud oppstår når hudens talg- og fettproduksjon økes som følge av hormonell ubalanse eller en stressende hverdag. Hudens fett brytes ned av bakterier i underhuden, og i denne prosessen skilles det ut avfallsstoffer og fettsyrer som tetter til talgkjertlene og gir betente talgklumper som igjen blir til hudormer, urenheter eller akne som bryter ut i tide og utide.

Løsningen

Rens med BHA. Bokstavene står for beta hydroxy acids og er en mild kjemisk peel i form av ingrediensen salisylsyre. BHA virker på hudens øverste lag på samme måte som AHA-syre, men er i motsetning til AHA fettoppløselig. Det gjør BHA spesielt effektiv til å behandle uren hud fordi syren kan trenge gjennom opphopet fett som ligger i hudens hårsekker. BHA og A-vitamin skal være en super kombinasjon for å oppnå renere hud. Det anbefales å bruke et produkt som inneholder BHA før du påfører hudpleie med A-vitamin.