© Asan

Hvordan vaske underlivet på riktig måte?

Forfatterne av boken "Gleden med skjeden" gir deg svaret.

Ellen Støkken Dahl og Nina Brochmann er legestudenter og har nylig gitt ut boken Gleden med skjeden. Her får du deres tips til en god underlivshygiene.

Underlivet trives best med varmt vann og milde intimsåper. Man skal unngå å bruke vanlig såpe i underlivet på grunn av de sårbare slimhinnene, som lett blir tørre og irriterte. Parfymerte såper kan i tillegg gi allergiske reaksjoner. Ofte er kløe og svie nedentil et resultat av at man bruker for sterke produkter som ikke er tilpasset underlivet. Overdreven vasking, for eksempel flere ganger om dagen, er heller ikke sunt.

For kvinner er det viktig å vaske godt rundt hele vulva og mellom kjønnsleppene. Skitt utenfra og kroppens egne produkter som svette, talg og cellerester bør vaskes bort jevnlig.

Hva kan da være grunnen til at kvinner føler behov for å rense skjeden eller bruke kraftige såper? For mange handler det nok om lukt. Flere kvinner bekymrer seg for om de lukter «normalt» nedentil. Friske underliv har lukt, sånn er det bare. Fersk utflod har en mild, syrlig lukt på grunn av melkesyren i utfloden. Samtidig har vi godt med svettekjertler i lysken og på vulva. Trange bukser, syntetiske truser og ben i kors gjør at det blir varmt og godt mellom bena.

For å fjerne denne lukten på en skånsom måte, er varmt vann eller mild intimsåpe mer enn nok. Såpe har den egenskapen at den klarer å fjerne de fettløselige stoffene som gjerne kan lukte litt.

Asan intimvask:

Asan Original er mildt parfymert og tilpasset sensitiv hud. Asan Tranebær&Silkeekstrakt har ekstra mykgjørende egenskaper. Asan GoFresh er tilsatt virkestoffet Sinodor som motvirker vond lukt og holder deg fresh lenger.

Dusj og barbering i ett:

Asan 3-i-1 Shower & Shave er dusjkrem, barbering og intimvask i ett. Perfekt for deg som dusjer ofte. Den kremete konsistens er tilpasset barbering, og er så mild at den også kan brukes i intimsonen.

© Asan

Asan Fresh intimservietter er tilsatt Sinodor som motvirker vond lukt og holder deg fresh lenge. 10 servietter kommer i praktisk veskestørrelse, og har en mild og god duft.

© Asan

Nina Brochmann og Ellen Støkken Dahl har skrevet en av de viktigste bøkene i år.

© Asan

Den viktige boken

Nina og Ellen har opplevd stor suksess og oppmerksomhet med boken Gleden med skjeden som nå er solgt til 24 land. Formålet med boken er å gi kvinner den kunnskapen de trenger for å ta kloke valg om sin egen seksuelle helse.

Ikke noe å være flau over

Nina og Ellen skrev også Gleden med skjeden fordi de brenner for kvinners seksualhelse. Dessuten har de jobbet med temaet i mange år. Å være flau over å snakke om sex er noe begge forfatterne ikke tenker på i det hele tatt.

– Min venninnegjeng er veldig åpne, og det handler nok om hva slags miljø man kommer fra. Jeg kommer fra en åpen familie, så jeg er vant til å snakke om slike ting hjemme. Dessuten har vi jobbet med dette i snart seks år. Vi vant til å undervise ungdommer og på asylmottak, og vi har fått mange direkte pinlige spørsmål.

– Flauhet kan også komme av måten ting blir lagt frem på, fortsetter Ellen. Jeg syns Nina og jeg har funnet en måte å fortelle ting på som gjør at det ikke blir pinlig. Det er også en tilbakemelding vi har fått fra leserne våre. Det går an å lese om sex på en ganske eksplisitt måte, men tonen vi bruker gjør at det ikke blir flaut fordi vi er såpass oppriktige.

Ikke vær misfornøyd!

Det er urovekkende at så mange er misfornøyde med underlivet sitt og det er et kjempeproblem, sier Nina. Særlig når denne misfornøydheten ikke har rot i virkeligheten, skyter Ellen inn.

– De aller, aller fleste er normale. Det er bare det at man har fått inntrykket av at man skal se ut på en spesiell måte, som en Barbie. Vi har skapt oss et slags underlivsideal på samme måte som vi har skapt oss et kroppsideal. Da tror unge jenter at det er noe galt med dem, og det er helt forferdelig, sier Ellen.

– Underlivet viser man til så få mennesker i løpet av livet, og vår unisone tilbakemelding fra menn, er at de ikke bryr seg. Menn syns de er kjempeheldige som får være sammen med kvinner i senga uansett! Selv om unge jenter tror de ikke er fine nok, så er de jo det. Det er et viktig budskap som må fram, avslutter Ellen.

Boken Gleden med skjeden har blitt en av de meste solgte bøkene i år

© Aschehoug