Solkremen hudeksperten anbefaler

Dette bør du tenke på neste gang du skal kjøpe solkrem!

Nå som solens stråler endelig har begynt å varme, er det også på tide at solbeskyttelsen øker med en høyere faktor, men i jungelen av solkremer er det vanskelig å vite hva man skal se etter.

Den perfekte solkremen skal helst smelte inn i huden, og kunne brukes under og over sminken, uten å tette porer eller virke klissete og fet.

For å gjøre det enklere, har vi spurt kosmetisk sykepleier, Christine Berger fra VEN klinikken i Trondheim, om hva som er viktig å tenke på når man skal velge solkrem.

Hvorfor er solbeskyttelse er viktig?
– Mye soleksponering er den største årsaken til aldring av huden. Solens stråler er veldig viktige for oss, men for mye sol kan føre til at vi brenner oss og får varige solskader som vises over tid. Selv når en rødhet etter soling har gitt seg, kan det fortsatt være skader på hudens celler – og rynker, tap av elastisitet og pigmentflekker er et resultat av solskader. Huden har sitt eget forsvar, men det er ikke alltid godt nok, dessverre. En god solkrem utgjør stor forskjell og tilsetter du i tillegg andre beskyttende og styrkende ingredienser som antioksidanter og fuktighetsgivende stoffer, blir huden enda gladere.

Bør man unngå solen helt?
– Ikke så lenge man opprettholder en fin balanse. Det er lurt å unngå timene midt på dagen, når solen er på sitt sterkeste. Det er også viktig å smøre seg jevnlig. De fleste smører seg for lite og for sjelden, og synes kanskje ikke at solen er sterk om våren. Det er viktig å huske på at huden er så sitt mest sensitive etter at den har vært gjennom en lang og kald vinter.

Hva skal du se etter i en solkrem?
– Det er viktig at den inneholder bredspektret beskyttelse mot både UVA og UVB-stråler. Gjerne SPF 50. Det finnes også solkremer som har beskyttelse mot synlig lys, såkalt HEV-lys og infrarødt lys – som har fått mer oppmerksomhet de siste årene ettersom man har sett at strålingstypene kan bidra til betennelsesprosesser i huden, slik som kan føre til tidlig aldring av huden.

Det er så mange forskjellige solkremer, hvordan skal man vite hvilken som bør velges?
– Det viktige foruten å sørge for at beskyttelsen er bredspektret og høy nok, er at det er en krem du liker å bruke. Noen foretrekker en mattende lotion, andre vil ha en fyldigere krem eller et produkt som kan smøres på våt hud etter et bad.

Kan du gi oss tips til 3 gode solkremer?
– Noen av mine favoritter er Watergel SPF50 en lett fuktighetskrem som smelter inn i huden. Pigment Solution Fluid SPF50 en krem med en avansert sammensetning av ingredienser som motvirker pigmentflekker og Invisible Spray SPF50 som er en fantastisk gjennomsiktig spray for kroppen, som er lett å påføre og absorberes raskt. Alle disse produktene beskytter mot UVA, UVB, HEV og IR, og inneholder den patenterte ingrediensen Fernblock som er et planteekstrakt som skal bidra til å motvirke skade på hudceller. Sammen får vi en fantastisk kombinasjon av direkte solbeskyttelse og effektiv forebygging av skader som kan oppstå på sikt.

Hva om man vil bruke sminke i solen, hva anbefaler du å gjøre da?

– Et veldig godt alternativ er å bruke et dekkprodukt med SPF, som Heliocare Gel Oil Free Color som både gir en jevn dekk og har solfaktor 50. Den finnes i tre forskjellige nyanser. På den måten kan du også få en jevn farge uten å måtte sole deg ihjel.