Den nye helsetrenden: Infrarød sauna
© Getty Images

Helsetrenden alle snakker om nå

Finere hud, økt forbrenning og redusert muskelsmerte. Ikke rart supermodellene er hektet!

Har du hørt om infrarød badstue? Hypen har tatt av i skjønnhetsbransjen og kjendiser som Miranda Kerr, Cindy Crawford, Lady Gaga og Jennifer Aniston har innrømmet at de sverger til infrarød sauna.

De infrarøde strålene skal hjelpe kroppen med å skille ut avfallsstoffer som hoper seg opp i et oppvarmet rom med en relativt lav temperatur, sammenlignet med tradisjonell sauna.

Når de infrarøde strålene trenger inn i huden, skal kroppen varmes opp fra utsiden slik at blodsirkulasjonen øker, noe som igjen skal lindre symptomer ved ulike muskel- og skjelettplager.

– Energinivået får et skikkelig løft, stressfølelsen reduseres og huden får en god detox med umiddelbar virkning, forteller Siw Hansson Kaulbach (40), gründeren bak de bærbare infrarøde kabinettene, Radiant Health.

Skandinavias største helsenettside Norsk helseinformatikkhar vist til studier som sier at badstu skal gi bedre hjertehelse og er fordelaktig for personer med høyt kolesterol, høyt blodtrykk og diabetes.

Den norske modellen Sophia Lie har også innrømmet at hun lenge har vært hektet, og åpnet i fjor sin egen infrarød sauna-salong kalt Heat by Sophia Lie i Stockholm.

På Bare Flyt i Oslo kan du kjøpe klippekort på infrarød badstue og reservere et privat rom. Du kan også montere ditt eget bærbare, infrarøde kabinett hjemme som du kan flytte på og bruke mens du ser på TV eller leser en god bok.

Vi har tatt en nærmere prat med Siw om de helsemessige fordelene med infrarød sauna.

Hvorfor valgte du å starte opp Radiant Health?

– Idéen om Radiant Health kom opp etter lengre tids sykdom. Jeg ble anbefalt infrarød sauna for å lindre smerter, avgifte kroppen og få mer energi. På daværende tidspunkt hadde jeg ingen spesiell kunnskap om helseeffektene med infrarød varme, men etter kun én gangs bruk ble jeg faktisk helt hektet, forteller Siw.

– Da en inaktiv kropp plutselig fikk energi til å trene igjen, ga det meg enormt mye motivasjon. For hver svettedråpe merket mindre smerter og bedre søvn, litt som følelsen etter en joggetur. Da slo gründer-genene i meg til og Radiant Health ble skapt i det små med to tomme hender og resultatet ble en flyttbar sauna.

Hvilke helsemessige fordeler har en time med IR-sauna?

– Infrarød varme virker annerledes på kroppen enn fra tradisjonell badstu. Istedenfor å varme opp luften, skal varmen gå direkte inn i kroppen med en temperatur på cirka 60 grader, men det er viktig å ikke forveksle det med UV, for disse strålene er absolutt ikke farlige.

– Den dype oppvarming av IR-strålene skal stimulerer blodsirkulasjonen, slik at hjertet pumper raskere og pulsen stiger, litt som under en treningsøkt bortsett fra av at svetten skal virke avgiftende.

– Det skal gi utslag i økt energi, bedre helse og en renere og mykere hud, samtidig ha en effekt på forbrenningen og virke smertelindrende på stive muskler og ledd.

Hvor mye og hvor ofte trenger kroppen infrarøde stråler?

– Det er viktig å poengtere at infrarød varme er helt naturlig og trygt, og kan bruke den helt etter ønske og behov. Jeg anbefaler ca. 30 minutter tre ganger i uken ved 60 grader, men man kan bruke den lenger og oftere hvis man ønsker det, og samtidig variere temperaturen.

Hva koster det?

– Standardmodellen koster 3 490 kroner, og det er den jeg som regel anbefaler om du ikke har spesielle behov. Den veier 5,5 kilo og har varmeelementer som sørger for en effektiv og rask oppvarming av saunaen. Du kan oppnå 55 – 60 grader på 5-10 minutter. Det følger også med en stol som kan klappes ut og brukes i teltet.