Tidenes største skjønnhetsøyeblikk
La deg inspirere av skjønne høydepunkter opp gjennom tidene!
Av1921: Chanel N°5
Chanel N°5 er uten sammenligning verdens mest berømte parfyme, ikke minst fordi Marilyn Monroe på spørsmål om hva hun hadde på seg om natten, svarte "Chanel N°5". Duften ble utviklet i 1921 av den visjonære parfymøren Ernest Beaux, som Coco Chanel møtte på en ferie ved den franske rivieraen. Navnet stammer fra Coco Chanels overtro - lykketallet hennes var nemlig 5, og hun arrangerte alltid moteshow den 5/5. Og kanskje er det virkelig tallmagi? For ifølge motehuset selges det i dag en ny flakong av den legendariske duften hvert 55. sekund.

1925: Den første neglelakken
"Hendene er en kvinnes visittkort," sa man i 1925 da Max Factor lanserte den første neglelakken. Fenomenet var så nytt og spesielt at det fulgte en utførlig manual med. I 30-årene kom pastellfargene, og i 50-årene var hele paletten i bruk, men de mer vovede fargene var ikke for alle. Man advarte mot overdreven bruk av røde negler, for det var favoritten blant lettlivede damer. De dydige valgte rosa. Også i dag sender fargen på neglelakken et signal om seksuell apetitt. Hvem husker vel ikke Uma Thurmans fingerspisser som var lakkert med Rouge Noir fra Chanel i 90-tallets kultfilm Pulp Fiction?

1935: Max Factors diva-look
Want to be an actor? Call Mr Factor!" Slik lød det i landeplagen Hooray for Hollywood i 1935, da den polske immigranten Max Factor åpnet filmbyens mest luksuriøse skjønnhetssalong, og fikk unge håpefulle til å stå i kø for å få tidens ettertraktede diva-look. Blant de faste kundene var stjerner som Bette Davis, Judy Garland og Claudette Colbert, som sverget til skjønnhetsguruens skjellsettende oppfinnelser: lipglossen, kunstige øyenvipper og pancake-sminke som visket bort enhver urenhet. Også vanlige kvinner kunne investere i Max Factors berømte lotions og kyssekte leppestifter, som straks ble en fast del av skjønnhetsritualet verden over.

1947: Miss Dior og New Look
"En kvinnes parfyme sier like mye om henne som hennes håndskrift," sa den franske moteskaperen Christian Dior en gang. Dior-husets førstse duft ble lansert i 1947 sammen med deres banebrytende New Look, som kledte opp tidens kvinner i brusende skjørt, smale midjer og chice hatter. Parfymen fikk navnet Miss Dior, og under sesongens moteshow fikk alle gjestene et hint av de dyre dråpene mens mannequiner seilte forbi i en søt duft av friske blomster. I 2005 lagde designeren John Galliano en oppdatert versjon, og den fikk navnet Miss Dior Cherie. Årets kampanjemodell er Natalie Portman, som er med i en splitter ny reklamefilm, regissert av Diors faste regissør, Sofia Coppola.

1961: Audrey Hepburn i Breakfast at Tiffany's
Da filmen Breakfast at Tiffany's hadde premiere i 1961 ble datidens skjønnhetsideal revidert. Spinkle Audrey Hepburn med de store dådyrøynene og ungpikelooken sto i sterk kontrast til de tikkende sexbombene som regjerte. I rollen som Holly Golightly, iført elegante Givenchy-kjoler, sjarmerte hun både kvinner og menn. Den spinkle figuren var imidlertid ikke like lett å oppnå for alle, og det viste seg da også at Audrey hadde et hat/elsk-forhold til mat, som varte livet ut.

1966: Twiggy
60-årene var ikke bare fredsbevegelsens, hippienes og feministenes tiår. Det var også øynenes tiår - og ingen personifiserte trenden bedre enn verdens første supermodell, syltynne Twiggy med uskyldig blikk og lange, tunge øyenvipper. Den unge briten, som egentlig heter Leslie Hornby, slo gjennom i 1966 da hun ble kåret til årets ansikt. Designeren Mary Quant lanserte en billig makeup-serie, slik at kvinner flest hadde råd til å etterligne looken, og den ble øyeblikkelig en suksess. "Twiggies" ble på folkemunne navnet på kunstige øyenvipper, og det var ikke uvanlig å bruke tre lag utenpå hverandre, akkompagnert av en god porsjon med Mary Quants kullsorte maskara.

