Visste du at tørr og dehydrert hud er to forskjellige hudtilstander?

Tørr hud og dehydrert hud er to forskjellige tilstander. Men hva er egentlig forskjellen, og hva kan man gjøre for å motvirke gusten vinterhud?

Det kan være en utfordring å vite hvilken hudtype man har, og hvilke produkter man burde velge. Hudterapeut i Skintific, Ann-Kristin Stokke, forteller deg hva som er forskjellen på tørr og dehydrert hud.

–Tørr hud er hud som mangler fett eller fettstoff, oftest en hudtype man genetisk er født med. Dehydrert hud er karakterisert ved mangel på fuktighet eller vann i de ytterste lagene av huden, som er en vanlig hudtilstand. Normalt inneholder de ytterste hudcellene ca. 10% vann. Alt under dette betegnes som dehydrering. Mens tørr hud som mangler fett eller fettstoff, oftest er en hudtype man genetisk er født med, sier hun.

Tørr hud er altså en hudtype, og den har vi med oss hele livet. Dehydrert hud er ikke nødvendigvis en permanent tilstand, men kan bedres ved at man tilfører fukt i huden. Tørr hud kan ikke kureres slik som dehydrert hud kan, men tilfelles har begge hudtyper mangel på fuktighet.

Hvilken hudtype har jeg?

Tørr hud har ofte små og lite synlige porer, men dette er også et kjennetegn på dehydrert hud. Dersom du har store og synlige porer kan du mest sansynlig utelukke begge deler.

De beste indikatorene på om du har tørr hud er at huden flasser, er litt grå og gusten, føles stram - spesielt etter at du har vasket ansiktet, og om du har synlige fine linjer i huden.

Det er også viktig å huske på at om huden virker litt tørr om vinteren, så betyr ikke det dermed at du har en tørr hudtype. Huden blir lettere dehyrdert på grunn av klima, værforskjeller og kulde på denne tiden av året.

Produkter

Når du handler produkter for tørr hud, må du passe på at produktet inneholder mye næring, samt masse fuktighet i form for fett, ikke bare vann.

Dermalogica Intensive Moisture Balance er en fin fuktighetskrem for de med tørr til ekstra tørr hud, 465 kr.

Triple Oxygen Instant Energizing Mask fra Blisser en energigivende maske med fint skum som du kun trenger å ha på i fem minutter før du skyller av, 589 kr. Masken gir rikelig med fuktighet og pleie, 589 kr.

Dette serumet fra Kiehls er proppet full av essensielle oljer, som er akkurat det man trenger om man har tørr hud. To dråper er nok, og serumet jobber hele natten for å gjennomfukte huden, 305 kr.

Når det kommer til dehydrert hud burde du se etter produkter med mye fuktighet, men lite olje og fett.

Denne kremen fra La Mer er en næringsrik krem som gir huden fornyet energi og ungdommelig utstråling, 2.249 kr. Siden kremen er så fet, sørger den for at huden holder seg fuktig gjennom dag, samtidig som den opprettholder fuktighetsbalansen og pleier.

Drink Up Intensive Overnight Mask fra Origins er en intensive fuktighetsmaske du skal bruke over natten. Den består av blant annet avacado og aprikoskjerneolje, og fukter dypt ned i huden mens du nyter skjønnhetssøvnen, 250 kr.

Double Serum Complete Age Control fra Clarins kan du bruke både morgen og kveld, og det tilfører huden fukt, oksygen, beskyttelse med en cellefornyende ingrediens, 720 kr.