Trening: Løpetips på vinterføre
© @victoriasport @karliekloss

De nye treningstrendene i 2018

– Det er viktig å huske at kroppen har en unik evne til å vende seg til det den driver med. Vi har snakket med ekspertene om hvordan du når treningsmålene i det nye året!

I følge forsker og løpepekspert Tom Noakes er teorien om hjernes rolle ditt beste argument for å få lagt inn lange turer i treningsrutinen. Ved lange turer programmerer hjernen seg til å bruke av kroppens servere - du ”lokker” hjernen til å aktivere en større andel muskelfibre, og vender dermed kroppen til å løpe lengre.

Vi har snakket med forfatter, personlig trener og TV-personlighet Johanna Grønneberg som jobber i både USA og Norge om hvordan man opprettholder nyttårsforsettene og når treningsmålene i det nye året. Hun er kanskje mest kjent fra TV-programmet «Johanna Prosjekt: Mamma» på kanalen TLC.

– Mitt beste tips er å investere i et treningsverktøy som gjør det mer motiverende å trene, og som du kan måle deg etter når du ønsker å opprettholde en sunn livsstil, men det er også viktig å ikke la målet bli en hindring, forteller Johanna.

Ser man noen nye tydelige treningstrender akkurat nå?

– I Norden er vi veldig glad i funksjonell bevegelse, med andre ord; trening som har en hensikt og som hjelper oss i hverdagsaktiviteten, men i det siste har jeg sett en tendens der forbrukerne krever mer av meg som personlig trener, og færre er flaue over å innrømme at de driver med spesialisert trening for å nå treningsmåle. Vi har lenge vært glade i typiske saltimer på de store treningssentrene, men jeg tror den nye trenden med lagsal-timer i forskjellige former kommer til å bli en slager i Norden. Og det hintes om at roing i forskjellige former skal gjøre sitt inntog i treningsverden.

Hvordan blir man flinkere til å løpe mye og langt?

– Jeg tror at man må ha en god PT som vet å trene motivasjon. Løping handler i stor grad om motivasjon, og det å tenke riktig, men hvis du sliter deg gjennom en løpetur med feil teknikk og tankegang, finnes det ikke noe verre enn en som sier at du bare må tenke annerledes.

Har du fått med deg? 4 typiske treningsfeil du bør unngå!

– Det handler om en kneik man skal over, som sitter i hodet og ikke noe annet sted. Jeg liker å lære folk å løpe lenge og elske det, men man må ha tålmodighet, og starte med små turer som man øker systematisk.

Hva er viktig å tenke for å nå treningsmålene?

– Det er viktig å huske at kroppen har en unik evne til å vende seg til det den driver med. Det er så mange som forteller hvordan det gikk de første ukene eller månedene mot målet, men så forsvinner all fremdrift og deretter motivasjonen. De fleste som gir seg før målstreken, gir seg på denne tiden nettopp fordi de ikke varierer, og dermed forsvinner fremdrift og motivasjon. Kroppen og hodet har vendt seg til det den driver med - time to change it up!

Hva er en typisk treningsfeil folk flest begår?

– De har for lave eller for høye mål. Jeg liker ikke å si at folk skal ha realistiske mål for det høres så kjedelig ut. Jeg elsker en som legger lista høyt, men du skal vite at du ikke får lov til å gi deg. En annen feil er at folk skaffer seg en PT for at de skal trene en, men de skal egentlig lære deg selv å trene deg. Etterpå kan du bruke en PT her og der til å pushe deg. Helt til slutt må du ikke glemme å gi deg selv en klapp på skulderen, og det mener jeg ikke som et uttrykk, men at du faktisk skal gjøre det.

Ifølge The American College of Sports Medicine (ACSM) er bruken av treningsteknologi blant de største trendene innen trening akkurat nå. Samsung har kastet seg på bølgen, og introduserer treningsklokker som registrer treningsdata og virker som en personlig trener for de med konkrete mål.

– Samsung er opptatt av hvordan trening kan bli bedre med teknologi. Med Samsungs nye wearables kan du få kontinuerlig tilbakemelding på egen innsats og måle din aktivitet, enten det er på treningssenteret eller i hverdagen, sier Øyvind Aasen, produktsjef for wearables i Samsung Norge. Vi har tatt en nærmere prat om teknologi og trening.

Smarte tips: Dette bør du unngå før en treningsøkt!

Hvorfor er det nødvendig med en treningsklokke?

– Med en treningsklokke, slik som Gear Sport eller Gear Fit2 Pro fra Samsung, kan du kontinuerlig måle egen aktivitet, loggføre treningsprestasjoner og utfordre deg selv. Du kan også måle tid, avstand og hvor mange kalorier du forbrenner, slik blir du kanskje også motivert til å trene mer.

Hvordan vet man hvilken treningsklokke man skal han?

– Du må først se på behovet ditt. Hvis du for eksempel er glad i å svømme, er det viktig med en vanntett klokke slik at du kan måle antall svømmetak, avstand, tid, puls og kaloriforbrenning. Er du interessert i golf, trenger du en klokke med egen avstandsmåler. Er du glad i å løpe, trenger du en klokke som teller skritt og puls. Klokkene fra Samsung har en funksjonalitet som adopterer ulike treningsformer, som gjør at man hele tiden kan følge med på egen aktivitet gjennom dagen.