Vil du leve sunt? Da skal du droppe ferdigmat og behandlede matvarer
© Anna Stokland

Sunn og frisk helse: Den eneste matvaren bør du unngå i kosten din

I årevis har vi satt både fett og sukker i nei-båsen, men forskning viser at det faktisk er noe helt annet du skal holde deg unna!

Er du en av dem som ønsker å leve litt sunnere, og stramme opp på enkelte områder før sommersesongen? Din første tanke vil antakeligvis være å skifte ut de fete og sukkerholdige matvarene med light-produkter.

Det er ikke nødvendigvis den beste løsningen. De siste årene har flere og flere blitt oppmerksomme på at light-produkter kan gjøre det enda vanskeligere å gå ned i vekt.

Forskning fra 2009 viser hvordan både overvekt, og en lang rekke livsstilssykdommer kan kobles til det økende inntaket av behandlede matvarer.

På daværende tidspunkt var det ikke spesielt stort fokus på problemet, men nå begynner flere å ta problemet på alvor, og advarer mot et stort inntak av behandlet mat.

Det er omtrent umulig å unngå behandlet mat, da de fleste matvarer er behandlet i større eller mindre grad, men i sunnhetssammenhenger er det et spesielt fokus på å unngå de matvarene som har blitt kjemisk behandlet, hvor ingredienslisten hovedsakelig består av uforståelige e-nummere.

Kjendisenes beste triks: Derfor bør du bruke isbiter i ansiktet hver morgen

Ifølge forfatteren Michael Pollan, som har skrevet boken In Defense of Food: An Eaters Manifesto, kan både hjertesykdommer og diabetes spores direkte tilbake til behandlede matvarer.

Michael Pollan oppforder derfor til at man ikke skal være redd for karbohydrater og kalorier, men heller velge matvarer som ikke har vært gjennom flere behandlingsprosesser. Dette vil nemlig føre til mer energi, økt vekttap og generelt bedre helse.

Så kanskje du heretter skal velge de friske matvarene til fordel for ferdigretter og produkter med uleselige innholdsfortegnelser?