Kleskoder til bryllup: 5 ting du bør unngå

Kan man gå med sort i bryllup? Og er det greit å komme i en rød kjole? Det kan være vanskelig å finne frem i alle tradisjonene og reglene som kan gjelde i et bryllup. Vi guider deg gjennom de viktigste do's and dont`s til bryllupsgjestenes kleskode.

Bryllup er fylt med kjærlighet, god mat og flotte kjoler.

Brudekjolen skal alltid være den kjolen som trekker mest oppmerksomhet - det er bare en av mange regler du skal ha i bakhodet når du finner kjole til bryllupet.

Hvis du er i tvil om hvilke farger og design du skal styre unna som bryllupsgjest bør du lese videre.

Med mindre bruden sier noe annet er det disse seks reglene som typisk gjelder for kleskode i bryllup.

I artikkelen finner du blant annet:

© Anna Stokland / Fendi SS23

Hvit kjole til bryllup

For å ta det viktigste først når det gjelder kleskoder i bryllup: Hvitt til bryllup er alment kjent no-go - med mindre du er bruden.

Mange forsøker i stede å kle seg i kremfarget eller nude nyanser, men det er et omdiskutert fargevalg. Bør man kle seg i en farge som er så lik brudens at det kan være vanskelig å se forskjell?

Vær på den sikre siden og spør bruden om hennes mening før bryllupet. Da risikerer du ikke å bli ekskludert fra fellesbildene.

Skal du være gjest i bryllup? Vi har samlet 50 flotte kjoler til bryllupsgjesten

Rød kjole til bryllup

Ifølge en gammel myte er en kvinnelig bryllupsgjest kledd i rødt enten brudgommens elskerinne eller forsøker å forføre ham.

Dersom brudens mor kommer i rødt betyr det at hun ikke støtter ekteskapet, om man skal tro en annen gammel myte.

Når det gjelder kleskoder i bryllup vil vel de færreste moderne bruder velge å bannlyse rødt fra bryllupet - men vær obs på at en sterk rødfarge er veldig iøyenfallende. Så om du allerede har forelsket deg i en rød kjole kan du helt sikkert ta den på, men det er en god ide å forhøre seg med bruden først.

© Anna Stokland / Chanel SS23

Sort kjole til bryllup

Sort redder oss ofte fra en kleskrise, men fargen er litt for dyster til en fest i kjærlighetens navn. Bryllupsgjestene bør derfor styre unna sort - det gjelder selvfølgelig ikke for dem som kler seg i dress eller smoking.

Ifølge gamle myter bør svigermødre unngå sort i bryllupet, da det signaliserer at de ikke godkjenner ekteskapet.

Hvis du velger å trosse den tradisjonelle kleskoden og kle deg i en sort kjole bør du sørge for å bruke fargerike sko og tilbehør.

Usikker på sminken til bryllupet? Her er de beste triksene!

Antrekk med (for mye) blikkfang

Det er fristende å dra på litt i klesstilen når man bli invitert til årets fest, men du bør prøve å beherske deg.

Selv om du ser fantastisk ut med bar mage, hodepynt eller oversized puffermer ønsker du ikke å ta all oppmerksomheten fra bruden.

Spar heller det ville antrekket til bursdagen din, hvor du med god samvittighet kan stå i fokus.

© Anna Stokland / Fendi SS23

Sexy kjole

Når man skal i bryllup kan det være vanskelig å la den mest sexy kjolen bli hengene i skapet - spesielt hvis man ønsker å danse tett med brudgommens fetter senere på kvelden.

Det er kanskje en litt gammeldags kleskode, men altfor sexy antrekk hører ikke hjemme i et bryllup. Stikkordet er classy. Er du i tvil så forhør deg med en venninne om hennes mening eller spør bruden, så er du på den sikre siden.

Avslappet stil

Et bryllup er en kjærlighetsfest – og for manges vedkommende med trykk på fest. Så selv om det kan være fristende å tenke at ens selskap er nok i seg selv, og at man vil ha det behagelig i sine yndlingsjeans vil de fleste brudepar nok sette pris på at du har gjort en innsats for å kle deg pent og på den måten være med til å gjøre aftenen ekstra festlig.

... er du fremdels i tvil? Spør!

Alle bruder og bryllup er forskjellig. Det er derfor en god huskeregel å spørre bruden dersom du er usikker på valg av antrekk. Du vil kanskje bli overrasket over hvor mange bruder som vil tillate sorte kjoler, paljetter, bare mager og dype utringninger.

Hva med håret? Her er 12 frisyrer som er perfekt til bryllup, både for deg som er gjest og til bruden