Slik tar kirurgen best vare på seg selv

Mette Haga er en av Norges fremste plastiske kirurger, og hun ser daglig pasienter som ønsker å forbedre huden sin. – Det er veldig viktig for meg at jeg speiler pasientene mine, og noen ganger er det jo sånn at man likefullt er en rådgiver og en støttespiller ved siden av å være kirurg, forteller hun.

Å ta vare på huden sin er ikke noe Haga alltid har gjort. Tidligere orket hun ikke tanken på å rense morgen og kveld, og å bruke flere kremer dag og kveld. Nå er hun derimot ekstremt glad i hudpleie, og mye kommer av at hun for en del år tilbake oppdaget et hudpleiemerke som faktisk leverte resultater. Noe hun som kirurg er veldig opptatt av i sitt yrke.

– Man kan ikke bare smøre på seg noe å tro at en krem forandrer hele hudstrukturen, sier hun. Ofte må det sterkere lut til, og veldig ofte drukner man som forbruker i all salgs reklame som lover det ene og det andre. Det fungerer ikke slik i virkeligheten, og det er viktig å huske at man må legge ned litt innsats for å få det resultatet man ønsker seg.

En akademisk og åpen tilnærming

– Å oppdage ZOs kremer og å få mulighet til å begynne å jobbe med denne serien profesjonelt har virkelig vært en spennende reise. Jeg bruker jo kremsystemet selv, men jeg ser også så mange pasienter som har så utrolig god effekt av å bytte ut hudpleien sin. Det er en virkelig oppside av yrket mitt. Jeg er jo oppriktig glad for å kunne hjelpe andre med å ta bedre vare på huden sin, forteller kirurgen.

Haga har jobbet åtte år på Akademikliniken og er spesialist i plastikk og rekonstuktiv kirurgi, med fokus på ansikt, bryst og kroppsformende inngrep.

Hun fikk tidlig en interesse for plastikkirurgi, og har de siste 16 årene jobbet på de største klinikkene i Norge, og også i Sverige. Hun har hele tiden hatt et stort fokus på hud og forbedring av hudskader.

Det er veldig viktig for Mette å se naturlig ut, og hun tror også at mange pasienter som kommer til henne kommer fordi hun nettopp verdsetter dette selv.

I møtet med en plastikkirurg og med et ønske om en operasjon, vil mange være redd for at kirurgi skal endre utseende dramatisk. Det ligger veldig mye estetikk i å se naturlig ut, sier Haga. Og for meg starter dette alltid med en sunn og frisk hud.

I Norge ser vi at mange har slurvet med solbeskyttelse gjennom ungdomsårene og deler av voksenlivet. Mange har lys hud og for mye soleksponering vet jo nesten alle nå er veien til grov hud med store porer, linjer og furer og andre hudtilstander. Ikke minst er mange plaget av ujevn hudtone og pigmentering. Dette er noe jeg er så glad for at jeg ganske enkelt kan hjelpe mine pasienter med. Jeg råder alle til å bruke solkrem, alltid. 365 dager i året. Men de må også legges en plan for hvordan de kan prøve å reversere skader. Å skreddersy et kremprogram for mine pasienter synes jeg er veldig givende. Det aller viktigste jeg sier til mine pasienter er at de må fremfor alt ta vare på det de har, slik som en sunn frisk hud vil gjøre.

Mettes metode

Selv elsker Mette blant annet ZO Daily Power Defense på dagtid, som gir reperasjon av DNA og tilfører antioksidanter. Hver kveld sverger hun til ZO Wrinkle + Texture Repair for tilførsel av retinol som forbedrer hudstrukturen og reduserer linjer og porer. En annen favoritt er ZO Illumination AOX serum som gir tilførsel av fuktighet og en ekstraordinær glød. Og, – hun renser huden sin religiøst morgen og kveld.

– Som 36 åring fikk jeg noe som kalles basaliom, altså en tidlig og ganske snill versjon av hudkreft. I tillegg hadde jeg begynt å få store problemer med pigmentforandringer. Dette skyldtes for mye sol uten beskyttelse i ung alder. Hudkreften måtte fjernes, og dette var for meg en ordentlig vekker. Etter dette fikk jeg selv et endret fokus på at selv i ung alder må huden pleies med aktive stoffer, hudskader må reverseres, og huden må beskyttes for UVA og UVB stråler. Jeg fikk virkelig endret hudpleierutinene mine.

Mette er dessuten svært aktiv, og hun er opptatt av å holde seg i form.

– Jeg må faktisk trene både kondisjon og styrke for å holde meg i form for jobben min. Jeg står timevis ved operasjonsbordet og det er en fysisk krevende jobb. Dessuten liker det faktum at jeg holder meg klar i hodet av en tur ute i fjellheim eller en løpetur, sier kirurgen.

Mette spiser også sunt, og de siste årene har hun blitt mer og mer opptatt av å spise ren mat.

– Jeg spiser også mindre kjøtt enn jeg pleide, og er egentlig veldig glad i vegetariske retter. Jeg er flink til å få i meg nok grønnsaker og frukt og ikke minst så drikker jeg mye vann. Det tror jeg også man ser på huden. Å ha det bra på innsiden synes på utsiden. Selv om det gjentas til det kjedsommelige, ler hun.

Mettes beste tips til alle som er opptatt av å ta vare på huden sin er å ikke utsette å begynne med aktive kremer. Og å bruke solkrem, året rundt, og hver dag.

– Det vi alle ønsker oss er en sunn hud som ser naturlig ut, og at vi tar vare på det vi allerede har. Det oppnår jeg både for pasientene mine og meg selv med å bruke ZOs hudpleiesystem, avslutter kirurgen.