Sannheten om skjønnhetssøvn

Vi lever i en kultur der det nærmest har blitt et statussymbol å jobbe til sent på kvelden og å stå opp før alle andre. Evnen til å overleve på så lite søvn som mulig blir sett på som en viktig suksessfaktor, og søvnforsker Matthew Walker forklarer det slik: "Vi vil virke travle, og en måte vi uttrykker det på er å forkynne hvor lite søvn vi får”.

Selv om mange av oss kanskje ikke tenker på søvn som noe vi ønsker å prioritere, utfører kropp og sinn enormt mye arbeid mens vi sover. I løpet av livet vil et gjennomsnittlig menneske ha tilbrakt omtrent en tredjedel av livet sitt i sengen, men virkeligheten for mange er at de sover både for lite og for dårlig.

Søvn er en viktig biologisk funksjon som er helt nødvendig for å opprettholde både den fysiske og mentale helsen, og dårlig søvn er knyttet til alt fra dårlig konsentrasjon på jobb til hjertesykdommer og vektøkning. Forskning viser at voksne har behov for mellom 7 og 9 timer søvn per natt, avhengig av alder og helsetilstand (mindre enn 6 timer og mer enn 11 timer er ikke anbefalt). Får du mindre enn 6 timer søvn per natt vil det mest sannsynlig også påvirke utseendet ditt negativt, så noe av det viktigste du bør inkludere i skjønnhetsrutinen din er å prioritere nok søvn.

Her er seks fordeler nok søvn gir utseendet!

1. Færre rynker

Huden lager nytt kollagen når du sover, som gjør huden fyldigere. For lite søvn vil etterlate huden tørrere, noe som kan gjøre linjene i huden mer synlige.

2. En glødende hudfarge

Mens du sover økes blodtilførselen til huden, og nok søvn vil derfor gi en sunn glød. For lite søvn kan resultere i det motsatte, et livløst, gustent og “grålig” utseende.

3. Færre mørke ringer

En god natts søvn vil påvirke hvor opplagt og våken du ser ut, og øynene vil ikke føles like hovne. Vi har jo alle sett effekten lite søvn har på de mørke ringene under øynene, der huden er ekstra tynn...

4. Sunnere, fyldigere hår

Håret ditt kan også påvirkes av søvnmangel, ettersom hårsekkene får næringsstoffer, vitaminer og mineraler fra blodstrømmen. Denne avtar med lite søvn, noe som vil føre til at håret svekkes. Ettersom søvnmangel også ofte fører til mer stress, vil økningen av hormonet kortisol kunne føre til hårtap.

5. Et sunnere, lykkeligere utseende

Får du en god natt med skjønnhetssøvn vil du se mer frisk, våken og opplagt ut. Når du er sliten og har underskudd på søvn vil ansiktsuttrykkene endres, og du ser tristere ut. Munnvikene faller nedover, øynene kan bli røde og hovne med mørke ringer - og det er disse tegnene på utmattelse som får folk til å spørre “Er du sliten?”.

6. Skjønnhetsproduktene fungerer bedre

Når du sover slipper huden å forsvare seg mot sol og frie radikaler (skadelige molekyler fra miljøet), og huden din kan fokusere på å reparere seg selv. Blodstrømmen er også mer konsistent, og dette hjelper huden din å dra nytte av ingrediensene fra skjønnhetsproduktene dine.

Bedre seng = bedre søvn

"Søvnmangel synes ikke bare på utseendet, det kjennes på kroppen også," sier influencer Annette Haga (som går under navnet @nettenestea på Instagram).

Med to barn som begge er under tre år gamle, har de siste årene vært preget av en varierende søvnkvalitet.

"Lite søvn gjør meg helt ubrukelig, men det var ikke bare barna mine som satte kjepper i hjulene for skjønnhetssøvnen min. I den gamle sengen min skled madrassene mer og mer fra hverandre, og jeg følte ofte at jeg lå i en slags nedoverbakke. Til slutt bestemte jeg meg for å oppgradere til en ny seng, slik at de timene jeg får med søvn blir best mulig."

Annette endte opp med å velge kontinentalsengen Venus Diamant fra Bedre Nætter, fordi hun ønsket å teste en seng av høyere kvalitet. Ved å kjøpe seng hos Bedre Nætter får du nemlig 100 dagers-prøve, og er du ikke fornøyd kan du returnere eller bytte til en annen modell.

Venus Diamant fra Bedre Nætter består av moderne og spesialutviklede pocketfjærer, og har syv komfortsoner som sørger for ergonomisk og individuell støtte. Den grafittbehandlede overmadrassen har en støttende latekskjerne, som avleder kroppsvarmen og sørger for en ideell sovetemperatur for dyp søvn.

"Forskjellen var helt enorm, jeg ble faktisk overrasket over hvor utrolig mye bedre den nye sengen min er. Jeg merket stor forskjell allerede fra første natt, og sengetøyet og lakenet er det mest fantastiske jeg har sovet i noensinne! Jeg liker ikke når senger blir for myke, så jeg valgte en hard madrass, og jeg har aldri sovet så godt!"

Den nye sengen har fått Annette til å glede seg til å legge seg hver kveld, noe som har resultert i at hun går til sengs tidligere - og dermed oppnår hun flere timer med god søvn i løpet av natten. Ulempen er at det har blitt vanskeligere å komme seg opp om morgenen, fordi hun bare har lyst til å bli liggende...

Bedre netter med “Bedre Nætter”

Bedre Nætter er Danmarks største forhandler av senger online, og har en visjon om å selge bedre søvn og hverdagsluksus til rimelige priser.

Ved å selge eksklusivt online sparer de på utgiftene til butikker og showrooms, og nettopp derfor kan de tilby senger av høy kvalitet til ekstremt fordelaktige nettpriser. Men det betyr ikke at service og veiledning uteblir. Er du usikker på hvilken type seng eller madrasstype du bør velge, så finner du bransjens beste rådgivere online i chatten!

Bedre Nætter har prisgaranti på alle varer, 100 dagers-prøve og gratis frakt på alle ordre. Finn din nye drømmeseng her!

Kilder:
The Guardian
Nhi.no
Pubmed
Healthline.com
Allure.com