1978: YSLs Opium
Det ble ikke spart på noe da YSL-parfymen Opium ble presentert for verden i 1978. Den løsslupne lanseringsfesten foregikk på en lystyacht på havnen i New York, med et dekadent setup med 5.000 hvite orkideer, 13.000 østers, 10 kilo kaviar og 30 kasser Bollinger-champagne (Yves Saint Laurents personlige favoritt). Skandaløst i seg selv, men det var navnet på parfymen som skapte overskrifter. Opium ble forbudt i Saudi-Arabia og Kina, og i USA kom den først i hyllene da en undersøkelse garanterte at den ikke ville friste ungdom til narkotikamisbruk. Forargelsen ble ikke akkurat mindre av den frekke reklamekampanjen med datidens it-girl Jerry Hall. Hun slengte seg innbydende foran fotograf Helmut Newtons kamera, sexy og forførende. Selv i dag har ikke parfymen noe navn i flere arabiske land - på grunn av hentydningene til sex og narkotika.

1982: Jane Fondas workout
Da den amerikanske skuespilleren Jane Fonda droppet tåspisskoene og erstattet ballett med aerobic visste hun neppe at hun kom til å sette igang en global fitnessbevegelse av nærmest religiøse dimensjoner. Iført knallfargede leggvarmere, kroppsnære gymdrakter og svettedryppende pannebånd tok kvinner verden rundt mageøvelser og høye kneløft på stuegulvet til treningsvideoen Jane Fondas Workout. Den ble solgt i 17 millioner eksemplarer, og er dermed den mest solgte videoen noensinne.

1990: George Michaels video Freedom
MTV var den tv-kanalen ungdommen foretrakk på 90-tallet - årtiet som dessuten ble kjent som supermodellenes æra. Og skal man tro Linda Evangelista, som en gang uttalte at hun ikke sto opp av sengen for mindre enn 10.000 dollar, må popikonet George Michael ha brukt en formue da han i 1990 spilte inn musikkvideoen til hiten Freedom. Sammen med kolleger som Naomi Campbell, Christy Turlington, Tatjana Patitz og Ciny Crawford vrikket hun seg gjennom sangens heftige beats. Og der hjemme sukket man henført ved synet av lange ben, svulmende lepper og bølgete hår. En global skjønnhetskult var født!

1993: Kate Moss for Calvin Klein
En ung jente skilte seg ut da Calvin Klein i 1993 lanserte en storstilt undertøyskampanje fotografert av Richard Avedon. Navnet på jenta var Kate Moss, og den spinkle briten fikk plutselig alle tenåringer verden rundt til å ønske seg innsunken mage, slanke lår, fett hår og kajal under øynene. Stilen ble kalt heroin chic, med dårlig skjulte referanser til modellenes usunne fremtoning. USAs daværende president Bill Clinton advarte ungdom mot å glorifisere narkomani, og feminister over hele verden skrek seg hese om spisevegring og forkvaklede skjønnhetsidealer. Moss fikk imidlertid sitt internasjonale gjennombrudd med kampanjen, og hennes kommentar var: "Hvor mange ganger skal jeg fortelle folk at jeg ikke har anoreksi?"

1996: Viktor & Rolfs Le Parfum
Ethvert motehus med respekt for seg selv skulle dufte av noe nytt. Chanel lanserte Allure, Elizabeth Arden Fifth Avenue, og Yohjii Yamamoto signaturduften Yohjii. Viktor & Rolf var med på notene, dog ikke uten å tilføre en humoristisk vri. Navnet på parfymen var Le Parfume, og som et spark til bransjens hang til å bry seg om form fremfor innhold, kunne ikke den lekre flakongen åpnes. Som designerne forklarte: "Flasken er full av løfter, og du vil aldri bli skuffet!"

2011: Killer curves og sunn fornuft
Det forførende skjønnhetsidealet anno 2011 er anført av frodige skjønnheter som modellen Lara Stone, Hollywood-baben Megan Fox og skuespilleren Christina Hendricks fra kultserien Mad Men. Innlegg i BH-en og litt mer fett på sidebena er blitt hipt. Opphypingen av modeller med killer curves har fått designere som Marc Jacobs og Dolce & Gabbana til å sverge til modeller med en BMI som kan matche vanlige kvinners. Det nye idealet bygger på sunn fornuft fremfor sultekurer. Det handler ikke om hva du spiser, men om å nyte maten underveis og merke hvordan kroppen din reagerer på den.
