Deodorant som roll on, deodorant stick eller antiperspirant.
© Wenn.com

Hvilken deodorant skal jeg velge?

Det er utallige deodoranter på markedet, og de har alle forskjellige egenskaper. Her får du vite om du bør bruke en roll on, antiperspirant, kremdeodorant eller en naturlig deodorant.

De beste deodorantene

Antiperspirant, roll on, kremdeodorant eller deodorantstick. Kjært barn har mange navn, men et felles formål: å holde armhulene luktfri og tørre i en hektisk hverdag.

Det stiller noen krav til effekten av deodoranten din, uansett om du bruker den originale eller naturlige varianten. Vi gir deg oversikten over de forskjellige typene deodoranter, og guider deg slik at du finner din beste match.

Slik virker deodoranten din

Deodorantens hovedformål er å holde armhulene tørre og luktfri ved å hemme svetteproduksjonen og nøytralisere ubehagelig lukt.

Svette er i seg selv ikke illeluktende, men blir det når det kommer i kontakt med kroppens naturlige bakterier. Dette kan dempes ved å bruke en deodorant. De ulike typene deodoranter forhindrer dette på ulike måter. Deodorantene kan grovt sett deles inn i følgende tre kategorier:

Vanlig deodorant

Den vanlige deodoranten nøytraliserer lukt ved å hemme bakteriene, som får svetten til å lukte. Det skjer enten ved hjelp av bakepulver, antibakterielle ingredienser eller oljer.

Antiperspirant-deodorant

En antiperspirant-deodorant vil både nøytralisere lukt og hemme svetteproduksjonen ved å legge et tynt gelelag over svettekjertlene i følge Apotek1. Denne typen deodorant vil oftest inneholde aluminiumsalter, som virker effektivt svettehemmende, men som også har vært tema i store debatter.

Ifølge Forbrukerrådet har det vært mistanke om at du får for mye aluminium i kroppen hvis du bruker en deodorant som inneholder aluminium. Derfor er EU i gang med å undersøke mulige konsekvenser av aluminiumsaltene, men det er enda ingen avgjørelse på det området.

Naturlig deodorant

Som følge av debatten er det flere og flere som går vekk fra deodoranter som inneholder aluminium. Mange velger heller å bruke naturlige kremdeodoranter, som holder armhulene tørre ved hjelp av økologiske og naturlige ingredienser.

Vær oppmerksom på at de naturlige deodorantene ikke er like effektive, så før du velger hvilken deodorant du skal bruke må du tenke over hva som betyr mest for deg: at ingrediensene er naturlige eller om deodoranten er veldig effektiv.

Under har vi samlet noen av de beste deodorantene innenfor de fem ulike deodorant typene som finnes.