Filmene enhver fashionista burde se

Mote og film går sammen som hånd i hanske, og det er ingen tvil om at det er mange mote-øyeblikk å plukke opp fra disse filmene fra 90-tallet.

1. Casino, 1995

Denne filmen fra 1995 med Robert De Niro, Sharon Stone og Joe Pesci har en handling basert på penger, grådighet og gambling på 1970-tallet i Las Vegas. Sharon Stone stjelte showet i denne filmen som karakteren Ginger McKenna, en glamorøs ex-kone og rivalen til Robert De Niros karakter, Ace Rothstein. Sharon Stones fantastiske 70-talls inspirerte garderobe ble satt sammen av designer Rita Ryack. Ryack lagde over 30 forskjellige kostymer til kun Sharon Stone. Garderoben består av alt fra glamorøs pels til kjoler fylt med paljetter.

2. Pulp Fiction, 1994

Det snakkes fortsatt om den ikoniske garderoben til Mia Wallace (Uma Thurman) i Pulp Fiction fra 1994. Med alt fra kritthvite skjorter til pannelugg og bob var Uma Thurmans film stil den nye femme-fatale looken for det tiåret.

Psst... Dokumentarene du må se

3. Clueless, 1995

Med et elektrisk skap som roterer klærne rundt, den kuleste garderoben på skolen og et seriøst talent for shopping var Cher Horowitz (Alicia Silverstone) et åndelig dyr på 90-tallet. Med den ikoniske, gule drakten og den røde Alaia kjolen er Chers filmstil det perfekte eksempelet på en tenåringsjente på 90-tallet. Dette var kostymedesigneren Mona Mays første film, og hennes design ble inflytelsesrikt for moteverdenen det tiåret.

4. Pretty Woman, 1990

Fra korte shorts, knestøvletter og trange kjoler til en garderobe fylt med klassiske designerklær. Vivian (Julia Roberts) gjennomgår den ultimate askepott-forvandlingen. Hun blir hyret som prostituert av den velstående businessmannen Edward (Richard Gere), noe som gjør at hun blir totalt forandret etter sine mange shoppingturer omkring Beverly Hills.

5. Unzipped, 1995

I denne filmen blir vi med behind the scenes når Isaac Mizrahi planlegger kolleksjonen sin for høsten 1994. Her får vi se rett inn i moteindustrien på 90-tallet og ansikter som Naomi Campbell, Kate Moss og Cindy Crawford dukker opp.

6. The virgin suicides, 1999

I denne filmen får vi se livet til fem uskyldige tenåringssøstre i 1970, og alle guttene som blir betatt av dem. Kostymedesigner Nancy Steiner jobbet for å skape en garderobe som var en perfekt blanding mellom 70- og 90-tallets trender. Her var det blant annet deilikate blonder og blomstertrykk i fokus.

Se også de beste seriene denne høsten!

7. Romy and Micheles High School Reunion, 1997

10 år etter de ble uteksaminert fra skolen er bestevenninnene Romy og Michele bestemt på å delta på reunion med den gamle klassen, og se så suksessfull ut som mulig. De to bestevenninnene har desverre ikke oppnådd alt de håpte på. Istedet bor de sammen og lager deres egne, litt utenom det vanlige klær i ville farger og silhuetter som ikke akkurat blender seg så godt inn med de andre. I håp om å imponere de gamle klassekameratene som mobbet dem på videregående bygger de på en løgn som kommer helt ut av kontroll. I denne lette komedien får vi se utfordrende mote og stiler som de to venninnene omfavner.

8. Basic Instinct, 1992

Sharon Stone spiller den ultimate Femme-Fatale skurken i denne thrilleren. Hun har rollen som kriminalforfatteren Catherine Tramell og er under etterforskning for drapet på hennes tidligere kjæreste Nick Curran (Michael Douglas). Sharon Stone spiller den mystiske damen med perfekt innslag av sex appeal og god stil. Karakteren hennes har en minimalistisk 90-talls-stil, og mest husket er nok den hvite turtleneck kjolen hun harpå seg samtidig som hun blir avhørt av politiet.

9. Jawbreaker, 1999

Hvis Mean Girls hadde blitt spilt inn som film på 90-tallet, så hadde dette vært filmen. I denne filmen følger vi en videregående skole full av drama, og den populære klikken som fungerer som moteinspirasjon for de fleste. Fra magetopper til blomsterkjoler og rutete miniskjørt, så får vi se den typiske tenåringsgarderoben fra 90-tallet. Et av høydepunktene i filmen er når de tre populære jentene Courtney (Rose McGowan), Julie (Rebecca Gayheart) og Marcie (Julie Benz) tar med seg nerden Fern Mayo (Judy Greer) for en real forvandling.

10. Ready to wear (Pret-A-Porter), 1994

Denne satiriske filmen finner sted under Paris Fashion Week og belyser drama, tilkoblinger og forførelse av moteindustrien. Ready to Wear er mest kjent for sin utrolige mengde kjendiser og inkluderer blant annet Sophia Loren, Kim Basinger, Helena Christensen, Lauren Bacall, Cher og en håndfull toppdesignere på den tiden.

11. The Craft, 1996

I denne filmen får vi en smakebit av den gothiske og grunge looken som trendet dette tiåret. Vi følger fire mislykkede venner som ønsker å være hekser. Her får vi se trender som chokers (som forøvrig også har kommet tilbake) og alt annet som hører til den mørkere siden av mote og trender.

12. Cruel Intentions, 1999

Reese Witherspoon, Ryan Philippe og Sarah Michelle Gellar spiller rollene i dette forvridde kjærlighetsdramaet. Både Gellar og Witherspoon har misunnelsesverdige garderober i denne filmen, men de er altså rake motsetinger av hverandre. Gellars karakter er gjerne iført kun undertøy i hverdagen med store hatter og solbriller som tilbehør. Witherspoon er uskyldig og jomfruelig med en kjærlighet for pasteller, fletter og pannebånd.

13. The Talented Mr. Ripley, 1999

Denne filmen ble nominert til beste kostyme design i 1999, og har med seg store skuespillere som Gwyneth Paltrow, Matt Damon, Jude Law og Cate Blanchett som er kledd opp av kostymedesignerne Gary Jones og Ann Roth. Med en mørk, spennende handling tar moten i denne filmen en annen retning. Her er det elegante plagg som er vanskelig å ignorere under flotte scener på båter, strender og vakre brosteinsgater.