© Desiree Mattsson

Parfymeskaperen i Oslo

Møt den Oslo-baserte parfymøren Rasa Gundersen, som nylig lanserte en egen linje med helt naturlige parfymer under navnet Naturales.

FOTO: Desiree Mattsson, Ruben Kristiansen, Pernille Sandberg, Magnus Haraldsen, Klaudia Koldras
MAKEUP: Linda Wickmann

Rasa Gundersen er parfymør og kommer opprinnelig fra Litauen. I 2006 grunnla hun Naturales hvor hun jobber som nese. Gundersen har utdannelse i forebyggende helse med spesialisering i naturlig duft fra Parfyme Instituttet i Grasse, Neals Yard Remedies London og det prestisjetunge duftakademiet ISIPCA I Versailles. Gundersen dyrker duftplanter og utvikler konseptuelle dufter for andre bedrifter og egne kolleksjoner.

– Mitt fokus ved duft er naturlig helse og fornybar velvære. Jeg brenner veldig for naturlig helse, spesielt mental og hormonell kvinnehelse, med terapeutisk bruk av duft.

Gjennom 14 år i Oslo har Gundersen blant annet samarbeidet med Spa The Well, Salt, Cathrine Hammel, Røtter, Life og Oslo Kunsthøgskole. Nå er hun aktuell med sin egen linje Naturales parfymer. Vi tok en prat med henne om de forskjellige parfymene, duften av forelskelse, forskjellen på syntetiske og naturlige dufter og hennes forbilder innenfor duftverden.

Fascinert av naturlige dufter

Fortell oss om din oppvekst og bakgrunn, og hvordan du valgte duftens vei?
– Jeg har vokst opp i Litauen med en forskerpappa og legemamma. Fra tidlig ble jeg eksponert til medisinske og syntetiske dufter. Naturlig duft var alltid mer fascinerende for meg. Hagedufter virket mer oppløftende, fornyende og mer mystiske. Lidenskap for hager har jeg arvet fra bestemoren min som var dedikert gartner, poet og konditør. Som liten plantet jeg små hager og laget egne «ekstrakter». Når jeg begynte å studere forebyggende helse, senere parfymeri i London og Grasse, var det instinktiv kunnskap om lukt naturlig ledet meg til duftkreasjon. Jeg møte min norske mann Kai i Vilnius og etter studiene flyttet med han til Oslo. Det første jeg gjorde var å anlegge en dufthage med bier på Røa.

– Jeg er besatt av duftens betydning, spesielt i forhold til helse, immunforsvar og velvære. Covid virus bare bekreftet hvor viktig duft er for vårt intern navigasjons system som styrer immunforsvaret. Bevisst bruk av duft kan hjelpe kvinner som er i menopause. Naturlig duft er effektiv middel mot angst, stress og andre frustrasjoner. Folk ville vært mindre sykmeldte hvis de brukte sin luktesans som naturens gave. Jeg ville bare skrive historier i duft.

© Desiree Mattsson

Duft som minner

Hva er en god duft for deg?
– God duft er noe som gir deg estetisk, kroppslig og spirituell tilfredstillelse. Og en reise i minner, eller alt samtidig.

Hva er ditt sterkeste duft minne?
– De er mange. Naturens perfeksjon. DUGG er komponert ut fra en slik minne, følelse av klarhet i hagen før soloppgang. Forelskelse er sterk organisk duft minne for mange. Jeg husker tydelig da jeg var forelska i en gutt som 16 åring. Jeg skalv og smeltet hver gang vi møtes. Det var en platonisk, muse-aktig relasjon. Duften hans husker jeg som en bølge av ungdommelig energi, adrenalin med pulserende sitrus Cologne blandet med myk animalsk duft av skinnjakke og feromoner. Folk som er forelska lukter godt, de ustråler en duftaura som er hormonell. Vi er som planter, vi slipper ut duft. Parfymørene vet det.

– En annen duft minne er fra dagen da jeg som studenter i Grasse Parfyme Institutt ble invitert av Chanel for å være med på en innhøsting av roser. Jeg ble bokstavelig talt plassert i en stor agregat, fylt med ca 600 kg. av ferske rose kronblader. Jeg kunne svømme i roser, det var som en surrealistisk scene fra Patrick Suskind boken "Parfyme". Hele kroppen og klær luktet "La vie en Rose".

Duftene endrer seg i takt med årstidene

Hva slags parfyme går du med i hverdagen?
– Duft er følelser. I Japan, for eksempel er folk veldig diskre rundt dette med å gå i duft. Selv om de elsker dufter oppbevares det som beudringsverdt kunstverk. Verdien her er inspirasjon, intellektuell og emosjonell. På høsten liker jeg mer «introverte» dufter med bruk av balsamaktige røykelse som Labdanum, Frankincense, Myrrha, Patchuoli, Agarwood.

– Mine dufter BLUSH og SACRA inneholder disse historiske og karismatiske naturlige ingredienser. For meg er de varmende og sentrerende. De "skriker" ikke og er involverende på mer subtil måte. Men jeg kunne ikke overlevd uten bruk av oppløftende sitrus. Jeg elsker å dyrke sitrustrær og bruker sitrusekstrakter i bad og diffuser. For meg duft er ambience, jeg liker å skape atmosfære med duft.

