gaslighting
© Anna Stokland

Hvordan vet man om man blir gaslightet?

Vi gjør deg klokere på hva gaslighting er og hvorfor du, ifølge eksperten, bør skynde deg vekk hvis du har mistanke om at partneren din gaslighter deg.

Hva er gaslighting?

"Gaslighting er en spesiell form for løgn som har to sider. Det er altså ikke kun en enkeltstående løgn eller et forsøk på å dekke over sannheten ved å unnlate den, men også et forsøk på å få mottakeren til å tvile på sin egen virkelighetsoppfattelse. Det er det sistnevnte som gjør gaslighting nettopp så skadelig" forteller Christina Copty.

Har du hørt om manifestering? Les mer om selvhjelpesformen og hvordan du kan bruke det i livet ditt.

Hvordan vet man om man blir utsatt for gaslighting?

«Det første tegnet på at du blir gaslightet er at du begynner å bli forvirret i diskusjoner som ellers burde vært enkle, og synes det er vanskelig å holde den røde tråden i samtalen. Du har følelsen av at du blir spilt rundt lillefingeren, og synes det er vanskelig å holde oversikt over hva som ble sagt først, og hva du har tenkt eller følt.

Et tegn på at du blir gaslightet kan være at du begynner å tvile på din egen virkelighet. Mange oppdager dette ved at de får en trang til å ta opp samtaler eller på annen måte dokumentere det som er sagt, fordi man blir utfordret på hva som ble sagt eller ikke sagt, og hvem som sa hva.» sier Christina Copty.

Kan gaslighting skje i alle relasjoner eller kun bestemte typer?

"Gaslighting skjer ikke i alle forhold. Det er viktig å skille mellom en alminnelig løgn og faktisk gaslighting. Alle kan lyve innimellom, men å gaslighte innebærer at man bevisst forsøker å skape tvil hos mottakeren rundt deres virkelighetsoppfattelse. Men man ser det ofte når folk som utøver psykisk vold også er utro - og i stedet for å bare lyve om hvor de var, vil de også forsøke å få offeret til å tro at han eller hun enten har misforstått noe, hørt feil eller at de selv er skyld i at utroskapen skjer" sier Christina Copty.

Er gaslighting kun noe som skjer i parforhold, eller kan det skje i andre relasjoner?

"Gaslighting kan skje i alle relasjoner hvor det er en som er opptatt av å fronte virkeligheten til egen fordel. En sjef kan for eksempel gaslighte for å få en medarbeider til å påta seg skylden for en feil som sjefen selv er skyld i, eller en medarbeider kan gaslighte sin egen sjef ved å holde fast på at vedkommende allerede har sagt noe til sjefen som medarbeideren innerst inne vet er løgn. Det kan også skje mellom familiemedlemmer, hvor offeret beskyldes for å ha motiver som vedkommende ikke har.

Det handler om at den som gaslighter er ute etter å skape en virkelighet hvor vedkommende hele tiden fremstår som den hellige og uskyldige, og den andre blir tildelt skurkerollen, eller i det minste rollen som den som skaper problemer eller har uærlige motiver" sier Christina Copty.

Hva er den typiske reaksjonen på å ha vært utsatt for gaslighting?

"Forvirring. Man har vanskeligheter med å samle tankene, og man begynner ofte å stille spørsmålstegn ved hva man tenker selv er riktig, og man hører ofte seg selv si: "Hvis den andre (som gaslighter) fortalte denne historien, ville den sett helt annerledes ut, og jeg er usikker på om jeg har rett til å tenke, føle eller agere som jeg gjør". I starten kan man bli litt små-aggressiv, fordi man hele tiden blir misforstått og derfor ønsker å fortelle sin egen sannhet," siger Christina Copty.

Hvilken type mennesker vil typisk gaslighte andre?

«De som typisk gaslighter er mennesker som har interesse av å ha makten i et forhold, eller i det minste ikke ønsker å ta ansvar for smerten som er i forholdet. Dette betyr også at det typisk er mennesker som bruker psykisk vold for å være de som setter vilkårene og kravene i et forhold. Det kan være personer med en avhengighet som ønsker å dekke over misbruket: en alkoholiker for eksempel, som ikke er interessert i å ta ansvar for smertene han påfører familien sin, vil både nekte for å ha konsumert så mye av «stoffet» sitt og krangle om at den andre ser feil eller teller feil.

