pizza laktose helse kviser
© GettyImages

Dette avslører søtsuget om helsen din

Får du ofte lyst på noe salt, søtt eller usunt? Dette prøver kroppen å fortelle deg!

De fleste har nok kjent på følelsen av en intens lyst på fritert og usunn mat - ofte på ettermiddagen eller rett etter middagen. Lysten på søtsaker, salt og usunn mat kan være et tegn på at du mangler enkelte næringsstoffer, har underskudd på søvn eller lavt blodsukker.

Dette prøver kroppen å fortelle deg:

Lysten på karbohydrater

Når du får lyst på pasta, hvitt brød og andre raske karbohydrater kan det skyldes lavt energinivå. Det åpenlyse vil derfor være å gjenopprette energinivået med rene karbohydratkilder.

Problemet er at tomme kalorier sannsynligvis vil øke lysten på enda mer sukkerholdige matvarer. Pasta og hvitt brød får nemlig blodsukkeret til å stige til værs, men gir kun kortvarig metthetsfølelse før det igjen synker til bunns.

Derfor bør du droppe hvitt brød og pasta, og i stedet gå for fullkorn og grove karbohydrater - grovbrød og havregryn er rike på fibre og holder deg mett i lang tid.

Lysten på sukker

Hvis søtsaker er det eneste du kan tenke på, er det stor sjanse for at blodsukkeret ditt er lavt. Velger du å gi etter og dytter i deg godteri, sjokolade og kake, vil riktignok blodsukkeret stige raskt, men like etterpå styrter det til bunns og gjør tilstanden enda verre. Dette kan føre til hodepine, ukonsentrasjon og ikke minst fremme lysten på enda mer sukker.

Prøv heller å slukke trangen med frukt, yoghurt med müsli eller en rawbar. Det vil resultere i et langt mer stabilt blodsukker og samtidig tilfredsstille søtsuget.

Lysten på salt

I stressede situasjoner aktiveres hormonsystemet og frigir hormonet kortisol, noe som kan øke lysten på fet og saltet mat.

Prøv heller å se etter lettere alternativer. Prøv for eksempel kikerter som du rister i olivenolje og salt. På den måten får du både salt og den sunne varianten av fett som kroppen din har godt av - olivenolje er blant annet rik på omega 9-fettsyrer.

Lysten på sjokolade

Vi er nok mange som kunne spist sjokolade dagen lang, og dette kan faktisk skyldes at vi mangler magnesium i kosten vår.

Heldigvis finnes det sjokoladevarianter med høy prosentandel av kakao, som er litt mindre usunn. Kombiner gjerne sjokoladen med nøtter for å styrke metthetsfølelsen.

Hvis du bare har lyst på et eller annet

Har du lyst på noe, men ikke klarer å sette fingeren på hva det er? Følelsen kan like gjerne bli utløst av væskemangel, da den delen av hjernen som kontrollerer sulten din også kontrollerer tørsten. Hvis du ikke har drukket nok i løpet av en dag, kan signalene av og til forveksles.

Så neste gang trangen til et eller annet udefinerbart melder seg: Start med å drikke et stort glass vann og vent i 15 minutter, så vil lysten mest sannsynlig gå over.

Kilde: Health.com