– Når høsten kommer lager jeg duftlys. Foreløpig jobber jeg med formel som er gourmandese og inneholder kaffeekstrakt, neroli, blodappelsin, tobakk og patchuoli. Kaffe i den skal skal være Cappucino, med innslag av Kardamomme og Kanel. Elsker norsk vinter for peis og duftlys, føler det er en stor kilde av hygge for mange. Hvis jeg kjenner meg trøtt mentalt eller utbrent så passer jeg på å ro nervesystemet med bruk av duft. Da bruker jeg ofte "DYP SKOG". Det er blend av eteriske oljer som jeg komponert til SPA The WELL. Duften er jordende, avspennende og virkelig fornyende når man skal ha zen tid, restitusjon. Den inneholder tre ingredienser fra norsk skog.

© Desiree Mattsson

Lanserer kolleksjon med nye og spennende dufter

Hva er forskjelle på en syntetisk og naturlig parfyme?
– Naturlig duft er skjønn og unik. Den er mer kostbar å dyrke, destillere og oppbevare. Mange syntetiske dufter er laget av petroleum produkter. Styrke er ikke så verdifull begrep i moderne parfymeri. Folk er lei av sterke syntetiske dufter som sitter fast i vaskemidler og i mange av parfymene. Mange søker terapeutiske duft kvaliteter, dens kreativ verdi fremfor styrke. Folk vil vite mere om ingredienser og egenskaper som plantene har.

– For NATURALES handler det om kultur, selv om det er veldig idealistisk - å dyrke planter for duft er i NATURALES DNA. Naturlig parfyme er framstilt fra ferske blomster eller andre plantedeler på en skånsom måte. Dette er givende, miljøvennlig og ytterst bærekraftig prosess. Eller kort sagt: Naturlige dufter er mer mangfoldige og komplekse enn syntetiske dufter - de treffer dypere akkord i oss.

© Desiree Mattsson

Fortell oss om parfymene du lanserer nå i desember?
– For å lage disse parfymene jeg har studert nøye hva mennesker trenger av duft, hva slags effekt ligger i hver note, deres symbiose og hvilken energi/ emosjon det utvikler i oss. NIGHT OUT er en hedonistisk duft komponert fra dufter av hvite blomster som slipper sin duft om natten. Formelen er konstruert rundt de mest forførende og eksklusive ingredienser i historien til Naturlig parfymeri. Forbløffende vakker komposisjon inneholder flere typer av avspennende Jasmine, oppløftende Neroli, komfortgivende Tuberose og fascinerende Tonka.

– BLUSH er en klassisk komposisjon, sofistikert og feminin. Denne duften er komponert med verdens vakreste Roser og ekte "encens", Frankincense, Myrra og Labdanum. "BLUSH handler om livets flamme, men også om selvkjærlighet og respekt." DUGG er en androgyn, rolig, zen kultur inspirert replica av moderne eau de Cologne med overdose av grønneste Vetiver. Den inneholder originale dufter som Artemisia absinthum og mykeste Osmanthus blomst. Duften er beroligende for sinnet, elegant og fornyende. SACRA er dedikert til sakrale ingredienser. Duften ble inspirert av et liten psalme ark fra Notre Dame kirken, som var impregnert med duften av røkelse.

– Jeg ville lage en duft dedikert til verdens første duftstoffer som opprinnelig ble brukt i kirker og templer, helt uavhengig av land eller religion. Jeg ville formidle transcendental verdi som folk søker.
SACRA er meditativ, treaktig, krydderaktig, varm, floral, og balsam aktig. IBIZA er en invitasjon til stranden på den vakreste øya i Middelhavet, Ibiza. Denne duften gir deg stemningen av å være i en hage ved havet hvor du kan kjenne på soloppvarmet sand og nektarktig slør av tropiske blomster og duftende Fiken trær. IBIZA er en gourmandese replica av solfylt tropisk duft med intim varme.

© Desiree Mattsson

Inspirert av litteratur og kunst

Hva er det som gjør dine parfymer unike?
– Naturen er unik. For å fremheve dette er mine dufter komponerte uten bruk av syntetiske stoffer, i henhold til moderne tids behov. Deres terapeutisk verdi ligger i historiske duft ingredienser.

Hvem er din ideelle kunde?
– Den ideelle Naturaleskunden er mangfoldig og åpensinnet, og vil bli inspirert av naturlig skjønnhet. En som tror på naturens oppløftende og fornyende evner.

Hvordan går du frem for å skape en helt ny parfyme?
– Det er ganske kompleks abstrakt tankeprosess. Blant parfymører kalles det "deciphering". Formel kan bli inspirert av hva som helst og kommer selv når tiden er inne. For meg er det ofte at inspirasjon kommer fra andre typer kunst som film, litteratur eller hagekunst. Når jeg designet duft for CHRSTNS Paris samarbeid inspirasjon var Fleur de Lys symbol, og hagen til Palais Royal. Hageopplevelser er ofte inspirasjoner for mine dufter.

Hvem er ditt forbilde i duftverden?
– Serge Lutens var banebryter i skapelse an nisjedufter. Jean Claude Ellena etablerte respekt for parfymeri som en kunstform. Mandy Aftel, som har skrevet viktig litteratur innen naturlig parfymeri. Jeg var sammen med henne på åpningsdagen av hennes museum dedikert til naturlig duft i Berkeley, California, en gripende opplevelse! Av forfattere ville jeg nevne Baudelaire for Fleur du Mal og Herman Hesse, som skrev legendarisk metafor for livet i novellen sin "Iris".

Hva er dine drømmer og ambisjoner for 2023?
– Jeg håper på en mer fredelig verden i 2023. Jeg håper jeg kan bidra til at mennesker finner indre ro, tilfredstillelse. Jeg har også lyst til å etablere en enda mer bærekraftig og internasjonal profil for NATURALES, samt utvikle min egne distinktive signatur i duftverden.