Dette betyr din mors gener for helsen din!
© Wenn.com

Dette betyr din mors gener for helsen din

Er du nysgjerrig på hva fremtiden bringer, kan du bare å se på din mor - hennes kroppsfasong og helse kan gi klare indikasjoner!

Din mors helse er faktisk litt som en krystallkule, som viser hva du selv kan forvente deg i fremtiden - dette mener Pamela Peeke, som er lege og professor i medisin ved The University of Maryland.

Genene dine er selvsagt ikke de eneste som avgjør det hele, ettersom at kosthold og livsstil også spiller en stor rolle. Nedenfor har vi samlet seks punkter som kan være med å påvirke fra mors dna.

Kroppsfasongen din

Er magen alltid det første stedet du legger på deg? I såfall kan du legge noe av skylden på moren din, da kroppstyper blir forbundet med genene våre.

Det er spesielt viktig å være oppmerksom om moren din har en epleformet kroppsfasong. En epleformet fasong er nemlig forbundet med helserisiko, slik som hjerte- og karsykdommer og diabetes.

Dette bør du tenke på:

Kutt ned på raske karbohydrater, som får blodsukkeret i ubalanse og ofte medfører mer fett rundt mageregionen. Fokusere i stedet på å innta massevis med fiber som holder deg mett, og som gir magen din noe grovt å fordøye.

Fysikken din

Har moren din vært aktiv hele livet, er det gode muligheter for at du selv har lett for å komme i god form. Kroppens utholdenhet og reaksjon på trening er ofte et resultat av genetiske komponenter.

Dette betyr dog ikke at du ikke kan komme i god form selv om moren din ikke er det! Langt ifra, kroppen er heldigvis svært adaptiv.

Dette bør du tenke på:

Sørg for å holde på med en aktivitet du trives med, uansett om det dreier seg om svømming eller løp. Jo mer mosjon du dyrker, desto sterkere blir kroppen din.

Ønsker du å komme i god form, bør du passe på å inkludere intervaller i treningen din – da dette vil medvirke til å gjøre deg mer utholdende.

Huden din

Sliter du med urenheter og utbrudd? Dette kan ha en sammenheng med dna til moren din, da fet hud er en typisk-genetisk ting.

En annen viktig komponent er ansiktstrekkene dine, som også er avgjørende for hvordan huden din eldes. Har du for eksempel arvet din mors høye kinnben, vil du i mindre grad oppleve at huden din kommer til å henge når du blir eldre.

Dette bør du tenke på:

En studie fra 2014 viser at mennesker over 40 som trener flere ganger i uken, har en sunnere og fastere hud enn jevnaldrende som ikke er aktive. Utover dette er det viktig å holde tallet på badevekten så stabilt som mulig, da svingninger i vekten også har en viss innflytelse på huden din.

Din mentale helse

Studier viser at hvis moren din eller andre nære familiemedlemmer har hatt en depresjon, er risikoen for at du selv utvikler en depresjon, dobbelt til tre ganger så stor.

Dette bør du tenke på:

Mennesker med en genetisk mottakelighet for depresjoner, kan heldigvis gjøre flere ting for å minske risikoen – som å sørge for å få nok søvn, trene og omgi seg med mennesker som både er støttende og omsorgsfulle.

Fertiliteten din

Moren din har kanskje gjennomført en håndfull graviditeter uten hjelp, men det betyr ikke at du kan regne med det samme. Du kan derimot lære litt om fertiliteten din ut ifra når moren din kom i overgangsalderen. Et nytt studie viser nemlig at unge kvinner med mødre i overgangsalderen fra 45-årsalderen, opplevde et raskere fall i antall egg, sammenlignet med kvinner med mødre der eggløsningen stoppet først ved 55 år.

Dette bør du tenke på:

Vær proaktiv. Hvis moren din hadde vanskeligheter med å få barn eller kom i overgangsalderen svært tidlig, skal du ikke nøle med å kontakte legen. Jo tidligere i prosessen, desto lettere er det for legen din å hjelpe til med å styrke fertiliteten din.

Leddene dine

Lider moren din av gikt i leddene, har du dessverre 40-70 prosent risiko for å arve det samme. Gikt er typisk bestemt av gener, så hvis lidelsen ligger i familien, bør du være ekstra forsiktig.

Dette bør du tenke på:

Vekt øker presset på leddene dine, spesielt rundt hofter og knær. Sørg derfor for å holde vekten sunn for å unngå giktsymptomer. På samme måte er mosjon en viktig faktor, da det sørger for å holde leddene smidige og styrker muskulaturen rundt.