© Taisiia Stupak/Unsplash

Dette betyr de ulike væskene fra underlivet

Det er mye forskjellig som kan havne i trusa. Vet du hva som er normalt, og hva du eventuelt bør reagere på?

Et underliv i forandring

Enten det er utflod, mellomblødninger, urin eller mensblod, underlivene våre produserer forskjellige typer væsker gjennom hele livet.

Når man kommer til overgangsalderen produserer eggstokkene mindre østrogen, noe som gjør slimhinnene tynnere, skjørere og tørrere. Faktisk endres nesten hele miljøet i slimhinnen som et resultat av forandringen og miljøet blir mindre surt, noe som kan bidra til at man er mer utsatt for infeksjoner.

Overgangsalderen kan også være grunnen til økt væskeutslipp, noe som er en aldersrelatert forandring som ofte forekommer som et resultat av slappere muskulatur.

Always Dailies er et opplagt produkt for deg som ønsker å føle deg fresh og være beskyttet mot uønskede væsker.

© © Always Liners

Utflod hos både ung og voksen

Utflod er en type væske som følger de fleste kvinner gjennom nesten hele livet. Det er normalt å ha utflod, og mengden utflod varierer fra kvinne til kvinne. Syklus, graviditet, fødsler, amming og overgangsalder er alle med på å påvirke utfloden.

Kvaliteten kan variere fra helt tynn og gjennomsiktig væske til en egghvit og slimete konsistens - alt avhenger av syklus, livsfase og egen kropp. Mange av oss har bruk for et [truseinnlegg] i hverdagen på grunn av utflod, og det er helt normalt.

Opplever du plutselige forandringer i mengde, lukt og konsistens, kan det være snakk om en sopp- eller bakteriell infeksjon. I disse tilfellene er det viktig å oppsøke hjelp og eventuelt få behandling.

Mellomblødninger i forskjellige faser i livet

På samme måte som med utflod er det mye forskjellig som er normalt når det kommer til mellomblødninger. Mellomblødninger forekommer også etter endt menstruasjon og hos kvinner som er i overgangsalderen. Årsaken til blødningene er som regel hormonelle, men kan også skyldes muskelknuter, polypper eller i verste fall celleforandringer.

Dersom du opplever blødninger kan det være fordelaktig å bli undersøkt av en lege. Dette gjelder både før og etter overgangsalderen, og spesielt også under graviditet. Men som regel er litt blod i trusa helt ufarlig og normalt.

Opplever du mellomblødninger i overgangsalderen, er det nok på grunn av de tynne slimhinnene dine. Det er derfor du typisk vil få mellomblødninger etter seksuell aktivitet. Husk at det finnes mange gode hjelpemidler du kan bruke som opprettholder fuktigheten, for eksempel glidemidler.

Inkontinens er helt vanlig

Det er sjeldent en god opplevelse å få urin i trusa. Dog er det helt vanlig, spesielt med årene og etter fødsler. Man mister nemlig styrken i selve bekkenbunnen med alderen, noe som resulterer i svakere muskulatur. Faktisk er inkontinens, i større eller mindre grad, helt normalt i løpet av et langt liv.

Det beste du kan gjøre, er å ikke la det påvirke livskvaliteten din. Du kan også forebygge ved å gjøre bekkenbunnsøvelser og holde deg aktiv.