- Sover 12 timer hver natt

Annette sin baby er 3 måneder gammel, og her deler hun sine rutiner for søvn og stell!

Annonsørinnhold skrevet av Annette Haga:

Tiden går så fort, og plutselig har jeg en baby som er blitt tre måneder gammel! Det skjer så mye nytt og spennende hele tiden, og fra fullstendig unntakstilstand med null rutiner her hjemme har det nå blitt ganske så mye mer forutsigbart.

SØVN:

Det er så deilig at vi har fått på plass noen ordentlige rutiner når det gjelder søvn. Nå har han fast leggetid på kvelden og det har fungert helt supert. Frem til han var rundt 2 måneder sov han mye på dagtid og hadde en ganske aktiv periode på kvelden. Vi pleide derfor å legge han på soverommet da vi selv skulle sove (rundt kl 23 – 24). De siste seks ukene har han automatisk stilt seg inn på å ville sove tidligere, noe som har ført til at vi plutselig har fått "egentid" på kvelden igjen.

Soverommet hans står klart - og det blir nok ikke så lenge til vi skal begynne med å la han sove her inne. Foreløpig sover han i sengen sin inne på vårt soverom.

Jeg har ikke prøvd å følge noen andres oppskrift når det kommer til rutiner, men jeg har prøvd så godt det lar seg gjøre å tilpasse dagene etter hva Sander har behov for. Noe av det viktigste etter min mening er å passe på at babyen ikke blir overtrøtt. Det har skjedd et par ganger og da klarer han ikke å finne roen i det hele tatt. Så jeg lar han alltid få sove når han har behov for det. Søvn avler søvn. Det har hvertfall fungert bra her i huset!

Hvordan ser dagen ut?

Han våkner rundt kl 8, får flaske og vil leke en stund, før han raskt sovner igjen. Da sover han rundt én times tid.

Etter dette har han en ganske lang periode hvor han er våken og vil være aktiv. Da gjør vi magetrening, han koser seg i vippestolen eller i babygymmen, og vi ”snakker” mye sammen. Han liker veldig godt trilleturer og kan fort sovne litt om jeg går tur, men i motsetning til tidligere så er han nå mye mer våken i vognen.

Når jeg ser at han begynner å bli trøtt legger jeg til rette for at han skal kunne få sove litt. Han pleier å sove 1-2 ganger på formiddagen og 2 ganger på ettermiddagen, noen ganger bare tjue minutter av gangen. Han er mer sulten på dagtid nå enn tidligere, men det er jo ikke så rart ettersom han spiser færre måltider totalt sett.

Hvordan ser kvelden ut?

Rundt klokken 18:30 begynner jeg på leggerutinene våre. Nøyaktig klokkeslett er ikke så viktig, det kommer litt an på hvordan de siste timene har vært. Først gir jeg han halvparten av kveldsmåltidet, og så får han et bad etterfulgt av litt babymassasje. Jeg senker belysningen på badet, og begynner å snakke med en lavere stemme.

Inne på soverommet legger jeg han først i sengen vår og tar på han pysjamas, og så drikker han opp resten av flasken. Deretter legger jeg han ned i sengen sin, gir han smokken og setter på litt lav musikk (spillelisten ”Soothing Strings for Sleeping Babies”. Jeg går ut av rommet, og da pleier klokken å være rundt 19-19:30. Han har alltid vært flink til å finne søvnen selv, så lenge han ikke er overtrøtt!

NATUSAN® sin 3-stegs-leggerutine:

Gode kveldsrutiner er med på å hjelpe barnet til å forstå at nå kommer den ”lange søvnen”. En fast leggerutine med stegene Varmt bad, Massasje og Stille Stund er klinisk bevist å hjelpe babyer til å sove bedre på bare én uke. Jeg har blitt veldig glad i serien NATUSAN® Bedtime, som inneholder produktene på bildet under: badesåpe, sjampo og babyolje.

Da Sander var helt nyfødt badet vi han 1-2 ganger i uken med bare vann. De siste ukene har jeg derimot blitt veldig glad i Bedtime-serien, som er milde og skånsomme produkter. Babyer blir jo ikke spesielt skitne eller lukter de første månedene (noe som garantert vil forandre seg etter hvert som de blir større, begynner å krabbe og spiser mer fast føde) – men jeg elsker duften på disse produktene. Jeg heller noen dråper av badesåpen i badevannet eller direkte på kroppen, og den gjør huden ren uten å tørke den ut. Badesåpen er dessuten like mild mot øynene som vanlig vann!

Barnesjampoen gir skånsom vask av hud og hårbunn, og dufter mildt av lavendel. Foreløpig har jeg ikke følt behovet for å sjamponere håret hans så ofte, men det kommer jeg nok til å gjøre mer etter hvert. Sjampoen er merket med symbolet No More Tears (samme som badesåpen), slik at du ikke trenger å bekymre deg for at det skal svi i øynene til babyen.

Til slutt har vi babyoljen, som er perfekt å bruke til å gi en deilig og avslappende babymassasje før leggetid. Den er fuktighetsgivende og beroligende. Jeg bruker som regel oljen til å massere kroppen, mens ansiktet lar jeg enten være eller påfører en litt tykkere krem uten parfyme dersom han har områder som er ekstra tørre.

