Rødhårede og fregner
© Anna Stokland

Derfor er det en fordel å være rødhåret

Er du velsignet med flott rødt hår og lys hud med fregner? Da er det et godt tegn for helsen din.

Sommeren er en herlig tid på året, men om du i likhet med undertegnede har veldig lys hud byr årstiden også på en del utfordringer. Dersom solen titter frem skal man helst oppholde seg i skyggen og smøre seg hyppig med fete solkremer for å unngå å bli solbrent. Med den lyse huden følger det til gjengjeld ofte med en flott rød hårmanke, fregner og minimalt med pigmenter. Denne hudtypen skal ifølge en ny svensk studie vise seg å by på noen viktige fordeler.

Rødt hår og lys hud gir bedre sjangse for å overleve sykdom ifølge nytt studie

I en svensk undersøkelse fra Karolinska Institutet i Stockholm ble 12.000 kvinner med rødt hår og fregner samenlignet med 12.000 kvinner med en mørkere skandinavisk hudtone. Kvinnene var i alderen 25 til 64 år. Hver rødhårede kvinne med lys hud ble sammenlignet med en tilfeldig kvinne med mørkere hud, basert på røykevaner, livsstil, solvaner og alder.

Ut fra undersøkelsen kom forskerene frem til at de rødhårete kvinnene hadde åtte prosent lavere dødlighet enn kvinnene med en mørkere hudtone. Kvinnene med den lysere hudtonen hadde bedre overlevelsessjangser på flere av sykdommene som ble testet, men det samme gjaldt ikke hudkreft. I studien viste det seg at de rødhårete kvinnene hadde en overdødelighet på hele 59 prosent.

Rødhårede med lys hud og fregner
© Anna Stokland

Derfor har de med fregnete hud en bedre overlevelsessjangse i Norden

Ifølge undersøkelsen er grunnen til at de rødhårete kvinnene generelt har en bedre overlevelsessjangse hudnyansen. Den lyse huden har en bedre evne til å omgjøre solens stråler til D-vitamin i kroppen. Den aller lyseste huden er faktisk opp til seks ganger bedre til å danne D-vitamin enn den mørkeste hudtypen. Skandinavias lange og mørke vinterdager kan derfor være med på å forklare hvorfor mange her i norden har en lysere hudtone. Evolusjonen har skapt en naturlig seleksjon av hudtyper basert på miljøet vi lever i, som kan forklare hvorfor det er mange i Norden med lys hud. Den lyse huden har blitt plassert i et miljø hvor det er mindre av solens stråler, men huden kan til gjengjeld få mer ut av D-vitaminene som kommer med solen.

Resultatene etter undersøkelsen er basert på svenske kvinner bosatt i Sverige som har et værforhold med lav uv-indeks og fornuftige solvaner. Det er derfor ikke nødvendigvis en fordel å være rødhåret med lys hud dersom du bor i et område nærmere ekvator.