© CHANEL

Ikonisk parfyme feirer 100-års jubileum

Den ikoniske parfymen fyller 100 år i 2021. Det feirer Chanel med en ny kampanje, som viser Marion Cotillard i en fortolkning av Gabrielle Chanels blondekjole fra 1937.

Neste år fyller en prominent og velduftende dame 100 år: Chanels ikoniske parfyme N°5. I dag har alle de store motehusene en eller flere dufter i eget navn, men i 1921 var det fortsatt et fåtall. Da Gabrielle ‘Coco’ Chanel første gang ville lage sin egen duft, var det også bare med et fåtall av sine mest lojale kunder i tankene.

Hun ønsket at parfymen skulle dufte rent og lettere enn de tunge duftene som dengang dominerte parfymeutvalget. Nettopp derfor valgte hun duft av aldehyder, en kjemisk fremstilt ingrediens som inngikk i de duftprøvene som parfymøren Ernest Beaux presentererte for mademoiselle Chanel, markert med tallene en, to, tre, fire og, du gjettet det, fem. Chanel valgte nummer fem. Det var den rene duften som aldehydene ga som tiltrakk mademoiselle Chanel – og siden dengang også resten av verdens kvinner.

Marion Cotillard i kjolen det har tatt mer enn 900 timer å lage.

I dag er både flakongen og duften verdenskjent, og parfymen hylles nå med hjelp fra et annet kjent ansikt, nemlig den franske skuespillerinnen Marion Cotillard. Hun er ny kampanjemodell for N°5 i den eventyrlige kampanjen To the moon and back.

Kampanjen består både av bilder og en video hvor Cotillard bærer en kjole, hvis gullfargede blonder og broderier har blitt laget med hjelp av ikke mindre enn 16 syersker, og som i alt har tatt over 900 timer å lage. Kjolen er en fortolkning av en kjole som Gabrielle Chanel selv bar i 1937, og som i 1996 blev gjenfortolket av Karl Lagerfeld i Chanels haute couture-kolleksjon, og nå igen i 2020 av kreativ direktør Virginie Viard.