Du kan lese mer om Natusan® sin 3-stegs-leggerutine og Bedtime-serien deres her.

Vi har så langt vært utrolig heldige, fordi Sander sovner tungt og godt etter badingen og den siste flasken med melk. Nå har vi egentid fra rundt halv åtte på kvelden – og han sover i ett strekk til neste morgen, helt uten mating på natten! De gangene han våkner midt på natten og lager litt lyder, blir han fornøyd og sovner igjen så snart han får smokken. På morgenen virker han ikke spesielt sulten av seg, så jeg pleier å skifte på ham før han får melk.

Dette med rutiner var ikke noe jeg begynte å tenke på før jeg merket at han hadde klart å finne sin egen ”rytme”. Da han begynte å bli trøtt og sovnet tungt klokken åtte, var det likeså greit å begynne å legge han i sin egen seng nede på rommet, i stedet for å ha han liggende i babynestet på sofaen med oss. Vi bader han ikke hver eneste kveld, i begynnelsen var det et par ganger i uken og nå er det annenhver dag. Men han elsker virkelig å bade! Jeg synes han lukter så utrolig godt etter å ha brukt produktene i Bedtime-serien, men vi bytter på annenhver gang med å ha noe i vannet eller ikke (ettersom han er så liten). Når han blir enda litt større kommer vi nok til å bade han hver kveld og ha det som en fast kveldsrutine.

Natusan® har en lang historie og tradisjon i Norge, og jeg er selv oppvokst med Natusan® sine produkter. Dette bildet av meg fant jeg i fotoalbumet hjemme hos foreldrene mine:

STELL:

Vi har stellekommoden inne på soverommet hans, men flytter ofte selve stellematten inn på badet. Vann og klut er supert, men jeg sverger også til våtservietter. Og det har jeg ikke dårlig samvittighet over! Det er praktisk og lettvint, og Natusan® sine First Touch-våtservietter inneholder 98% vann og er spesielt utviklet og tilpasset den følsomme huden til nyfødte babyer.

Våtserviettene til Natusan® er faktisk like skånsomme for huden som bomull og vann. De er dessuten helt fri for parfyme, alkohol, såpe og fargestoffer, og kan like gjerne brukes i ansiktet som til bleieskift!

Sander har foreløpig ikke vært rød eller sår én eneste gang. Men jeg er veldig opptatt av å heller skifte én gang for mye enn én gang for lite. Dessuten lar jeg han alltid få lufttørke før jeg setter på ny bleie.

Hva er med i stellevesken?

Jeg er glad jeg har en stor stellesekk med plass til alt som trenger å være med når vi skal være borte i flere timer. Dette er mine viktigste must-haves:

· Sammenleggbar stellematte
· Flere kluter og underlag, til gulping og skift
· Minst 3 stk bleier
· Våtserviettene Natusan® First Touch Extra Sensitive og Natusan® Mild Care-babypudder som holder huden tørr og glatt.
· Minst 3 flasker, 1 ferdigblandet og 2 med kokt, varmt vann som jeg kan blande med pulver. Jeg har alltid med meg en eske med morsmelkerstatning. Det er så typisk at babyer blir mer sultne når man først er ute av huset..
· 3 smokker og sutteklut
· 1 ekstra body
· 1 solhatt eller lue

Faste rutiner = trygghet

Noe av det jeg har lært etter at jeg ble mamma er å lytte til babyens signaler. Jeg synes selv jeg er ganske oppmerksom og siden jeg er så heldig som har en baby som ikke har vondt eller skriker, har det vært ganske lett å vite hva han trenger til hvilke tider. Men det viktigste jeg har lært er at INGEN kjenner babyen min bedre enn meg selv. Babyer har mye til felles, men de kan også være svært forskjellige. Noen babyer er sikkert langt mer uforutsigbare eller urolige – og det betyr ikke at man som mamma gjør noe «feil». Men gode rutiner gjør dagen og kvelden mer forutsigbar og trygg.

Sander har sovet natten gjennom i snart 1,5 måned i strekk – og det tror jeg er en kombinasjon av disse tingene:

· Han føler seg trygg (ikke nødvendigvis min «fortjeneste», men jeg gjør mitt beste for at han skal føle det, ved at jeg alltid er der om han gråter)
· Jeg ser og imøtekommer behovene på dagtid best mulig, slik at han ikke blir overtrøtt og sutrete.
· Han får godt med frisk luft og dagslys i løpet av dagen. Mye nærhet og kroppskontakt.
· Jeg følger Natusan® sin 3-stegs-leggerutine, med å gi han et varmt bad før leggetid og massasje (noe han blir døsig av)
· Rett etter badet får han kveldsmåltidet inne på det mørke soverommet, der det er behagelig temperatur og tilrettelagt for at han skal slumre inn i drømmeland uten masse forstyrrelser.

Det er uansett verdt å nevne at jeg sikkert kunne gjort nøyaktig det samme med 10 babyer og fått 10 ulike «resultater». Så man skal ikke føle seg mislykket som mamma om babyen sover lite. Det er HELT normalt. Man kan ikke tvinge en baby til å sove, men man kan gjøre sitt beste for å legge til rette for det.