Slik velger du riktig solkrem

Solkrem skal brukes året rundt. Finn din favoritt i vår store solkremguide!

Solen er bra for helsen vår i små mengder. Solvett handler ikke om å unngå solen helt, men å begrense mengden UV-stråling du utsetter deg for og spesielt unngå å bli solbrent.

Solen føles svakere om vinteren siden UVB-strålene, som føles varme på huden, er svakere. De farlige UVA–strålene, som går dypest ned i huden og fremskynder aldringsprosessen, og som kan gi hudkreft, er like sterke året rundt. Derfor må du også beskytte deg året rundt.

Husk: UVA= aldring og UVB= brent.

Et annet tips for å forebygge solskader er å bruke innkapslet C-og E-vitaminer i ansiktspleien og solkremen din. Disse vitaminene forsterker UV-filteret og gir dermed ekstra antioksidantbeskyttelse fra de frie radikalene som UV-strålene skaper.

Risikoen for solskader i huden er stor om man påfører solkremen for sjelden eller i utilstrekkelig mengde. Solfiltre nøytraliseres på huden etter rundt to timer, og det er derfor viktig å beskytte seg jevnlig i løpet av dagen.

Hva bør en solkrem inneholde?

Selv om Sun Protection Factor (SPF) måler beskyttelse mot UVB-stråling (brent og rød hud) inneholder de aller fleste solkremer god beskyttelse. Videre må en god solkrem gi ordentlig beskyttelse mot både UVA- og UVB-stråler, og være fotostabil. Det vil si at den ikke brytes ned av sola.

Kjemisk filter og kombinasjonsfilter

Solkremer med kjemisk filter trenger ned i huden og stopper solstrålene ved hjelp av en kjemisk prosess. Denne type solkrem er enklere å smøre ut enn krem med fysisk filter.

Fysisk solfilter legger seg som en beskyttende hinne på huden og denne hinnen kan ødelegges og svekkes ved blant annet hard aktivitet og tørking med håndkle.

Bruker man solkrem med kombinasjonsfiltre (en blanding av kjemisk og fysisk filter) trekker den kjemiske delen inn i overhuden slik at solbeskyttelsen er mindre sårbar hvis den fysiske hinnen forsvinner. Kombinasjonsfiltre er lettere å smøre ut enn solkremer med kun fysisk filter.

Solbeskyttelse finnes i ulike former og konsistenser. Finn din favoritt:

Krem: Er tykkere i konsistensen enn gel og passer godt for deg med tørr hud.

Matis Résponse Soleil // Babor Sun Lotion

Olje: Er et alternativ som er lett å påføre og gjør huden blank. Kan oppleves litt klissete.

Piz Buin Tan & Protect Dry Oil// Hawaiian Dry Spray Oil

Stick: Er perfekt til mindre områder som trenger ekstra høy beskyttelse, som nese, panne og lepper. Dessuten er en stick fint for deg som sliter med pigmentflekker og pigmentbart.

Piz Buin Sun Lipstick // Babor Sun Stock

Spray: Er super for deg som er aktiv. Den kan oppleves mindre klissete enn krem og olje, og er lett å påføre.

Hawaiian Air Soft // SunSpa Protection Spray

Tåler solkremen vann?

Mange lever en aktiv livsstil og ønsker en vanntett solkrem. Se etter vannresistent på flasken, det vil gjøre at den tåler rundt 20 minutter i vann to ganger.

Det er også viktig å smøre seg med krem før du går ut i solen. Det er anbefalt å smøre seg rundt 30 minutter før huden eksponeres for sol. På den måten rekker kremen å trekke godt inn i huden, og det er lettere å fordele kremen jevnt. Det er kjempeviktig å smøre seg ofte, helst en gang i timen. Og ikke la deg lure av høy faktor. Du må fortsatt smøre deg ofte, selv om du bruker faktor 50.