Jakten på den perfekte diamant

Når du skal kjøpe et smykke som skal vare livet ut, er det viktig å velge riktig. Dette bør du tenke på når du kjøper diamanter.

En forlovelsesring er mer enn bare en ring, den er og et symbol på kjærlighet. Et smykke, som i likhet med kjærligheten skal vare evig. Når du skal velge et slikt smykke er det flere ting å tenke på. Her er noen av de viktigste.

Velg riktig diamant med de 4 C-ene

Diamanter kommer i alle størrelser og fasonger, og det er faktisk kun 30 prosent av diamantene i verden som har god nok kvalitet for å brukes i smykker.

– Det flere ting å tenke på når en skal kjøpe diamanter, hvor det viktigste er de 4 c-ene som forklarer kvaliteten på diamanten. De fire C-ene står for diamantens vekt (carat), slip (cut), farge (colour) og klarhet (clarity), forklarer Hallvar S. Sagøy, Head of Fine Jewlery hos David-Andersen.

Carat er vektenheten som brukes for diamanter og som avgjør diamantens størrelse. Cut er hvordan diamanten slipes, og her deles slipekvaliteten inn i fem grader; Excellent, Very Good, Good, Fair og Poor. Colour er diamantens farge, som vanligvis graderes nyansene i en diamant i en skala som strekker seg fra fargeløs til gul. Clarity er diamantens renhetsgrad. For å måle en diamants renhetsgrad deler man inn i ulike kategorier fra flawless til Pique (synlige inneslutninger).

– Det er viktig å huske at det er sammensetningen av disse fire, og ikke én alene som setter diamantens verdi. Min erfaring er også at man som oftest får det en betaler for når det gjelder diamanter. Såkalte gode kjøp i utlandet er ofte ikke så gode, sier Sagøy.

Foto: Sara Angelica Spilling.

Sjekk ut siste trender

Sagøy forteller at det i dag er mye større variasjon blant hva kunder kjøper av diamanter. Og at det kun er fantasien som setter grenser.

– Vi ser at det er større etterspørsel etter andre slip enn den mer vanlige runde brillianten. Slip som cushion cut, emerald cut og oval cut er populære, forteller Sagøy.

– Det er og mer vanlig at det ikke kun er én sten, men ofte en rosettring med en større diamant i midten og flere små stener rundt. Fargede diamanter er og mer trendy, som for eksempel blå diamanter, forklarer han.

Foto: Sara Angelica Spilling.

Gi ditt eget særpreg

En diamant kan være så mangt, og du kan velge og vrake blant størrelser, farger og fasonger. En forlovelsesring er personlig, og et smykke som skal vare livet ut.

– Hos David-Andersen kan du designe din egen ring. Et smykke som er laget spesielt til deg eller din kjære. Her kan man være med og påvirke hvilken type diamant man ønsker, hvilke kvaliteter og farge, forteller Sagøy.

Gjennom historien har David-Andersen designet utallige diamantsmykker. Et eget designstudio skisserer opp dine drømmer, enten det er en splitter ny diamantring eller et nytt design av dine gamle smykker og stener.

– Jeg føler det å designet noe eget gir smykket ekstra sjel. Det ligger mye følelser bak, legger Sagøy til.

Ta vare på diamantene

Hallvar S. Sagøy understreket at det er viktig å ta godt vare på diamantene sine.

Han forteller at selv om diamanter er veldig harde, og det er kun en annen diamant som kan lage en ripe, bør man sjekke diamantene sine hos en gullsmed en gang i blant.

– Bruker man smykke ofte, som man jo gjør med en forlovelsesring, anbefaler jeg å sjekke diamanten hvert andre år. Diamanter tiltrekker seg mye fett og møkk så det kan og være fint å få renset de en gang i blant, forklarer han.

– Da skinner diamantene litt ekstra, legger han til.

Se David-Andersens lekre utvalg av diamanter her.

Annonsørinnhold: Vi gjør oppmerksom på at dette er en kommersiell artikkel skrevet av Bonnier Creative Studio for David-Andersen.