LISS: den nye treningsformen som gjelder nå
© Anna Stokland

LISS: Treningsformen som gjelder nå

Er ikke intervalltrening noe for deg? Da vil du elske den nye treningsformen!

De siste årene har du sikkert hørt ordet «HIT» eller høyintensitetstrening. Den er basert på intervaller, og formålet er å presse kroppen maksimalt gjennom korte økter. Er du en av de som bare blir sliten av tanken? Da kommer du til å elske LISS - den nye treningsformen bloggerne har trykket til sitt fitnesshjerte.

Ser du ikke noe progresjon i treningen din? Dette kan være feilen!

Hva er LISS?

LISS står for Low Intesity Steady State, og er det motsatte av høyintensiv kondisjonstrening. Konseptet går ut på å holde en jevn, lavintensiv kondisjonøkt over en lenger periode. På den måten vedlikeholder og trener du kroppen mye mer skånsomt.

Fordelene med å trene LISS?

LISS handler om å legge inn mer bevegelse i hverdagen, det vil si at å bytte ut en busstur med en gåøkt på vei til jobb er én måte å gjøre det på. LISS krever heller ikke restitusjon slik en hard treningsøkt gjør, derfor kan du med fordel trene hver dag. Jo mer du beveger deg - jo mer øker den generelle forbrenningen din. Alle kan dessuten trene LISS, uansett utgangspunkt. Det er også minimal risiko for belastningsskader.

Så hvordan gjør man det?

Her kommer det beste: Det er ulike måter du kan krysse av dagens økt i LISS-boken. Uansett om du liker å svømme, sykle eller gå raske turer i skogen – ingen treningsformer er bedre enn andre. Det viktigste er å trene med riktig intensitet, og på en skala hvor 10 er maks, bør du ligge på ca 6. Her skal du kunne ligge jevnt i 30-40 minutter, og på en god dag kanskje opp mot én time. Trener du lenger enn dette, vil totalen bli en hardere treningsøkt, og kroppen vil bruke tid på å restituere seg.