Tom FordNew York Fashion Week SS 2022 © Anna stokland

Smokey eyes: 5 trinn til den vakreste nyttårslooken

Legg forførende smokey eyes til nyttårsaftenen. Vi guider til den ikoniske sminkelooken, som er overraskende enkel å skape.

Smokey eyes med mac makeup © Wenn.com
1 / 6

Smokey eyes til nyttår

Du kan ikke si festsminke uten å si smokey eyes. Looken ble første gang en hit på 1960-tallet, hvor ikoner som Jane Fonda, Brigitte Bardot og Andy Warhols muse Edie Sedgwick ofte ble sett med den mørke og forførende øyesminken.

I dag forbinder mange smokey eyes med tidsperioden sent 1990-tallet og tidlig 00-tallet, hvor blant annet Kate Moss ble synonym med den sorte øyesminken og eyeliner på øyets våtkant.

Looken beskrives best som uforsiktig, da det skal se tilfeldig, rå og sexy ut. Derfor kan sminken påføres på med fingrene og den krever hverken spesielle ferdigheter eller lang tid foran speilet.

Du bestemmer selv intensiteten, som både avhenger av mengden sminke og hvilken farge øyenskygge du bruker.

Her guider vi deg til smokey eyes med fem enkle trinn, slik at du kan bli klar til nyttårsfeiringen.

smokey-eyes-makeup
2 / 6

Dette trenger du

Velg først den fargen øyensminken skal være i. Den klassiske looken er oftest sort eller mørkegrå, men dersom du ønsker en mer diskret utgave kan du velge brune eller plommefargede nyanser - og skal det være en ordentlig nyttårslook kan du også eksperimentere med mer glitrende nyanser som for eksempel sølvgrå med glitterflak i.

Når du har bestemt deg for fargen, skal du bruke en øyenskygge og en myk kohl-eyeliner i samme fargeskala. Ha også gjerne en eller to pensler ved hånden samt din favoritt-maskara.

Øyenskygge:
Tromborg
Øyenskygge i darkness
369 kr.

Eyeliner:
MAC
Eye kohl i hypnotixing holiday
180 kr.

Pensel:
NUDE BY NATURE
BLENDING brush
220 KR.

Eyeliner kohl smokey eyes © MAC
3 / 6

Trinn 1: Legg eyeliner

Start med å tegne en eyelinerstrek langs den øvre og nedre vippekanten. Sørg for å komme helt ned til vippekanten, men ikke stress med å lage en helt rett strek. Streken skal nemlig gnis ut med fingrene, så du får en intens farge rundt øynene.

Bruk pekefingeren på det øvre øyelokket og lillefingeren langs den nedre vippekanten.

Smokey eyes øjenskygge © MAC og Boozt
4 / 6

Trinn 2: Legg øyeskygge på øyelokket

Ta en mellomstor pensel, dypp den i øyenskygge og legg farge på øyenlokket nede ved vippekanten. Før gradvis penselen opp mot globelinjen.

Tørk eventuelt penselen i en serviett eller ta en ny pensel som du avslutningsvis fører et par ganger rundt i globelinjen, så alle harde overganger tones ut.

Smokey eyes makeupguide © MAC
5 / 6

Trinn 3: Legg øyenskygge langs de nederste vippene

Ta deretter en mindre pensel og dypp den i samme øyenskygge som før. Legg øyenskyggen langs den nedre vippekanten over fargen fra eyelineren og før penselen frem og tilbake et par gange så fargen blir jevnt fordelt.

Eyeliner og smokey eyes © MAC og Boozt
6 / 6

Trinn 4 & 5: Tilføy eyeliner og maskara

Dersom du vil skape mer intensitet, kan du i tillegg legge eyeliner på øyets nederste våtkant.

Legg deretter maskara og så er du klar til å feire årets siste dag.