Det kan også være en som ikke er åpenlyst avhengig av annet enn makt. Eksempelvis som kvinnen som tar med mannen sin på en familiefest hvor han var sosial med noen andre, og på vei hjem forteller hun hvor mye feil han har gjort fordi han ikke ga henne nok oppmerksomhet. Her forteller hun hvordan han ydmyket henne, fordi alle andre så at han var uinteressert i henne. Dermed får hun han til å føle seg feil og skamfull, slik at han – neste gang de blir invitert til en familiefest i familien hennes – bare sitter ved siden av henne og gjør henne til hovedpersonen. Det er viktig å slå fast her at gaslightingen oppstår i det hun forvrenger virkeligheten ved å hevde at alle opplevde det samme som henne, selv om det ikke stemmer», sier Christina Copty.

Kan et forhold med en som gaslighter noensinne bli til et sunt forhold?

"Det kan det, men jeg vil si det er så sjeldent at hvis du er i et forhold med noen som bruker gaslighting, er det best å komme seg unna fordi skaden du gjør kan være så ødeleggende at det senere kan være vanskelig å gjenvinne tilliten til andre. Sannsynligheten for å omvende det til et sunt forhold er svært liten, og krever at personen som gaslighter innser at det er en feil måte å behandle et annet menneske på. Men når du gaslighter, er du generelt veldig lite interessert i hvordan andre har det, fordi du er så fokusert på å få det du selv vil.

Du kan ofte se om det er noen vilje til å forandre seg, ved å se om vedkommende endrer adferd når han eller hun får beskjed om hvor opprørt du er. Dersom vedkommende ikke endrer adferd, er det ikke stor sannsynlighet for endring. Jeg har vært psykoterapeut i snart 15 år, med spesialisering i psykisk vold, og jeg kan telle på én hånd hvor ofte jeg har sett en endring. Mitt råd er derfor å slutte å håpe på en forandring og heller begynne å satse på å komme seg unna, sier Christina Copty.

Psykoterapeut og forfatter Christina Copty har inngående kunnskap om gaslightning og psykisk vold, emner hun også behandler i bøkene Partner, løgner, elsker, krænker: Om psykisk vold i parforholdet og Den svære kærlighed: Om narcissisme og parforhold.

Hvordan kommer man seg igjen etter man har blitt utsatt for gaslighting?

"Det er et veldig godt spørsmål, for det skal faktisk ganske mye til for å gjenvinne tilliten til din egen intuisjon, og for å kunne tenke og føle slik du gjør. Det som ofte skjer er at du skader selvtilliten din og mister troen på deg selv. Gaslighting er en form for hjernevasking, og sånt tar tid å komme over. Det som kan være til hjelp er at du begynner å se på dine sunne relasjoner og hvordan kommunikasjonen foregår der: Blir du forstått? Rommet? Tar folk det til seg når du forteller dem at du er opprørt? Opplever du at folk generelt tar hensyn til deg? Du må med andre ord trene deg selv til å stole på det du selv føler.

En annen ting du kan gjøre selv er å skrive ned alle de gangene du kan huske å bli forvirret, og så se etter mønsteret: Fikk du alltid beskjed om at du tok feil? Og så spør deg selv om det virkelig kan være sant at du ALLTID tok feil (og det er selvfølgelig ikke tilfelle),» sier Christina Copty.

Har du noen gode råd til hvordan man kan unngå gaslighting i fremtidige relasjoner?

«Du må lytte veldig nøye til hvordan en ny person fremstår. Er han eller hun en helgen? Alltid uskyldig? Noen som bare er så uheldige å alltid støte på syke menn og kvinner? Se etter en rød tråd i historiene. Selvfølgelig er vi alle interessert i å fremstå som anstendige mennesker når vi møter noen, men det er forskjell på å fremstå som anstendig og å ville fremstå som perfekt og ufeilbarlig. Når det gjelder den siste typen, vil jeg anbefale deg å si nei takk, selv om du er smigret over å ha blitt valgt. Man må huske at man også kan velge selv, og det tar derfor tid å bli kjent med noen godt nok til å kunne avgjøre om personen er en god match», sier Christina Copty.

Hvordan vet man om man selv gaslighter - er det en bevisst handling?

"Ja. Gaslighting er alltid bevisst. Det er en taktikk til å få andre til å innordne seg deg, så det både vet man godt og er svært bevisst om selv", sier Christiana Copty.

Kan man som gaslighter stoppe mønsteret sitt ved å gaslighte andre?

«Som jeg sa er det er svært sjelden at dette skjer. De som bruker gaslighting som taktikk har en oppfatning av at relasjoner skal være et sted hvor han eller hun skal få møtt alle sine behov, og hvor man helt uten dårlig samvittighet skaper en setting hvor en kan gjøre som en vil, mens man samtidig får offeret til å gå med på alt ved å føre dem bak lyset slik at de ikke kan finne ut hva som skjer, sier Christina Copty.