© Oslo Raw

Oslo Raw-gründer Tiril Refsum: "Jeg hadde verken forretningsmodell, budsjett, mål eller meny før vi åpnet"

Tiril Refsum gjorde lidenskap til business. I dag eier og driver hun kafé-kjeden Oslo Raw, har gitt ut bestselgende kokebøker om plantebasert mat og startet sin egen podkast.

– Jeg hadde verken forretningsmodell, budsjett, mål eller meny før vi åpnet. Mange rundt meg syntes jeg var gal.

Tiril Refsum har startet tre kafeer, podkast og skrevet to besteselgende kokebøker – før hun har fylt 30.

© Oslo Raw

Hvem rådførte du deg med i starten?
– Jeg fikk god hjelp fra min mor og far, venner og bekjente. I tillegg hadde jeg en god mentor gjennom hele prosessen. Jeg ble også kjent med flere i bransjen, og fikk mange gode tips. På den annen side ønsket jeg ikke for mye innspill fra andre, og gjorde ofte det motsatte av det de sa. Det ser jeg har funket fint, og jeg ville ikke gjort noe annerledes.

Hva er den største utfordringen du har stått overfor som selvstendig næringsdrivende?
– Balansen mellom struktur og frihet er den største utfordringen vi har hatt. God struktur gir rom for ro, frihet og kreativitet, men den må ikke bli for hard og styrt med frykt, da blir ingenting gjort og selskapet flyter ikke. Uten frihet, tillit og åpenhet kan ansatte miste motivasjonen og glemme hvorfor vi gjør det vi gjør. Derimot kan mangel på struktur gjøre at vi bruker masser krefter på feil måte, blir utslitte og da når vi ikke målene. Vi har opplevd begge sider, og begynner å finne en god balanse. Jeg som leder og selvstendig næringsdrivende må overvåke og styre denne prosessen så balansen bevares, og det er ferskvare.

Hva er hemmeligheten bak din suksess?
– Motivasjonen min har alltid vært å glede andre, det er ikke pengene som driver meg. Fordelene med det er at gleden av å skape kommer innenifra, og den kilden blir aldri tom. Plantebasert kost er jo også i vinden, og det hjelper jo på hvorfor det har gått så bra med oss. Sunt og godt, rent, men ikke mangel på kos, det er nøkkelen – tror jeg.

© Oslo Raw
– Jeg tror vi kvinner må anerkjenne, verdsette og respektere oss selv først. Det er lov å være stolt, skryte, dele og kreve.

Hva er ditt tips til andre som drømmer om å starte for seg selv?
– Først, gjør noe som gleder deg. Ikke tenk bedrift, systemer og struktur. Finn det som gir energi, og som vil kunne hjelpe andre, slipp løs spontaniteten og gi litt faen i hva du tror du må. Det bør kjennes som noe som presser litt fra innsiden, noe som vil ut, og som du får en kraft av å slippe ut. Friheten i gründerverdenen er fantastisk, men krevende. Selvstyring, personlig utvikling og ansvar er essensielt for å overleve. Forbered deg på motstand, forvirring og mangel på motivasjon. Dette er en del av prosessen. Hvis du klarer å stå i det, vokser du sammen med selskapet.

Hva er det viktigste du lærte av foreldrene dine om å holde orden på personlig økonomi?
– At jeg ikke hadde det! Mine foreldre krevde ikke dette, og det har jeg brent meg på. Jeg ville ikke ta tak i det økonomiske, lot det flyte og tenkte at det går jo bra til slutt. Vi hadde lite fokus på penger, og det er både bra og dumt. Jeg har lært å ta ansvar for pengene mine, spesielt nå med mange millioner i omløp. Det er jo mitt ansvar å holde orden på økonomien, så jeg ble nødt til å lære. Menn tjener fortsatt mer enn kvinner.

Hva tror du må til for å sørge for full likestilling når det gjelder lønn og formue?
– Jeg tror vi kvinner må anerkjenne, verdsette og respektere oss selv først. Vi kan lide av mindreverdighetskomplekser, og vi er ikke alltid klar over våre sterke sider. Det er lov å være stolt, skryte, dele og kreve. Det er utfordrende, men vi er simpelthen nødt til å kreve vår plass, nyte og ta imot både penger, respekt og kritikk. Kunsten er å holde hjertet åpent og hvile i stormen. Det er lett å bli hard i en mannsdominert verden, men forandringen kommer – og da tror jeg vi står side om side med både styrke og sårbarhet.

© Gyldendal

Hva er dine beste tips for å forhandle frem en god avtale for deg selv?
– Først, finn roen og luk vekk følelser som kan vente med å komme til overflaten. Du fortjener det beste, og du kan forhandle med selvsikkerhet. Egoet kan bli såret av avslag, men det tåler du. Ingenting av dette er personlig, og legger vi det til side, blir forhandling lettere. Vi jobber på vegne av selskapet, og det hører med å forhandle. Vær fleksibel, åpen og positiv, så kommer løsninger og gode avtaler lettere frem. Vi kan kreve, men vi må også gi. Balansen er viktig. Om du kjenner en klump i magen og mister kraft av en løsning, var det kanskje ikke den beste. Kjenner du deg motivert, åpen og sterk, kan det være et tegn på at avtalen passer deg. Jeg spør også alltid om hjelp før jeg signerer eller utvikler en avtale. Jeg spør teamet mitt, styret vårt, advokater og de med erfaring innen emnet.

Hva er den beste investeringen du har gjort så langt i livet?
– Mine mentorer innen forretningsdrift og personlig utvikling har vært den beste investeringen. Jeg er jo mitt eget selskap, derfor må jeg investere i meg selv. Som ledere vokser vi i takt med selskapet.

Har du noen gode sparetips? Fortell.
– Først og fremst, ikke spar for mye. Det er ikke sunt, tror jeg. Vi må gi slipp, bruke og investere for å bringe inn. De gangene jeg blir sliten av tanken på at det er lite på konto og at jeg bør spare, er det om å gjøre å skifte det tankesettet, og fokusere på alt vi har fått til, hva vi er takknemlige for og alt godt vi har investert i så langt. Sparing, som kommer fra frykt, vil ikke bidra til å øke omsetningen – tvert imot! Det er noe jeg har erfart gang på gang. Og spar aldri på kjærligheten til og gleden over det du gjør.

Hvilke økonomiske råd vil du gi til unge kvinner i starten av karrieren sin?
– Tenk langsiktig, husk at det er en prosess, vi har ikke så dårlig tid som vi tror. Det er mye hjelp i nettverk og sosiale medier. Her kan du få masse tips, veiledning og kontakter som kan bringe deg til gode leir; den tøffe forretningsverdenen med tall og den mer feminine, kreative, spontane siden. Det mener jeg er bærekraftig!
Gwyneth Paltrow med Goop er virkelig inspirerende. Hun setter i sving store ting, kontroversielle og krevende saker. Det er modig og beundringsverdig.
Alisa Vitti er en flott dame, og som har bygget opp et enormt selskap etter å ha vært syk i mange år. Hun er en av de største på hormonbalanse, fertilitet og kvinnehelse. De ulike plattformene hun bruker hjelper millioner av kvinner verden rundt. Det er inspirerende.

© Oslo Raw